fredag 6 september 2019

Börja om från början?

Jag har stor lust att börja om från början med mina investeringar. Alltså det är inte så att jag är helt fel ute eller tycker att min nuvarande portfölj är skit utan det känns mer som att den liksom tuggar på av sig själv och inte behöver lika mycket pengakärlek längre. Jag skulle och funderingen går i den riktningen att jag ska starta en ny portfölj. Eller rättare sagt, en portfölj i portföljen. Det blir lite som att skaffa en hundvalp eller när man får hem en bebis från BB. Ja det kanske inte är en helt rättvis jämförelse men ni fattar. Jag behöver helt enkelt lite ny energy och att då upprätta en ny portfölj kan vara medicin mot detta. Jag bör nog upprätta lite nya kreterier för vad som gäller så jag inte halkar in i gamla spår. En tanke är naturligvis att jag investerar i denna portfölj med betydligt mer mogenhet och omdömme/erfarenhet än jag gjorde när jag startade. Jag har nog blivit lite visare och mognare som investerare. Jag hoppas på det i alla fall. Men det kommer  att bli en kamp mot mig själv och min egen hjärna som försöker lura mig till snabba beslut. Börspsykologi ni vet..är den jävligaste motståndaren av alla. Nå, beslutet är taget och jag går direkt på kreterierna för investeringarna. Dessa måste upprättas annars kan jag lika väl bara fortsätta med min gamla trogna portfölj. Jag tänker att:
Regel nummer ett ska vara att jag bara får ta in bolag som jag inte har sedan innan. Regeln har jag satt för att diversifiera mig lite mer. Jag har ju likt Buffett en ganska smal portfölj med få bolag. Så lite riskspridning skadar inte eftersom jag inte är lika skicklig som Warren.
Regel nummer två tangerar den första dvs riskspridning. Men egentligen vill jag inte ha detta som en regel utan mer som en riktlinje. Alltså det BÖR vara inom en sektor jag inte haft innan. Detta gör att mina totala innehav sprids över fler sektorer.
Regel nummer tre, det är ok att investera i bolag med liten eller ingen utdelning. Det finns så många stabila bra bolag som har låg utdeling men som ändå är värda att beakta.


I nästa inlägg så tänker jag presentera vilka nya bolag jag har tänkt mig.


Börja om från början......4 kommentarer:

 1. Precis så har jag gjort som du kan se på min blogg. Har kommit en bit men började med 0 kr i den portföljen. Ganska kul att köpa andra aktier som jag inte har i stora portföljen, inkl mindre företag. Lycka till !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska spana in din blogg, tack för tipset. Ja jag tror att detta förfarande kan ge mig lite nytändning. Ja lite lycka till kan aldrig skada :-)
   Tack för din komentar.

   Mvh // PP

   Radera
 2. Intressant inlägg. Känner likadant och har månadsköpt i samma bolag ett par år nu.

  Är dock ganska säker på att jag ska hålla mig ifrån att "krydda" portföljen. För mig innebär detta att t ex 10% av portföljen är i förhoppningsbolag med hög risk.

  Har ingen lösning än, men skulle vilja ha mer utländskt, men med den dollarkursen vi har nu så känns det inte rätt.

  SvaraRadera
 3. Hej Utd smålänningen.
  Ja jag har gjort samma sak, månadsköper i samma stora/tråkiga/stabila bolag hela tiden. Fast det har ju gått bra så jag ska inte klaga. Nej några "kryddor" blir det inte i den nya portföljen dvs förhoppningsbolag, så roligt ska vi inte ha det! Det blir stabila bolag även i den nya portföljen även om direktavkastningen kanske inte är fenomenal.
  Tack för din kommentar.

  Mvh // PP

  SvaraRadera