Bokfliken

En flik för böcker som Procentpanik har läst är ett måste. Jag fick uppslaget av bloggaren Guldfirren som påminde mig att jag kanske borde ha en sådan. Sagt och gjort men det blir inga långrandiga recentioner av böckerna utan det är mer som en kom ihåglista för mig själv och möjligen en fingervisning till andra bloggare om vad/vilka böcker som finns där ute. Fliken kommer att uppdateras efter hand som jag läst nya böcker. Jag gör ibland avsteg från rena investeringsböcker och läser ibland även historiska böcker som på något vis rör ämnen som börs och investering eller pengar och ekonomi. Man kan aldrig lära sig för mycket. Bättre då att ta lärdom av andra som har lång erfarenhet så slipper du begå alla idiotiska misstag själv. 
Läs böcker för bövelen!




Mentala modeller av Cristofer Andersson


Boken lika välskriven som övriga böcker av denna författaren. Det lämnas väldigt lite utrymme för misstolkningar vilket jag gillar. Därmed inte sagt att boken är lättläst. Jag tror nog man ska ha lite kött på benen innan man försöker svälja boken för den bjuder på tuggmotstånd. Jag gör som jag brukar göra med bra böcker. Jag läser om dem efter ett tag. De mentala modeller som gås igenom i boken är användbara inte bara i investeringssyfte utan kan appliceras i vardagen vilket är ett plus. 

Det är inget fel på boken, snarare mitt eget huvud och minne. Just det där med att bli medveten om fallgropar och att kunna använda sig av och bruka modellerna det är där skon klämmer i mitt fall. Trots att jag snart har läst alla investerarböcker/börspsykologiska böcker som finns så gör jag ibland tankevurpor och psykologiska misstag. MEN, jag har ändå blivit bra mycket bättre på att undvika misstagen tack vare dessa böcker. Ego sum qui sum, jag är den jag är. Jag har svårt för att ändra mitt beteende och ju äldre jag blir desto svårare är det. Jag får anstränga mig till det yttersta om jag vill ha en förändring. Som vanligt, varje gång jag läser en bok så får jag en liten pusselbit som jag inte hade innan. Själv hade jag mest behållning av Herculesmodellen.






                                        
101 tankar om aktier skriven av Ludvig Rosenstam Åhman. Jo jag gillar boken och den är egentligen en perfekt sammanställning av alla de tips och råd man samlar på sig under ett investerarliv. Råd för råd gås igenom och sedan en sammanställning i slutet av varje kapitel. Boken vänder sig nog till alla i stort sett. Jag säger som jag brukar göra att: Varje bok jag läser ger mig en bit till det stora investeringspusslet. Det är kanske samma information jag fått/läst förut men med lite annorlunda vinkel och om någonting i en bok får mig att reagera, höja på ögonbrynen eller hajja till så vet jag att jag har fått någon liten bit med mig. Det finns en uppdaterad nyutgåva som heter 110 tankar om aktier. Jag tycker det var en helt ok bok och jag rekommenderar den till läsning.










                                              


Livet börsen och allting är titeln på en ny bok som kom ut våren 2022. Författarna är redan kända i investeringsvärden och kräver egentligen ingen närmare presentation. Jag anser det inte vara en bok för nybörjare även om de också skulle kunna hitta något användbart i den men det känns ändå som att man nog ska ha lite på fötterna för att kunna tillgodogöra sig större delen av innehållet. Detta är heller ingen vanlig investeringsbokav typen -Gör så här så blir du miljonär! Nej denna boken likar inget annat i detta segmentet. Den ställer krav på sin läsare att själv fundera och analysera de ämnen som man behandlar. Bokens två författare har ett fint samspel både i sina meningsutbyte men också att de kompletterar varandra rent textmässigt då de skriver och uttrycker sig på olika vis. Man har valt en röd tråd genom boken och det är historiska referense till tänkare och fiosofer. För oss som är historiskt intresserade är det inga problem men jag kan tänka att den som inte är det kan det bli antingen tjatigt eller en aning mossigt alternativt båda. Aristotiles, Dante, Luther, Shakespeare, Euripides, Strindberg, Voltaire, Caesar osv. 

Men naturligtvis kan man inte runda Benjamin Graham, Buffett, Gates, Munger och boken fullkomlig sprutar ur sig goa cittat i allt i från filmer till bibeln! Ja det saknas inte många kända sådana vill jag lova. Bokens djup är dess styrka. Det finns alltid något även för den som hållit på i många år att lära sig. Vem vet, det kanske fanns ett underliggande syfte, kanske du blir en lite bättre människa och en lite bättre investerare? Oavsett är det en intressant och läsvärd bok.












Alla de stora nya kanonerna i Sverige, Klarnas grundare, Mannane bakom Mindcraft och många fler som har blivit superrika i Sverige. Boken tar dig in bakom kulisserna och man får en inblick i uppväxt, utbildning och den enorma energin alla dessa personer lagt ner för att driva sina ideer. Verkar inte som någon har haft pengar som drivkraft. Läsvärd bok även om det inte är en direkt investeringsbok.










Faktiskt en av de allra första böckerna jag läste när jag började investera och efter detta blev Börjesson en av mina idoler. Hans lugna och sansade inställning till investeringar och långsiktighet gjorde intryck på mig och just det här med att det inte behöver vara krångligt att investera man ska bara från början utrusta sig med ett bra tålamod. Alla kan bli miljonärer, med en månadsavsättning och en billig indexfond så är du där! Fast som han påpekar, man får inte ha bråttom. En utmärkt bok som jag rekommenderar!









Boken ger oss en inblick i hur vår hjärna fungerar vad det gäller beslut och vad vi grundar dem på. Jag finner detta oerhört intressant och lärorikt. Alla exempel man tar upp och som man i början går i samma fällor som 95% av alla andra men mot mitten av boken börjar jag automatiskt att koppla på system två varje gång det kommer ett exempel eller klurighet. Vissa böcker kan man avverka på några få dagar och sträckläsning är inte ovanligt i mitt eget fall. MEN denna boken är, skulle jag vilja påstå, raka motsatsen. Den är för mastig och jag stannade upp många gånger och reflekterade över mitt eget beteende och mina egna tankar och erfarenheter. Ett kapitel, lite reflektion och ofta hann jag inte mer än ett kapitel innan det var dags att släcka nattlampan. Som sagt, om man ska få fullt utbyte av boken så kräver den eftertanke. Jag skulle inte säga att det är en tung bok att läsa utan mer mastigt bra. 
Som investerare ger den mig insikter och fördelar som många andra böcker har men denna boken är ofta citterad och använd som källa. Forskningen som bedrivits av Kahneman och alla hans kolleger har varit i många fall banbrytande och det var kanske en av anledningarna till att han fick ett delat nobelpris i ekonomi. Så min uppmaning till alla som inte läst den, gör det!










                                          





Precis som med alla andra investering/ekonomiböcker så fick jag små pusselbitar och information som jag inte hade innan. Boken är smart uppdelad för de som vill fördjupa sig och så för latmaskarna fanns en snabbfil med bara det väsentligaste i relativt korta sammanfattningar (vilket tror ni att jag valde :-) ). Jag gillade boken och rekommenderar den i första hand till alla som är nyfikna på hur man snabbt och lätt kan börja investera. Man krånglar inte till det och kontentan blev att det räcker med en enda globalfond så är du i hamn. 

Det finns även en pensionsdel som jag för egen del gillade. Det fanns några guldkorn även där så har du inte full koll på allt man kan göra innan pensionen så är det rekommenderad läsning.











Börspsykologi -Så blir du en bättre investerare 
Författare: Chrisofer Andersson

Nu har jag läst den en första gång och jag tycker mycket bra om boken. Den växer på ett fint sätt efter en väldigt självutlämnande inledning. Jag tror ärligt inte jag själv hade vågat vara så utlämnande som Christoffer är, starkt gjort och det tyder på ett bra självförtroende tycker jag. Boken innehåller det som en bra börspsykologibok ska innehålla. De målande exemplena med Nicklas och Kajsa (lite extra kul att det manliga exemplet är min namne vilket naturligtvis bara är en otrolig slump) är precis så pedagogiska som många behöver för att förstå de komplicerade fenomen som vår hjärna utsätter oss för.
Jag kommer under sommarens semester plocka fram och läsa boken igen. Det gäller att hela tiden bli påmind och att uppdatera sig om att "jag är inte bättre än en femteklassare".










 INVESTERINGSGUIDEN skriven av Anna Swahn och Linnea Schmidt. Jag personligen beteknar den som en nybörjar till medelvan investeringsguide. Undertiteln, "så kommer du igång med ditt sparande" indikerar också på detta. Jag tycker ändå, precis som vanligt, att boken har ett par guldkorn eller pusselbitar om du så vill som är värda att beakta även för dig som hållit på ett tag. Kanske inte för de mest inbitna proffsen men ändå tänkvärda rader. Jag gillar upplägget även om det inte skiljer sig radikalt från andra investeringsböcker. Den är solid och som nybörjare eller relativt ny så kommer ingenting att fattas dig innehållsmässigt. Jag rekommenderar boken.






Boken är skriven av Ola Lauritzson. Vad finns det då att säga om denna boken? Ja först och främst så tror jag att den tilltalar de som är lite äldre. Från 45 år och uppåt skulle jag säga. Jag har svårt för att se att den skulle attrahera unga personer, de har annat att tänka på än pension även om en del yngre med vett i skallen kanske läser den ändå. Boken tar upp tio viktiga saker att tänka på även om jag själv är hyffsat insatt redan så finns där små guldkorn. Det som slog mig var när Ola tar upp det här med att byta tjänstepensionsförvaltare, det hade jag missat att det faktiskt går, fast inte för alla. De allra flesta har någon större organisation de är knutna till och det går inte att flytta. Verkade var krångligt om än lönsamt om man har möjligheter till det.










Ut ur ekorrhjulet är rekomenderad att läsa av Procentpanik. Den passar kanske inte alla men alla har nytta av den på ett eller annat vis. Här finns det verkligen handfasta tips på den som funderar på att göra sig fri precis som bokens titel anger. Oskar och Maribel tar dig med på deras resa till ekonomiskt frihet. Massor med tips på allt som du faktiskt kan göra för att åtminstone börja ta stegen i rätt riktning. Jag gillar deras filosofi med att återanvända saker, ta tillvara det som finns runt omkring dig och i din närhet. Boken sprudlar av liv och inspiration blandat med spartips och prioriteringar och gör det själv tips. Jag kan inte annat än tycka att dett är en förbaskat bra bok för den eller de som går i funderingar på att göra sig fri. 







Senast lästa alster som ger mig en tankeställare. Att vi människor är giriga och egoistiska är inget att ta fel på men det finns hopp. Boken tar död på en del skrönor som att investera i gröna företag inte är lönsamt. Fast jag saknar faktiskt mer konkreta tips på exakt vilka bolag som är värda att satsa på. Man hänvisar till en hemsida men det var inte det jag sökte i boken, hänvisningar. Jag vill ha konkreta tips. Läsvärd, ja Även om den inte kommer att gå till historien som den mest givande ekonomibok jag läst.





Japp nu har jag kommit över en bok om investeringar som jag varmt kan rekommendera till alla långsiktiga investerare. BYGG EN FÖRMÖGENHET skriven av Marcus Fridell. Jag erkänner att jag inte hade några större förhoppningar om boken utan att den mest var skriven för att tjäna en extra hacka men jag hade fel! Boken är utan tvivel en sådan man bör läsa. Även om du har hållit på med investeringar i 10-20 år så finns det garanterat saker du inte visste, inte minst bolagens historia. Marcus tar upp ALLT som rör investmentbolag och åtminstone så saknade jag ingenting, boken var verkligen djuplodande och uttömmande i ämnet. Vad är ett investmentbolag? Att investera i investmentbolag och lär känna investmentbolagen är bokens tre grundpelare. I varje kapitel redogörs för olika saker som substansvärde, riskspridning,utdelningshävstång, förvaltningsavgifter osv...

Att investera i 5-7 olika investmentbolag gör att du bygger din egna lilla fond, värt att tänka på.








Intressant att två så olika personligheter skriver en bok tillsammans. Eftersom jag själv är långsiktig och aldrig hoppar ut från börsen så föredrar jag Marcus strategi. Men jag anser att hans tre övriga böcker han skrivit själv är bättre än denna.







Nu har jag läst färdigt en bok som skrevs för några år sedan och alla fakta kanske inte är aktuella men  mål o mening med bokens innehåll är glasklart. Det är inte för sent att börja spara till en vettig pension även om du fyllt 55år.  Det finns sannerligen potensial för den som verkligen vill.  I boken ger Claes råd o tips för hur man lyckas.








Boken i sig är knastertorr! Detta är ingen bok om hur du ska investera eller tips på uppbyggnad av en vettig strategi. Nej denna boken är så saklig att den kan upplevas som tråkig, MEN, Bokens syfte är att förklara begrepp och olika sorters värdepapper som finns på marknaden och den gör jobbet. Den tar även upp och förklara beskattning av de olika värdepapprena som finns. Jag ser den som en värdefull ordlista att ta till när man inte minns vad teckningsrättsbevis, swap, konvertibelt skuldebrev, apportemission osv betyder/innebär.




Den stora börskraschen. Den handlar om börsraset 1929 och då Amerika efter detta gick in i en depression. Är det verkligen värt mödan att läsa en gammal bok? Vad skulle den kunna ge mig som investerare år 2018 nästan 90år efteråt? Nej helt sant är att boken inte ger några handfasta investeringstips eller ideer för någon strategi men jag som pesonligen är historieintresserad gillade boken och framför allt få en inblick i vilka mekaniskmer som kan utlösa en börskrasch. Som vanligt, folk är dumma i huvudet! Vi måste vara den mest korkade rasen på denna planeten, höns är ju för tusan smartare. Ok, kanske jag tog i en smula för mycket där men ibland undrar man ju. Vår flockmentalitet är en formidalbel riskfaktor för dig som investerare på börsen troligen en av de största farorna av alla. Om man tror att man kan göra snabba klipp bara för att någon annan har lyckats med det så är chanson att du misslyckas väldigt stor. När du slutar att tänka själv och dras med i girighetsruset går det ofta snabbt utför. Boken är välskriven och innehåller flera saker som jag själv inte hade en susning om. Det kanske inte är den första boken om finans o börs man ska läsa (eller så är det just det) för den rör sig rätt ofta i sidled med lite sidospår men den fyller sitt syfte att berätta hur och varför folk blev ruinerade på spekulationer på börsen. Som nattläsning innan jag somnade så tog det mig en vecka att läsa boken men det var helt klart värt besväret. Nu är jag ju flera erfarenheter rikare än jag var innan.




Så lite man egentligen vet om sig själv och hur ens psyke och hjärna fungerar.
Efter att ha läst boken Lögn, förbannad lögn och prognoser skriven av Alf Riple så känner jag mig rätt liten. Självförtroendet har fått sig en liten knäck men självbilden har både stärkts och försvagats samtidigt. Låter det konstigt? Min självbild är att jag vet om många fel och brister jag har och dessa försöker jag jobba med. Vissa av dem är enkla att ändra på medan andra är hopplösa defekter som jag, vad det verkar, inte kan eller undermedvetet inte vill ändra på.

Som investerare så är det en mycket god investering att läsa denna boken. Du tror du är så bra och så visar det sig att mycket av dina beslut är grundade på saker du tror men inte vet säkert. Hur lätt det är att göra och ta fel beslut och hur mycket som är ren tur och slump i dina investeringar.


Jag läste någon annan bloggare som läst boken och skrev att det var den bästa boken han/hon hade läst och jag är benägen att hålla med. I facket ekonomisk psykologi så är den otroligt bra och mig veterligen den bästa svenska.

Man överskattar sin egen förmåga och gång på gang så överbevisas man i boken om just detta. Många psykologiska experiment avhandlas och faktum är att boken låter dig interagera, du deltar själv i vissa av experimenten. Detta ger en riktigt bra bild av hur fel vi människor ofta tänker. Eftersom jag är lite av en besserwisser så fullkomligt älskar jag att överbevisas. Det borde kanske vara tvärt om men så är inte fallet. Kan jag lära mig något nytt så gör jag det. Alltså, jag har svårt för när någon säger någonting som jag inte vet så mycket om och i min tankevärld låter som orimligt eller en "smula" överdrivet. Då kicker det igång någonting i mig som måste ta reda på fakta. Hur ligger det egentligen till? Finns det forskning eller annan fakta skrivet från någon tillförlitlig källa att tillgå. Inte förrän jag har blivit överbevisad så godtar jag antingen att jag själv hade fel eller att påståendet som personen gjorde var korrekt. I boken blir jag ganska omgående just överbevisad för att jag ibland tänker fel. Jag är innerligt glad att jag läst denna bok och det kommer förmodligen att göra mig till en bättre och samtidigt långsammare investerare. Vad jag menar med detta tänker jag inte avslöja utan jag uppmanar ALLA till att själv läsa boken. Jag tänker gå så långt att jag köper den för att ha i bokhyllan och plocka ner den då och då för att påminna mig själv om att jag inte är världens bästa investerare om jag nu trodde det?









Nu jar jag läst ytterligare en bok om ekonomi o börs och denna gången av bloggaren Miljonär innan 30. Och egentligen så är det nog själva historien som är mest intressant. Det är möjligt att jag är helt skadad efter att läst 20st böcker i ämnet och fått ta del av en enorm samlad kunskap och erfarenhet av alla dessa bokskrivare men jag kan tycka att boken ibland känns lite tunn men dock vill jag poängtera att den är läsvärd dessutom riktigt kul att en "vanlig" bloggare ger sig tusan på att ge ut en bok och som dessutom lyckas sälja. Innehållet är inriktat på långsiktig investering och det passar åtminstone mig utmärkt.










Jag har nu läst alla tre av Marcus Hernhags böcker, den första, ATT LYCKAS MED AKTIER är det ett tag sedan men de två översta BLI RIK PÅ AKTIEUTDELNINGAR OCH HITTA VÄRLDENS BÄSTA AKTIER har jag preicis färdat. Jag skulle egentligen gjort en liten recention om varje bok men väljer istället att slå ihop det till en enda men ändå lite kommentarer om var bok för sig.

1. DEN ENKLA VÄGEN ATT LYCKAS MED AKTIER riktar sig till den som vill börja spara i aktier och jag tycker redan här att Marcus lyckas fånga det som är viktigt och intressant som nybörjare. På ett lättfattligt sätt förklarar han hur det fungerar. Läsvärt i allra högsta grad.

2. DEN ENKLA VÄGEN BLI RIK PÅ AKTIEUTDELNING är den andra boken i serien och här tycker jag personligen att Marcus tar ett steg upp i sitt skrivande och denna boken gav mig personligen mer men det kan ju bero på att jag inte räknar mig som nybörjare. Läsvärd i allra högsta grad. flera bra tips och tankegångar som alla långsiktiga investerare nog kan skriva under på.

3.DEN ENKLA VÄGEN HITTA VÄRLDENS BÄSTA AKTIER är den tredje boken i serien och nu börjar det bli riktigt intressant. Jag tycker alla böckerna är lättlästa och lättförståeliga och jag tror det är det som är avsikten. Marcus vill nog inte att det ska vara krångligt och svårt utan precis som han skriver, den enkla vägen.... Krångla inte till det i onödan! I denna sista boken hittade jag en del intressanta fakta som jag inte visst innan och då ter det sig naturligt att jag tyckte bäst om denna boken. Läsvärd i allra högsta grad!









Jag trodde i min enfald att det skulle räcka med att ha en topp tre-lista på bra böcker jag läst. Nu får jag ändra mig! Efter att ha läst Ola Lauritzons utmärkat bok om 3 steg till ekonomiskt oberoende så står det utom allt rimligt tvivel att denna bok ska upp på top tre eller som det numera är, top fem. Det är helt enkelt orimligt att plocka ut de tre bästa böckerna även om du tvingar mig. Flera av de bästa böckerna kompletterar varandra och jag vill inte plocka väck en riktigt bra och läsvärd bok till förmån för någon annan minst lika bra. Jag tycker denna boken har allt. För mig som långsiktig investerare var det snarare någon form av confirmation bias att läsa den. Jag är inne på helt rätt spår och jag har tagit stegen i rätt ordning utan förluster och utan att trilla ner i girighetsträsket och begå massa dumheter för att jag tror mig kunna tjäna snabba pengar. Det lärde jag mig redan andra veckan som investerare (tack Warren Buffett) att långsiktighet "is da shit"!
Olas filosofi bygger på en trestegsraket. Att man kör indexfonder ett tag tills man känner sig bekväm med det (precis som jag gjorde när jag började) och sedan om man har lusten och tiden gå in på aktier i stabila utdelande bolag. Vill man kan man sedan toppa med en skvätt kryddor som man tror blir framgångsrika bolag och förhoppningsvis börsraketer. Men detta är bara om man har tid att läsa på och är beredd på att det kan gå åt skogen. 5-10% max i din portfölj. Jag gillade verkligen denna boken skarpt och ska ni bara läsa en enda ekonomibok detta året så satsa på denna! 








En Klassiker skulle jag vilja påstå. Peter Lynch är en fondförvaltare från USA som lyckades riktigt bra med sina investeringar. Han har många kloka ord att säga även om man inte direkt kan aplicera det på sitt eget sparande så är ändå kärnfulla uttalanden han gör värda att ta riktning på. Själva iden är att köpa undervärderade bolag och sedan sälja med vinst. Helst ska man hitta företag där kurserna hundra eller tusenfaldigas i värdestegring. Jag läste den engelska utgåvan och några gånger stötte jag på ord jag inte hört förut eller kunde betydelsen av så då fick jag slå upp dem. Jag ser boken som ett top tre val i katergorin böcker att rekommendera.  






Pensionsbluffen skriven av Joel Dahlberg beskriver hur vårt gamla pensionsystem med ATP var uppbyggt och varför det inte fungerade. Han beskriver även hur det nya systemet byggdes upp och fram till det reviderade vi har idag. Många tuffa sanningar som rent av är svårsmälta. Att politiker som lever i en annan värld får besluta över de som tvingas leva med den usla pensionen som 50, 60 och 70-talister kommer att få. Läs boken med risk för att du är asförbannad när du är färdig! Joel tar även upp 70st fonder som finns som val i tjänstepensionen med förklaringar och positiva såväl som negativa sidor av dem. Om du inte har fattat att du kommer att få en skitpension den dagen du slutar jobba så är boken att rekomendera.





HQGATE  är en motvikt mot Karolina Neuraths bok om HQ skandalen och HQ banks krasch. Man får läsa om historien ur ett annat perspektiv än det vi varit vana vid. Uppdrag granskning på turbo! Boken är inte lättläst och viss upprepning förekommer men författaren hade nog inte kunnat gå runt denna fakta på annat vis. Intressant med Mats Qvibergs relation till Sven Hagströmmer både före under och efter kraschen. Mycket skit i kullisserna som vi vanliga dödliga aldrig fattar och boken är stundtals riktigt spännande.




Historien om familjen Medici och den otroliga förmögenhet de lyckades "bygga" upp genom tjuv o rackarspel. Ingenting för dagens investerare men ett visst intresse ur det historiska perspektivet ger boken dock.





Två av mina favoriter i samma bok. Warren Buffetts karriär skriven av Per H Börjesson som brukar kallas Sveriges svar på WB. Inte helt rättviskt kanske då WB är PHB:s idol och en aning rikare! Men PHB har annamat WB:s filosofi och den gillar även procentpanik. Boken är välskriven och jag gillar den. Jag tycker att man ska ha läst boken då den ger en inblick i WB:s liv genom sekler. Om jag minns rätt är där även en uppsjö av sköna citat från WB.








Jag gillar Jan Öbergs bok Slå börsproffsen! Den är lättläst och bra förklarad. Jan har en egen strategi för hur man behåller sina pengar och får en bra utveckling på kapitalet man satsar. Det jag gillar mindre är att strategin bygger på köp o sälj. Men är man en orolig själ som inte vill ha pengarna på börsen då det går neråt så kan man gott anamma hans strategi.



Helt ärligt så minns jag inte alla detaljerna i boken men jag minns att jag fick någon liten pusselbit jag saknade i mitt investerande..




Tråkig, torr och segläst men ack så bra! Sigurd kan verkligen konsten att på molykylär nivå förklara hur värdepapper är uppbyggda och hur de reagerar på olika faktorer. Som med alla andra böcker får man med sig något till sin erfarenhetsbank ur denna boken.




Anders Haskel förklarar vad fonder är och hur de är uppbyggda. Eftersom jag själv gillar konceptet med fonder och investerar i dem så upplevda jag att jag fick många bra insteg och att förståelsen för mina placeringar ökade. 




Svenska förmögenheter skriven av Göran Hägg.Jag ger boken rakt av 5 av 5 möjliga. Jag kan heller inte annat än rekommendera dig att läsa den! Man får reda på så många saker både rent historiskt men även sakligt och faktabaserat på ett rakt och utan omsvep övertygande sätt med inslag av humor. Göran Hägg måste vara hatad av många rika släkter då han inte räds att skriva om både tjuvaktiga beteenden och om ointillegenta och även rent sinnesjuka personer som förekommer här. Att flera av grundarna till dessa förmögna släkter inte drog sig för någonting för att uppnå makt och rikedom är säkert en nyhet för många av oss. Ett utstuderat fifflande med räkenskaper för att undgå skatt kan få dagens skattefifflare gröna av avund. Finurligheten visade inga gränser. Att Investors grundare var en av de främsta i detta gebit var för mig en total nyhet och nu ser man med lite andra ögon på dessa berg av pengar som företaget/stiftelsen förfogar över.





Till en början var jag en aning skeptisk då boken i mångt o mycket tar upp kortsiktig trading vilket är den totala motsatsen till min egen fiosofi. MEN och det är verkligen ett stort men, den tar upp så många olika ämnen och behandlar både fundamental som teknisk analys och att man faktiskt kan kombinera dessa på ett utmärkt sätt i sin egen investeringsfilosofi. Boken tar även upp begrepp som förekommer när vi ska investera och faktum är många av dessa var nya för mig som ex positionstrading, squeezeindikator, kursintervall osv. Det låter krångligt men jag tycker ändå Rosén lyckas med att förklara även för mig som inte är en trader. Jag gillar boken som varvar mellan fundamental analys och tecknisk analys och kryddar med både kända och mindre kända citat. Jag har nog inte läst någon annan bok som är så komplett som denna. Jag har lånat den på biblioteket men överväger starkt att köpa den för att ha i bokhylla och plocka fram den då och då för att friska upp minnet. Kapitel 2, Begrepp att känna till, ger förklaringar på många av uttrycken som vi slänger oss med och en ordlista i slutet av boken kompletterar upp och sammanställer i stort sett allt som är värt att veta. Boken är utgiven 2011 och kan på vissa ställen kännas en aning "inte upp to date". H&M är ett exempel som ofta återkommer i boken och i dessa dagar med den aktiens nedgång kan det nästan kännas ironiskt att det manglas som ett stabilt företag. Den viktiga psykologiska biten tar Tobbe upp flera gånger och betonar hur viktig den är. Oavsett om kontentan av boken är att man ska gå ur börsen när börsklimatet pekan neråt och att långsiktig placering mer är en kortsiktig placering som gått fel så tycker jag mycket om denna boken. Den gav mig lite att tänka på, mer information än jag trodde den skulle ge och är överraskande bra skriven. En uppdaterad nyutgåva hade varit en fin precent till vilken investerare som helst. En favorit och en av de mest kompletta och bästa böcker jag läst.





Alla böcker om ekonomi jag läser ser på ett eller annat vi till att ge mig en liten bit i det stora ekonomiska pusslet som jag brukar kalla det. Man vill ju gärna tro att man kan och förstår många av tekniska termer och strategier som finns men så fort man har läst en bok så brukar det ge mig en liten pysselbit till som i framtiden kan vara avgörande för om jag tar ett bra eller dåligt ekonimiskt beslut. BLI GRYMT RIK PÅ AKTIER skriven av Anders Haskel är inget undatag. Boken tar på ett pedagogiskt och enkelt sätt upp alla de vanligaste långsiktiga sätten att skapa sig en bra förmögehet på. Han tar på flera ställen i boken upp och betonar betydelsen av att vara långsiktig och inte kasta sig in i köp. Det lönar sig oftast att tänka igenom sin strategi och sina inköp långt innan de sker. Att sova på saken och att om du köper aktien idag eller i morgon inte spelar någon roll i det långa loppet. Jag gillar boken och främst tilltalade mig den delen som handlar om psykologi och självinsikt. Ett stycke som många investerare skulle behöva läsa och begrunda. Boken riktar sig till både nybörjare och till den som hållit på ett tag. Rekommenderad läsning.






Ännu en bok om investeringar som läggs till på min erfarenhetsbank. Investera som mästarna (från soros till Aktiestinsen) skriven av Jonas Bernhardsson. Och den självklara frågan blir då, kan jag lära mig att investera som en mästare? Ja man får ju många bra tips och även en sammanställning över hur mästarna har tänkt och vad de grundar sina beslut på. Sedan är det kanske skillnad på att förvalta 100 miljoner något som en vanlig dödlig aldrig kommer i närheten av. Men flera av mästarna har faktiskt börjat från noll och sedan konsekvent investerat under lång tid och blivit mångmiljonärer. Boken visar också på att det inte endast är en filosofi eller ett enda investeringssätt som är det "riktiga" utan du kan nå framgång på flera olika vis. Trots detta så blir det en sammanfattning i slutet av boken på gemensamma faktorer som många av investerarna har som gjort dem framgångsrika. Förstå vad du äger, var långsiktig, pris är vad du betalar värde är vad du får osv. Klyschor vi hört många gånger men som verkar fungera. En sak man tar upp i boken är att man ska skapa sig en egen stil. Dvs, du ska investera så som du själv är. Har man klent tålamod kanske det är bättre att du blir en trader. Du kan vara ett mellanting mellan trader och långsiktig eller enbart långsiktig. Det är upp till dig och din personlighet. Att väldigt många av kanoninvesterarna blivit väldigt gamla, flera av dem över 90år bidrar säkert till deras framgång (i alla fall de som är långsiktiga)  men är nog mer en slump. Ex. Peter Lynch var bara verksam under ca:15 år innan han drog sig tillbaka som mångmiljardär. Sammanfattningsvis så beskriver boken i stora drag hur alla kanonerna på börshimmelen har agerat för att nå framgång och det finns som vanligt någon liten mening som sätter sig i minnet. Däremot så går boken inte in på detaljer i investering och det är heller inte bokens syfte, då finns det 20 andra böcker du kan läsa. 










Somliga böcker gör mer avtryck än andra. somliga böcker lämnar efter sig ett spår eller ett minne. Detta är en sådan bok. Jag lägger den på min topp tre lista över riktigt bra börsböcker. Jag skulle vilja påstå att den innehåller allt som är värt att veta. Mycket detaljerad och utförligt beskrivet. Jag snappade upp ett par tre detaljer jag inte visste förut så jag läste verkligen denna bok med god behållning och kan inte annat än rekommendera er att läsa den. Jag anser att den kanske inte passar om man är alldeles färsk på investeringar men definitivt om du kommit igång lite grand.








Jag har precis läst ut Joel Bladhs bok Bygg en förmögenhet med undertexten: fixa familjens ekonomi . Man kan säga att den riktar in sig på familjer med barn. Jag tror i alla fall att det är de som har mest behållning av boken även om den berör alla de vanliga sakerna som brukar förekomma i finans och börsböcker. Men den tar stor hänsyn till både barn och sambo/äkta hälft. Kloka spartips för familjer och hur och varför man bör ha en bra ekonomi. Eftersom detta är ett passerat stadium i mitt liv så känner jag att boken inte gav mig så mycket mer än att jag önska att den funnits till när jag själv var ung familjefar och att jag hade läst den då. Så ett tips är ,om du tänker skaffa eller redan har familj, att läsa denna kloka bok.



2 kommentarer:

  1. Halloj PP,

    Vad roligt att jag kunde bidra med en idé :)
    Nu behöver jag inte spara en fil med boktipsen utan kan enkelt surfa hit och bli påmind. Klockrent för mig som har minne som en guldfisk. Det blir bra när jag är på bibblan ;)

    Stort TACK för att du delar med dig!

    Keep up the good work.

    /Guldfirren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får hela äran firren eftersom iden var din!

      Radera