Om migUnder nästan hela mitt liv så har det aldrig funnits varken intresse eller utrymme för mig att spara några pengar. En normal arbetarlön och ensamstående med tre barn ger inte utrymme för något sparande. Min livsstil har heller aldrig varit att snåla eller spara till någonting. Behövdes något så köpte jag det direkt och oftast för lånade pengar eller på avbetalning.
Jo jag gjorde faktiskt ett försök i unga dagar att blir rik. Jag stegade in på storbanken och bad att få investera 5000:- i aktier.
Bankmannen orkade knapt lyfta blicken när jag kom in på hans kontor och förklarade att jag ville investera. Han frågade i vilket bolag? Jag hade ingen aning, jag kunde inte ett skit om aktier. Så istället för att komma med någon rekomendation så slängde han till mig en Dagens industri och bad mig leta upp något företag. Jag gjorde en elle, belle bi...och jag minns inte ens vad företaget hette som jag satsade mina surt förvärvade penga i. Det jag vet är att två år senare så konkursade bolaget och jag fick tillbaka typ 54kr på mina 5000:- 
Tänk om bankgubben istället föreslagit mig som nybörjare att satsa i två eller tre olika bolag, spridit risken, säg bank, investmentbolag eller liknande.
Jag blev helt enkelt bränd och har därför inte haft något förtroende för varken börs eller bank.

När jag började närma mig femtio så flyttade sista barnet hemmifrån och jag fick en annan ekonomi. Jag började med att bygga upp en buffert. Motorcyklar och kameror/foto som hobbys är inte helt gratis och jag har alltid köpt nytt och precis det jag verkligen vill ha, jag gjorde inget undantag denna gången heller med den skillnaden att det inte var för lånade pengar.

I början av 2016 fick en jobbarkompis mig intresserad av fonder och börsen. Jag började lägga ekonomipusslet som jag kallar det. Försöka förstå hur allting hänger ihop och bilda mig en egen uppfattning och skapa en plan för hur jag skulle göra. Så fort jag fått detta klart för mig så informerade jag mina barn om detta utmärkta sätt att investera en del av sina sparpengar på. Jag ville ge dem den chans jag själv aldrig fick om ekonomiska samtal med mina föräldrar. Det föll väl ut och det tog inte lång tid innan två av tre ungar hade både buffertsparande på nischbank och ISK konton på Avanza. Jag vet att de kommer att vara ekonomiskt oberoende inom 25år om de själva vill...

Utvecklingen med nätmäklare är fantastisk och det ger oss småsparare frihet och en bra översikt över våra investeringar.
Det började med fonder i mars 2016 och så vänsterprasslade jag så smått med aktier. Nu är ekonomikollen och sparandet en del av mitt dagliga liv, jag har bra kontroll och det känns skönt.Jag vet ju redan nu att min sparhorizont troligen är allt för kort för att jag ska bli miljonär och det är heller inget självändamål, nej det jag siktar på är att den dagen jag blir pensinär ändå kunna leva drägligt. Ha råd med tandläkaren, presenter till barnbarn, kunna laga bilen och unna mig en resa då och då. I stort kunna leva som jag gör idag helt enkelt. Skulle jag trilla av pinnen så får ju mina barn en bra slant att dela på även om jag förerdar att dela med mig medan jag ännu lever.


Det är aldrig för sent att börja spara!


10 kommentarer:

 1. Hej!

  Inspirerande och jättefint skrivet! Jag önskar dig stort lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Drommaren.
   Tack för de fina orden, det värmer.

   Radera
 2. Amen,
  Känner igen mig i allt! Dock är mina barn är 20 och 17 och bor fortfarande hemma, så jag är inte riktigt där ännu.
  Mvh, Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anneli.
   Gläds och njut av den tiden du får ha dem hemma (fast det är inte enkelt att se det då) Tids nog flyttar de och det blir en aning tomt men man vänjer sig. Din ekonimi blir väldigt mycket bättre på kort tid om barnen har egen försörjning. Kul att du kommenterade här, tack.

   Radera
 3. Hej procentpanik!
  Har just hitta hit, kul med ny läsning!
  Jag kan bara hålla med, det är aldrig för sent att styra upp ekonomin och börja spara. Jag är en före detta ekonomisk katastrof som för några år sedan brände mer pengar än vad jag tjänade och levde i en ond cirkel av skulder. I dag är jag skuldfri och pysslar med aktier. Livet är fullt av överraskningar och möjligheter!
  Jag lägger till dig i min bloglista så ses vi!

  Lycka till med investeringarna!

  Mvh / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Koll på kontot.
   Trevligt att du skriver några rader. Ha ha, Fd ekonomisk katastrof, den var bra!
   Ja när man fattar grejen med börsen och ett aktivt sparande så finns det väldigt mycket potensial till lyckad ekonomi. Ta inte för stora risker och ha inte bråttom är de ledorden jag själv surfar på i denna fantastiska ekonomiska värld. Jag kommer naturligvis att spana in din blogg och självklart kommer vi att springa på varandra i ekonomibloggsvären, den är inte större än att alla känner alla mer eller mindre.

   Radera
 4. Inspirerande resa, önskar dig ett innerligt fortsatt lycka till på vägen och kommer följa den med glädje.
  Jag har varit inne på min resa ett längre tag men har nu äntligen faktiskt slagit slag i saken genom att börja blogga om det, vilket jag tror blir min nyckel för att hålla mig på rätt linje. Kanske vill du kolla in den lite? Gillar du den så får du gärna lägga till den i blogglistan :)

  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för de fina orden.
   Jo jag tycker personligen att bloggandet fyller mer än en funktion faktiskt. Man tvingar sig själv att hålla lite ordning o reda på ekonomin. Man hjälper förhoppningsvis andra människor på deras resa, i alla fall i början innan man hittar sin egen investerarstil. Mer än en gång när jag suttit och komponerat ihop ett inlägg har jag kommit på antingen nya uppslag eller kommit på att jag tänkt rätt/fel. Om inte annat så när kommentarerna droppar in får man ett kvitto på detta. Man får ihop en fin krets av bloggvänner som oftast är väldigt trevlig. Det finns som sagt många fördelar med att skriva en blogg. Jag kollar in din sida.
   Mvh // PP

   Radera
 5. Hittar ingen mail till dig. Går det att nå dig på någon mail. Skriv här eller skicka ett mail till mig:
  pappabetalar18@gmail.com

  Mvh PB?

  SvaraRadera