fredag 20 september 2019

Oavsett vad du satsar på så kommer det att gå åt helvete!

Dagens rubrik, oavsett vad du satsar på så kommer det att gå åt helvete, är naturligvis en sanning med modifikation men det ligger också mycket i det. Det kanske inte är så farligt att företaget du satsat pengar i (köpt aktier) går i konkurs men dagens spaning kommer att ge dig kalla kårar. Man tror det är stabila företag man satsar på men i slutändan drivs de av vanliga människor och vanliga människor gör ibland fel. Ibland är det små fel och ibland stora som får omfattande konsekvenser. Man kan nog gå rätt långt tillbaka i tiden och göra en omfattande artikel om detta fenomen men jag tänker begränsa mig till 2000-talet och dessutom tar jag inte med alla skandaler som inträffat sedan millenieskiftet. Inte minst så brukar dessa misstag drabba aktiekursen och i slutändan är det i viss mån aktieägarna som får ta smällen.

2000 Saxat ur expressen "Expressens reporter Christian Holmén avslöjade hösten 2000 att den svenska telekomjätten Ericsson smusslat undan miljardbelopp till en hemlig kassa på schweiziska bankkonton. Pengarna användes, enligt den italienske affärsmannen Federico Marcellusi som hjälpt Ericsson med de hemliga transaktionerna, till att betala mutor och smörjningar åt politiker och andra viktiga beslutsfattare i jakten på lukrativa telekomkontrakt.
Bland annat hade en serbisk toppolitiker fått en stor summa som betalades till hans dotter som studerade i USA.
Svensk och schweizisk polis slog till mot Ericsson i Schweiz och i Stockholm. Skatteverket upptaxerade Ericsson med miljardbelopp, en upptaxering som Ericsson till största delen i dag gått med på.
Åklagarna ansåg sig dock inte kunna åtala någon för misstänkta mutbrott, i stället valde ekobrottsmyndigheten att åtala ett antal höga Ericsson-direktörer för försvårande av skattekontroll. De friades dock i såväl tings- som hovrätten.
Hösten 2007 berättade SR:S Ekoredaktion om ytterligare tre av slutmottagarna av Ericssons miljarder: En minister i Oman, en parlamentariker i Algeriet och sonen till den dåvarande vicepresidenten i Syrien.""  Gissa vilka som fick betala kalaset i slutändan....


2007 uppdagades det att ICA butiker märkte om köttfärs vars bäst föredatum gått ut. Stor skandal! Vem hade trot att ett renomerat företag som ICA skulle fuska? I januari stod aktien i 169kr som bäst, i slutet av året hade den sjunkit till 71.50 kr som lägst. Vem fick ta smällen av kursfallet? Naturligvis aktieägarna. Men minnet är kort och redan ett år senare så hade kursen börjat repa sig.

2007-2010 TeliaSonera/Telia company  Folkaktien som blåste folket och aldrig lyfte. Mellan åren 2007-2010 så uppdagades det att Teliasonera betalat ut  3 miljarder till Uzbekistans diktatordotter för att komma över kontrakt som telekomoperatör i landet. Detta mina vänner har kostat telias aktieägare och indirekt svenska folket över 20 miljarder kronor om man räknar in nedskrivningar och böter. Aktien har i stort sett legat på samma prisnivå sedan 2011 fram till idag.

2010 Fingerprint en dockysåpa som skulle kunna få ett helt eget inlägg men jag brgränsar mig till att kommentera att personer i bolaget misskött sig med insideraffärer. Försäljningschefen Asien tillsammans med en kompanjon åkte på 12 resp. 10 månaders fängelse. 2013 var det dags igen. "Någon" på Fingerprint skickade ut ett pressmeddelande om att uppköp av Samsung var förestående. Aktien tokrusade. Detta meddelande var naturligtvis falskt, man vet fortfarande inte vem som skickade ut meddelandet. 2017 anhölls fd. VD:n och en styrelseledarmot för insiderbrott. Som mest var aktien uppe i 117kr men dök ner till 6kr, ett tapp på 95%  Huva! 67 000  aktieägare grät hela vägen till banken eftersom det var de som fick ta smällen.


2014 Smäller det till rejält i SCA när man avslöjar att bolaget köpt in två stycken privatjet för en halv miljard! Planen användes sedan av topparna i företaget till bla rena jakt och nöjesresor. Att fruarna till direktörerna hängde med en o annan gång var självklart. Man bjöd även in chefer från andra företag o även deras fruar en o annan gång. Det var mycket bjudjakter med hemkörning i privatjet och ingen verkar ha haft någon som helst koll på vad hela kalaset till slut kostade men vi snackar multum. Om riksenheten mot korruption kopplas in så är det ingen lek. Det slutade med att många huvuden rullade i det företaget och aktieägarna var skogstokiga. Kursen dök under denna skitstormen  från 199 till 161kr men bolagets anseende var ändå rejält skamfilat. Folks minne är kort och redan i början på 2015 så steg aktiepriset upp till nya rekordnivåer som bara ökade både 2016 och 2017. Det har varit lugnt i SCA sedan dess förutom den förhatliga granbarkborren och lite skogsbränder som kan bli kostsamma i framtiden men på skandalsidan intet nytt.


2015 Kom en läcka ut genom en tysk tidning. Nordea och Panamadokumenten som visade att banken hjälpte sina rikaste kunder att smita från skatt genom att placer pengar i utlandet. Skattesmitning och penningstvätt. Man skapade helt enkelt brevlådeföretag i skatteparadis med hjälp av en stor advokatfirma och undgick därmed tilltänkta inkomster för svenska staten.
Både Swedbank och Handelsbanken var också inblandade men klarade sig tack vare att deras andel dokument var liten i förhållande till Nordeas 11 000st. Till och med Islands statsminister blir indragen då det visar sig att även han hade utnyttjat denna möjlighet, naturligvis fick han avgå. Nordea får fullständigt löjliga böter av Luxenburgs finansinspektion, 20 miljoner kr (2 milj euro) ledningen i Nordea måste ha skrattat hela vägen tillbaka till banken. Massor av kunder blev förbannade och lämnade Nordea och sökte lån i andra banker istället. Eftersom information om vad som egentligen hade hänt och dess omfattning är det svårt att exakt fastställa hur mycket kursen påverkades. Men från September 2015 då en aktie kostade 100kr så dök den ner till 70kr i juli 2016. Men även här har vi kort minne och redan i december 2016 var aktien uppe över 100kr igen. Man kan inte anklaga investerare för att vara långsinta och fega.

2019 mars månad. Swedbank dementerar uppgifterna från uppdrag granskning att banken skulle ha någonting som helst med penningtvätt att göra. Vi vet alla att detta inte var sant. Kurserna störtdök från 214kr till (hittils) som lägst 123kr. Ett fall på 91kr som naturligvis alla aktieägare är ursinniga över. Bonnesen fick kicken och nu har den gamle potentaten Göran Persson anställts för att reda upp skiten. Han har ett digert jobb framför sig men gubben kan ha rätt hårda nypor om han inte softat till sig för mycket. Den som lever får se men vi får hoppas att banken repar sig.

Det finns ett antal både större och mindre skandaler eller misstankar mot personer i ansedda bolag som hamnat i blåsväder. Jag har bara valt det jag själv tyckt var intressant. Annars kan man ju alltid googla på Percy Barnevik eller Ola Rollen, HQ bank, Refat el Sayed osv..


Så.......vem ska man tro på och vad vågar man satsa på?

5 kommentarer:

 1. Hej!
  Det finns mycket som kan hända i ett bolag som är omöjligt att förutse.
  Som tur är har det ändå gått bra för de flesta av bolagen, trots vissa fadäser.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera

 2. Hej Pappa b.
  Ja jag tycker det är lite mer än bara fadäser när man berått mod köper jetplan eller mutar sig fram med andras pengar men jag fattar vad du menar. Nej vi kan aldrig förutse några sådana saker oavsett vad bolaget heter. Ta Castellum ex, undrar när/om det kommer någon skandal i det bolaget? Det skulle nog bli en rejäl käftsmäll för riktigt många investerare,Vi får hoppas att det aldrig sker.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja det var kanske lite väl snällt skrivit av mig.

   Jag tror det bästa är att inte tänka så mycket på att sådant kan hända, just för att det är omöjligt att förutspå.
   Men det är ändå viktigt att veta att vad som helst kan hända.

   Mvh PB?

   Radera
  2. Nej exakt.
   Vad är det nätbankerna skriver: "Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet".

   Mvh // PP

   Radera
 3. Kaksi päivää sitten sain entisen rakkauden kumppanini takaisin, tämä on mahtava apu, jonka sain tohtori ODUDUWA: lta, minua ei voida selittää, mutta täytyy sanoa,
  Olin läpi kipua herpestaudin kanssa kaksi ja puoli vuotta, ennen kuin tapasin tohtori Oduduwan yhteyttä
  (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) parin Internet-blogissa, johon otin yhteyttä häneen, koska olin saanut tartuntaa HERPESissä, ja vaimoni jätti minut 4 kuukautta sitten tämän vuoksi.
  hän antoi minulle yrttilääkehoidon siitä, jonka otin hänen direktiiviensä mukaisesti ja voin tänään sanoa, että olen terve vapaa herpestaudista,
  ottamalla hänen rohdosvalmisteensa ja Hän lounaalla Magic Love -loitsun, jotka palauttavat vaimoni takaisin kotiin. Suosittelen Dr.Oduduwa Suuria parantajaa kaikille, joille tarvitaan välitöntä ratkaisua paranemiseen, ota yhteyttä häneen sähköpostitse;
  minkä tahansa tyyppisiin sairauksiin, kuten: HIV, syöpä, ALS, HERPES, LOW SPERM COUNT, INFERTILITY, LOTTERY SPELL, GAY SPELL MONEY SPELL, ETC JA LISÄTIEN PALAUTTAMISEN PALJON TYÖTYÖN DR. ERITTÄIN ERIKOISSA PARIKKEIDEN UUDELLEENAAPITTAMISESSA.
  Hän teki sen minulle ja se toimii täydellisesti, olen 100% varma uskoen, että se toimii sinulle paljon paremmin.

  SvaraRadera