Fondportföljen


20-06-03
Ökar upp månadssparandet på Avanza och lägger även till två nygamla fonder.
Nedan ses de fonder jag investerar i.

SPP aktiefond USA
Spiltan aktiefond investmentbolag 
DNB global indeks
Avanza Global19-11-01
Jag bestämde mig för att öka upp månadssparandet i både Avanza global och DNB global index. Jag tänker att det blir bra riskspridning över tid. Jag har ju även lite XACT-utd som jag då och då fyller på i.

19-08-14
Lite stormar under höstan gjorde att jag omfördelade (sålde) fonder och koncentrerade innehvet i fonder till DNB global index och Avanza global samt den börshandlade fonden XACT högutdelande. Så i dagsläget är det bara dessa tre jag äger. Teoretiskt så ska jag ju äldre jag blir och ju större pengar som investerats i aktier sakteliga växla över till att mer och mer investera i fonder. Jag tänker att när jag når 600 000 i investerat kapital i utdelningsportföljen så ska denna växling ske.


18-10-29
Det blir inte alltid som man planerat det har vi alla varit med om. Jag fick en ide att försöka betala av mitt billån och buffertspar var inte tillräckligt så jag tog beslut att sälja av fonder. Nu är visserligen billånet betalt men det kostade på och 60% av fondportföljen såldes. Nu har jag bara DNB global indeks och Avanza global kvar i fondportföljen. Den positiva effekten var att sparkvoten kunde ökas med nästan 1800:-/månad. I längden kommer detta utfall att märkas i aktieportföljen även om fondportföljen fick ta den största smällen..

18-09-23
Som planerat så började jag köpa in mig i fonden Avanza global men inte bara det. Jag körde på med både Länsf. global och en alldeles nystartad fond SEF indipendent investment global. Kanske något hög avgift på 0,71% men jag vill se vad den går för under ett år eller två. presterar den inte åker den ut, svårare än så är det inte.

18-09-11
Avanza har nyligen släppt en global indexfond som man påstår är universums billigaste. 0,1% i avgift! Bara priset gör mig intresserad och efter att ha läst in mig mer om matarfonder och vad det innebär så ser jag inga som helst problem med att investera i denna fonden. Troligen så kommer jag inom kort att göra min första investering i denna fond.


18-02-13
Investerandet i fondportföljen fortsätter som vanligt med insättningar varje månad. Jag har inte gjort några ändringar i min innehav av fonder utan jag känner mig nöjd och bekväm med de fonder jag har. Just nu ser jag ingen anledning att ändra någonting.


17-07-01
Att vara uppmärksamm och ändra sig när en fond inte går så bra är ibland knepiga beslut. Jag har fått en ökad förståelse och tror ändå att jag gjort rätt och det var att istället för att ha många fonder så har jag koncentrerat mig till endast 4st. Jag skippade USA-fonden, Spiltan Global inv. för att de inte gått så bra som jag önskade. Spiltan ligger ändå på 0,5% i avgift och jag har ägt den sedan start men den har inte lyft som jag hade hoppats på. Lillebror Spiltan aktiefond inv. däremot är en kanon som jag istället satsat mer i än jag brukar månadsvis. Till sist fick även Länsf. tillväxt stryka på foten. Den hade visserligen haft en bra utveckling och jag låg bra plus i den fonden men valde att avvyttra till förmån för Swedbank Robur acces Asien istället. På detta vis sparar jag in fondavgifter på 0,6% vilket är mycket i längden. Acces Asien och Tillväxt täcker nästan samma marknad men till ett billigare pris i Acces Asien.
Innehaven ser ut som följer.

Spiltan aktiefond investmentbolag  0,2% avgift 
DNB global indeks                          0,3%
SPP Sverige                                    0,2%
Swedbank robur acces Asien          0,2%

Totalt betalar jag alltså 0,225% i medeltal för mina fonder. Det måste man ändå säga vara ganska lågt. Avanza zero hade dragit ner det ännu mer men i den sparar jag till barnbarnen.
---------------------------------------------------------------------------------

17-02-09
För att få en fondportfölj med så bra riskspridning som möjligt så ville jag ha in Asien och USA. Båda dessa marknader har en enorm kraft i sin ekonomi och på sikt tror jag att det blir bra med följande fonder som nytillskott:
Länsförsäkringar USA indexnära och Swedbank Robur access Asien.
Så här ser innehavet ut


I min fondportfölj strävar jag efter att placera i indexfonder dvs passivt förvaltade fonder med låg fondavgift.
Jag vill även ha riskspridning över hela jordklotet. Det finns otroligt många bra fonder om man letar lite och jag tycker att jag fått en bra spridning på dem. Inget innehav kan känna sig säkert i min fondportfölj, presterar inte fonden så åker den ut. Jag är inte rädd för att ändra mina innehav således tillkommer det kanske nya fonder efter hand.

Fonder är ett utmärkt komplement till aktier och gör din riskspridning ännu bättre. Att bara ha sina pengar placerade i aktier är inte optimalt. Jag skulle vilja sticka ut hakan och påstå att det rent av är korkat. Sedan kan folk tycka vad de vill! Faktum kvarstår att jag kan inte kopiera alla fonder jag vill ha och köpa aktierna till en rimlig kostnad och på så sätt bygga mina egna fonder. Alltså väljer jag att investera i redan färdiga koncept. Fonder är också mindre känsliga eftersom de oftast har så många bolag i sina portföljer. Finns inte en chans i världen att jag själv skulle ens vilja ha 200-600 olika bolagsaktier. Hur skulle man ha tid att följa dem?
Rekommendationen är 12-15 aktier för en privatperson men upp till 20-25 kan man säkert fixa men 200, knappast.

Fondportföljen innehåller från och med 2017 en fördelning på Globalfonder, Sverigefonder, tillväxtmaknader och spetsfonder.


Så här blev resultatet för 2016. Jag sparade 4000:-/månad och fördelade i olika fonder. Jag gjorde en förlust i en fond som jag inte längre har kvar därför diffar det på insatt kapital och totalt satsat kapital. Fonderna steg i snitt 8.62% och fonderna steg i värde med 4076kr. En hel månads sparande med andra ord. Inte så illa på bara 10 månaders sparande.Spilatan global investmentbolag köpte jag från första försäljningsdag 16-10-04. denna fonden tänker jag hålla ett extra öga på. Kul att följa och att man varit med från början.


Och så här spred jag fördelningen i kronor under året.


 Riskspridningen blev inte perfekt på något sätt men 2017 kommer jag att korrigera det.
Mot slutet på 2017 så har fördelningen blivit jämnare. Det är främst tillväxtländer som är lite för tungt viktade. men fram mot 2020 så ska det vara en bra fördelning bland alla fonder.


Mitt mål är att få till fördelningen:
Globalfonder 50%
Sverige          30%
Tillväxt           10%
USA                5%
Asien               5%
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar