tisdag 24 september 2019

Va fan jobbar du för?

När jag går runt på mitt jobb och snackar med folk är det sällan jag stöter på någon person som inte skulle vilja sluta på sitt jobb tidigare. De flesta skulle (om de vann några miljoner) gå upp och snyta sig i chefens gardiner och be densamma att dra dit pepparn växer. Men det har också hänt, det må erkännas, att jag under mina många år på företaget samtalat med ett fåtal, jag skulle säga tre personer totalt som av egen fri vilja velat vara kvar och helst av allt fått vara kvar några år till men som sagt dessa personer utgör en promille av alla jag pratat med. När jag fördjupat mig i deras inställning till jobbet så har det egentligen inte varit av ren kärlek till sitt värv som de arbetat kvar utan faktum är att alla tre ville helt enkelt inte ha så mycket fritid. -Vad ska jag hitta på med alla timmar som blir över, jag har inte många hobbys, var ett av svaren. Jag kunde skönja en ensamhetsrädsla hos alla tre. Under arbetstid har du åtminstone dina jobbarkompisar att umgås med. En svag bekantskapskrets och få kompisar var ett genomgående tema som jag också med säkerhet kunde fastställa hos alla tre. En av personerna brukade komma 1 1/2 timme innan jobbet började och sitta i omklädningsrummet där folk kom o gick, lite liv o rörelse helt enkelt. Jag dömmer ingen men kan tycka att det är bra sorgligt om hela ens liv ska kretsa runt jobbet. Jag har träffat lika många dvs tre stycken personer som av helt annan anledning stannat kvar till 67års ålder. De har helt enkelt inte haft den ekonomiska möjligheten att sluta. Man har konstant haft en dålig ekonomi, en del spelar bort pengar andra köper alldeles för mycket dyra prylar och någon har haft en sjuk fru som tvingats sluta sitt jobb så det finns bara en rejäl inkomst i familjen. Oavsett så tycker jag personligen att det är tragiskt. Man kan väl ändå tycka att de sista 20-30 åren i ens liv ska vara njutbara? (om man nu inte hunnit njuta långt innan)
Senast för någon vecka sedan såg jag en dam i tidningen jag har för mig att hon var från Skåne någonstans, hon beklagade sig i tidningen att hon måste jobba extra för att kunna behålla sin lägenhet. Hon var 70 år gammal. för en del människor har det kanske inte funnits något utrymme att spara pengar men jag tror den största fällan var att den generationen vaggades in i en falsk säkerhet om att statens skulle ta hand om dig och att du skulle få en dräglig pension. Alltså sparade man inget eller väldigt lite. Som alla vet så fungerar verkligheten inte riktigt så. Man insåg att det dåvarande pensionssystemet var felbyggt och skulle krascha så det byggdes om utan hänsyn till speciellt kvinnor med låg lön som gått hemma med barn. Vi kommer att få en pension men bara precis så livsuppehället finns där men knappast en spänn extra. Alltså måste vi spara ihop en hygglig slant själva. Personligen ska jag inte klaga. Jag har alltid jobbat fulltid och haft ett normalbetalt jobb. Inga skador eller frånvaro mer än föräldraledig med mina barn. Om jag jobbar till 65års ålder så kommer jag att få runt 22 600:- innan skatt. Det betyder ungefär 15 100:- efter skatt och det hade jag klarat mig bra på. Men nu vill jag inte jobba till 65 utan sluta tidigare och då blir prognosen mycket sämre. Vid 60 så blir det ingenting i allmänpension jag måste vänta till 64. Men jag kan plocka ut tjänstepension och maxar jag den så blir det 15 400 innan skatt. Vid ett sådant scenario så hade jag överlevt men definitivt inte mer. Alltså måste jag se till att skaffa mig lite buffert så jag kan fylla upp det som fattas. Svaret blev spara och investera. Ingenting är säkert men jag ser dock hyggligt goda chanser att kunna sluta tidigare och ändå få en dräglig tillvaro som pensionär. Jag letar inte efter ett lyxliv på Hawais stränder, därtill var jag allt för sent ute, jag började ju inte spara förrän jag blivt gammal gubbjävel. Men, jag började ändå så pass "inte för sent" att jag troligen kan gå tidigare än angivna 64 år som tidigast och jag behöver egentligen bara så pass mycket pengar extra så jag kan klara ett normalt liv. Laga bilen om den pajar, köpa presenter till barnbarn, åka på resor, unna mig lite extra roligt eller bara bjuda till fest en o annan gång.
Jag är naturälskare och hade gärna som fri kunnat försöka leva i min stugan flera månader i sträck med lite självhushållning. Jag har en rejäl tomt där vissa delar håller på att omvandlas från gammal betesmark till odlingsland. I år testade jag bara lite med morötter och dill samt min vindruvsplanta och gösses vad det har växt! Alltså helt naturlig inget gödsel av något slag och det växer så det knakar. Nästa år är det dags att ge sig på potatis. Naturen kring knuten ger massor med bär och svamp. Dessutom har jag själv både, hallon, blåbär, äppel, plommon, körsbär, björnbär och aprikosträd satta som kommer att ge fin skörd. Jag tänker att några höns och kaniner hade varit ett trevligt tillskott på torpet. Ja som ni fattar så finns det potensial om man vill. Jag vill. Trots att jag har ett jobb som jag verkligen trivs med så ligger den där tanken och maler i bakhuvudet att det hade varit väldigt trevligt att kunna sluta sitt jobb redan idag. Men jag får kämpa på några år till och kämpa vidare för att uppfylla min dröm för ingen annan kommer att göra det. 


 Svamp plockad i närheten av stugan..Provplockade några morötter inför årets skörd..

5 kommentarer:

 1. Hej,
  Fint skrivet och mycket att fundera över.
  Finns en hel del av det du skriver som jag helt håller med om. En väldigt relevant beräkning rörande möjligheten att sluta arbeta före 65 är mycket enkel tycker jag, nämligen "vad kostar det att göra mig lycklig". Du är ju redan inne på dom spåren så det har du säkert redan gjort, att vara en naturälskare är ett stort plus :-)
  Det är billigt att njuta av naturen!

  Superfina rotfrukter du har fått fram och kantareller är det gott om i skogen i år :-)
  Dom blir fina att njuta av när vintern smyger sig på.

  Önskar dig all lycka med dina planer.
  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille och tack för de fina orden.
   Ja vi tänker alla olika och var och en får ha sin uppfattning.
   Ja håller till viss del med om att lycklighetsfaktorn i mitt fall smäller högt. Så fort jag ser att jag fixar en vettig ekonomi så är det exit som gäller. Så ett tag till får jag kämpa på.
   Ja morötterna blev fantastiska och nästa år utökar jag min lilla odling till potatis och kålrot samt att jag nu har planterat utterligare tre vinstockar som kommer att ge fin skörd framöver.

   Jag önskar dig detsamma!

   Mvh //PP

   Radera
 2. Hej, återigen chockerad över att jag faktiskt kunde ha skrivit detta inlägg själv.

  Jag är en av dem som inte umgås så mycket efter jobbet. Här MÅSTE jag rampa upp hobbies, föreningsliv, kurser, resor för att träffa folk. Har inga barn eller tant heller. Har dock "adopterat" min brors familj, inkl svärföräldrar.

  Du har mycket bättre pensioner än jag, men jag har kraschat ett par gånger så det är naturligt. Så det är tur jag har lite mer aktier.

  PS Skatten på pension blev väl lite hög även om det inte finns jobbskatteavdrag för pension? T ex skattetabell 33 kolumn 2 (fyllt 65 år) för 22.600 kr brutto ger 17.241 kr netto: https://www.skatteverket.se/download/18.309a41aa1672ad0c83758ba/tabell-33-manad-2019.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utd smålänningen.

   Det är alltid lika trevligt när du skriver några rader.
   Det där med att ha någon hobby att pyssla med är alltid trevligt men alla är vi olika och en del har många medan andra har få. Att inte ha många vänner betyder inte automatiskt att man är ensam, Jag personligen trivs förbaskat bra med mittt eget sällskap :-) Fast inte för länge. Jag tror däremot att det är viktigt att man rör på sig på något sätt och inte blir stillasittande.
   Ja vad jag får för skatt när jag fyller 65 är intressant men det spelar mindre roll i mitt fall tror jag. Jag ska ju precis som du hoppa lite tidigare och från 60-64 måste jag klara mig på det den vanliga skatten det är dessa som är de kritiska åren, sedan blir det ju lugnare så jag räknar utifrån vad jag måste klara av de fem första åren.

   Men det skulle vara kul och besöka dig när du har flyttat tillbaka till Småland, då kan vi ta en kopp fika som nyblivna ekonomiskt fria människor.
   Har för mig att det inte skiljer så mycket mellan oss när vi tänkt kliva av....

   Mvh // PP

   Radera
 3. Idag är den mest glada dagen i mitt liv. Oduduwa the Great-Love-Spell Caster Lunched en Love spell på min vägnar för att återfå min ex-man med sin trollformel magi och love-encharntment spell, det fungerar för mig som magi och jag är tacksam och tacksam.
  Oduduwa-krafter är effektiva över hela världen, oavsett land du är, kan Oduduwa-stava lösa alla problem bara allt han behöver är dina fotobilder och ditt efternamn och förnamn. han är begåvad och kraftfull begåvad med krafter innan de fysiska områdena. du kan kontakta honom idag för att lösa alla utmaningar du står inför idag.
  Det här är några av de fall han kan lösa
  * Love Magic spell för att hitta sann kärlek.
  * Magic Spell älskar att gifta sig i tid och vara lycklig.,
  * Love Spells, Win-Back Ex-älskare.
  * Magi för framgång och marknadsföring.
  * lycklig charm - BUSINESS STAR. Tillväxt i företagens ekonomi.
  * avdelningar - SKYDDSHAK. Skydda dig mot kidnappningar och mördare.
  * förbannelse upplösning, frihet från generation caurses.
  * andlig rening. Frihet från mardröm. Frihet från "dålig dröm"
  * fertilitetsmagi - Var gravid och föd ditt eget barn.

  Skicka e-post för att commnicate Oduduwa för hjälp idag; ... (dr.oduduwaspellcaster@gmail. Com)

  SvaraRadera