Fondportföljen


24-02-20
En liten förändring har skett i fondportföljen. Jag har avyttrat AMF småbolag då den mestadels under två års tid gått i sidled eller rent av svagt minus. Jag bytte denna fonden mot AMF Nordamerika istället. Det känns som ett bättre val då den inte är lika volatil. Så laguppställningen ser ut som följer:
Länsf. Global index
Spiltan investmentbolag
AMF aktiefond Nordamerika 


23-08-16
Jag kan avslöja att under våren 2023 så gjorde jag en liten uppdatering gällande summan jag avsätter till fonder varje månad. Eftersom jag redan 2022 inte längre tillför något kapital från lön till aktieköp så blev det pengar över varje månad på spar/lönekonto som helt i onödan fick extremt lite ränta. så jag tog beslut att istället höja mitt månadssparande i fonder.
Men innehaven är fortfarande de samma och jag har inte sett någon anledning att ändra eller lägga till flera.

Länsf. Global index
Spiltan investmentbolag
AMF småbolag.


22-07-08

Det har hänt precis ingenting sedan sist. Jag har inte sålt eller bytt några fonder. Jag bara fortsätter att månadsspara i alla väder. Jag tror mig ha hittat den fördelning som passar mig bäst. Mest pengar 60% går till globalfonden och resten fördelas lika mellan investment och småbolag. Detta kompletterar mitt aktieinnehav på ett sätt som passar mig perfekt.

Länsf. Global index
Spiltan investmentbolag
AMF småbolag.

21-11-11

Tillväxtmarknader utvecklas inte i den takt som jag vill så den åkte ut. Ökade istället i Globalfonden. Ny teknikfonden var som en jojo och jag orkade inte hålla ut. även det innehaver investerades i global och småbolag istället. Koncentrerar mig på de tre kvarvarande fonderna.

Länsf. Global index
Spiltan investmentbolag
AMF småbolag.


21-03-17
Lite ändringar i portföljen och så här ser den ut nu. Behåller denna laguppställningen ett tag för att se hur det utvecklas. 2021-2022 är spännande år i och eftercoronapandemin och ingen vet hur världsekonomin kommer att påverkas. Så det känns ändå bra att ha lite fonder i bagaget.

Spiltan investmentbolag
Länsförs. global indexnära
Swedbank Robur ny teknik
AMF aktiefond småbolag
Länsförs. Tillväxtm. indexnära.


20-08-18
Inser att jag gjorde en överbryggning och min USA satsning kanske var lite overkill. Bra när man kan rätta till saker och inte fortsätta av prestigeskäl. Jag kastar ut SPP USA och donerar pengarna till DNB global index istället som jag ägt sedan 2016. Avanza global har jag haft som sparande till mina barnbarn men under två år haft i stort sett negativ tillväxt, alltså åker den ut. In kommer istället Länsförsäkringar global indexnära istället samt att jag tar in Robur ny teknik till dem också.
Min uppdaterade fondportfölj.

DNB global indeks
Spiltan aktiefond investmentbolag
Swedbank Robur ny teknik
 


20-06-03
Ökar upp månadssparandet på Avanza och lägger även till två nygamla fonder.
Nedan ses de fonder jag investerar i.

SPP aktiefond USA
Spiltan aktiefond investmentbolag 
DNB global indeks
Swedbank robur ny teknik
Avanza global19-11-01
Jag bestämde mig för att öka upp månadssparandet i både Avanza global och DNB global index. Jag tänker att det blir bra riskspridning över tid. Jag har ju även lite XACT-utd som jag då och då fyller på i.

19-08-14
Lite stormar under höstan gjorde att jag omfördelade (sålde) fonder och koncentrerade innehvet i fonder till DNB global index och Avanza global samt den börshandlade fonden XACT högutdelande. Så i dagsläget är det bara dessa tre jag äger. Teoretiskt så ska jag ju äldre jag blir och ju större pengar som investerats i aktier sakteliga växla över till att mer och mer investera i fonder. Jag tänker att när jag når 600 000 i investerat kapital i utdelningsportföljen så ska denna växling ske.


18-10-29
Det blir inte alltid som man planerat det har vi alla varit med om. Jag fick en ide att försöka betala av mitt billån och buffertspar var inte tillräckligt så jag tog beslut att sälja av fonder. Nu är visserligen billånet betalt men det kostade på och 60% av fondportföljen såldes. Nu har jag bara DNB global indeks och Avanza global kvar i fondportföljen. Den positiva effekten var att sparkvoten kunde ökas med nästan 1800:-/månad. I längden kommer detta utfall att märkas i aktieportföljen även om fondportföljen fick ta den största smällen..

18-09-23
Som planerat så började jag köpa in mig i fonden Avanza global men inte bara det. Jag körde på med både Länsf. global och en alldeles nystartad fond SEF indipendent investment global. Kanske något hög avgift på 0,71% men jag vill se vad den går för under ett år eller två. presterar den inte åker den ut, svårare än så är det inte.

18-09-11
Avanza har nyligen släppt en global indexfond som man påstår är universums billigaste. 0,1% i avgift! Bara priset gör mig intresserad och efter att ha läst in mig mer om matarfonder och vad det innebär så ser jag inga som helst problem med att investera i denna fonden. Troligen så kommer jag inom kort att göra min första investering i denna fond.


18-02-13
Investerandet i fondportföljen fortsätter som vanligt med insättningar varje månad. Jag har inte gjort några ändringar i min innehav av fonder utan jag känner mig nöjd och bekväm med de fonder jag har. Just nu ser jag ingen anledning att ändra någonting.


17-07-01
Att vara uppmärksamm och ändra sig när en fond inte går så bra är ibland knepiga beslut. Jag har fått en ökad förståelse och tror ändå att jag gjort rätt och det var att istället för att ha många fonder så har jag koncentrerat mig till endast 4st. Jag skippade USA-fonden, Spiltan Global inv. för att de inte gått så bra som jag önskade. Spiltan ligger ändå på 0,5% i avgift och jag har ägt den sedan start men den har inte lyft som jag hade hoppats på. Lillebror Spiltan aktiefond inv. däremot är en kanon som jag istället satsat mer i än jag brukar månadsvis. Till sist fick även Länsf. tillväxt stryka på foten. Den hade visserligen haft en bra utveckling och jag låg bra plus i den fonden men valde att avvyttra till förmån för Swedbank Robur acces Asien istället. På detta vis sparar jag in fondavgifter på 0,6% vilket är mycket i längden. Acces Asien och Tillväxt täcker nästan samma marknad men till ett billigare pris i Acces Asien.
Innehaven ser ut som följer.

Spiltan aktiefond investmentbolag  0,2% avgift 
DNB global indeks                          0,3%
SPP Sverige                                    0,2%
Swedbank robur acces Asien          0,2%

Totalt betalar jag alltså 0,225% i medeltal för mina fonder. Det måste man ändå säga vara ganska lågt. Avanza zero hade dragit ner det ännu mer men i den sparar jag till barnbarnen.
---------------------------------------------------------------------------------

17-02-09
För att få en fondportfölj med så bra riskspridning som möjligt så ville jag ha in Asien och USA. Båda dessa marknader har en enorm kraft i sin ekonomi och på sikt tror jag att det blir bra med följande fonder som nytillskott:
Länsförsäkringar USA indexnära och Swedbank Robur access Asien.
Så här ser innehavet ut


I min fondportfölj strävar jag efter att placera i indexfonder dvs passivt förvaltade fonder med låg fondavgift.
Jag vill även ha riskspridning över hela jordklotet. Det finns otroligt många bra fonder om man letar lite och jag tycker att jag fått en bra spridning på dem. Inget innehav kan känna sig säkert i min fondportfölj, presterar inte fonden så åker den ut. Jag är inte rädd för att ändra mina innehav således tillkommer det kanske nya fonder efter hand.

Fonder är ett utmärkt komplement till aktier och gör din riskspridning ännu bättre. Att bara ha sina pengar placerade i aktier är inte optimalt. Jag skulle vilja sticka ut hakan och påstå att det rent av är korkat. Sedan kan folk tycka vad de vill! Faktum kvarstår att jag kan inte kopiera alla fonder jag vill ha och köpa aktierna till en rimlig kostnad och på så sätt bygga mina egna fonder. Alltså väljer jag att investera i redan färdiga koncept. Fonder är också mindre känsliga eftersom de oftast har så många bolag i sina portföljer. Finns inte en chans i världen att jag själv skulle ens vilja ha 200-600 olika bolagsaktier. Hur skulle man ha tid att följa dem?
Rekommendationen är 12-15 aktier för en privatperson men upp till 20-25 kan man säkert fixa men 200, knappast.

Fondportföljen innehåller från och med 2017 en fördelning på Globalfonder, Sverigefonder, tillväxtmaknader och spetsfonder.


Så här blev resultatet för 2016. Jag sparade 4000:-/månad och fördelade i olika fonder. Jag gjorde en förlust i en fond som jag inte längre har kvar därför diffar det på insatt kapital och totalt satsat kapital. Fonderna steg i snitt 8.62% och fonderna steg i värde med 4076kr. En hel månads sparande med andra ord. Inte så illa på bara 10 månaders sparande.Spilatan global investmentbolag köpte jag från första försäljningsdag 16-10-04. denna fonden tänker jag hålla ett extra öga på. Kul att följa och att man varit med från början.


Och så här spred jag fördelningen i kronor under året.


 Riskspridningen blev inte perfekt på något sätt men 2017 kommer jag att korrigera det.
Mot slutet på 2017 så har fördelningen blivit jämnare. Det är främst tillväxtländer som är lite för tungt viktade. men fram mot 2020 så ska det vara en bra fördelning bland alla fonder.


Mitt mål är att få till fördelningen:
Globalfonder 50%
Sverige          30%
Tillväxt           10%
USA                5%
Asien               5%
3 kommentarer:

 1. Snygga innehav, jag skulle slagit ihop USA fonden med global fonderna, det är ändå 60% USA i dom globala förhålla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Tack för din kommentar. Ja helt riktigt så har globalfonder oftast mycket vikning mot USA, med all rätt. Min tanke med SPP USA som jag har haft av och till är att när USA går bra så går denna fonden bättre än globalfonderna och man får en liten överavkastning. När det går lite sämre så åker den it igen, så lite taktik från min sida. De övriga fonderna står däremot kvar hela tiden.

   Radera
 2. ,, Jag är Michelle, bor från Lund, jag vill tacka Oduduwa för att ha återfört min ex-kärlekspartner som älskar mig mer än någonsin tidigare, jag gifte mig med min man, vi hade två barn tillsammans eftersom vi har varit gift för mer än 5 år. Min man reste nyligen till Kanada för en affärsresa, där han träffade en annan ung dam, han flyttade till att bo i samma hus med den här damen och försökte sedan skilja mig, när min man återvände från resan sa han till mig att han inte vill träffa mig och mina barn längre så körde han oss ut ur huset. Jag var ledsen, deprimerad och kände mig så frustrerad och jag var så desperat att få tillbaka min kärleksman för våra barns skull, de kommer att sakna honom så mycket, jag sökte efter en lösning för att få honom att älska mig och våra barn. när jag surfar på min dator läser jag ett bloggkommentarvittnesmål från en dam Anna om hur hon fick tillbaka ex-kärlekspartner inom 3 dagar. med hjälp av en kärleksformulär Dr.oduduwa (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) jag kontaktar oduduwavia hans personliga e-post, några ögonblick senare fick jag ett svar från Oduduwa han sa att jag skulle vara lugn i bara två dagar att min man kommer att ringa för att be mig om ursäkt. Jag följde noggrant alla Oduduwa-instruktioner sedan den andra dagen efter att lokalbefolkningen aktiverats fick jag ett telefonsamtal från min man, mannen Michael, och han sa att han är väldigt ledsen för att skada mig och han lovar att komma hem, just igår kommer min man tillbaka hem för att komma och se mig och mina barn, vi lever alla lyckligt idag.
  Jag vill att ni alla läser denna bloggkommentar ska gå med mig till tack till DR.Oduduwa för att återställa min kärlek tillbaka.
  Jag ger också råd till någon i sådana liknande problem med kärleksförhållanden att kontakta Dr.Oduduwa för omedelbar lösning för att få tillbaka ex-kärlekspartner oavsett hur många år från separation.
  få omedelbar lösning på följande relationsproblem ...
  1. Voodoo love Stava charm till förtroende och äkta kärleksförhållande
  2. Ta tillbaka ex-kärlekspartner efter skilsmässa
  3. hindra någon från att störa din relation.
  4. Ge medicin för stark och långvarig erektion
  5. Talisman kärleksring för domionn
  bra lösning på alla typer av familjeuppbrott eller frånskilda.
  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera