torsdag 26 september 2019

Statistik för nördar.

Jag skriver i stort sett aldrig ett inlägg för någon annans skull än min egen. Och varför skulle jag göra det? Jag är inte beroende av att ha trafik till min sida, jag tjänar inte ett rött öre extra på om det kommer 5000 besökare istället för 500. Men detta inlägget kommer till sin utformning att vara annorlunda ur det perspektivet. Jag visar sällan alla köp jag gör, ibland skriver jag vad jag tänker köpa eller har köpt men jag visar ytterst lite statistik (kanske runt jul eller årsavslut) vilket många tycker är tråkigt. Så därför tänker jag göra ett undantag i detta inlägget. Det har egentligen ingenting med transparans eller att jag inte vill visa upp siffror men jag tycker personligen att det är astråkigt med sidor som bara visar "stats" ävenom det faktiskt finns undantag även där. Så till alla er som är statistikonanister, ta fram servettboxen, hushållrullen eller vad ni nu brukar använda för att torka mungiporna, nu kör vi!


Augusti månad handlade jag aktier inte mindre än 29 gånger! Ett helt sjukt beteende om du frågar mig. Det var utslaget på 5 handelsdagar. 2:e, 6:e, 8:e, 28:e och 29:e augusti. Jag handlade aktier för 48 129 kr vilket i sig också var ett rekord. Men tro nu inte att det är sådana summor jag handlar för varje månad, det hade varit lite väl bra. Det bara råkade slumpa sig så, efter långtidsspar och utdelningar. Jag köpte aktier i 13 olika bolag och en ETF. Jag har ingen aning om sparkvot så det får ni klara er utan. Hur gick då augusti månad? Var det en bra utveckling? Ja döm själva. (inte vet jag, jag brukar bara titta på hur det går från år till år).


Eftersom jag snart själv börjar bli uttråkad så hoppar vi över till nästa månad dvs september. Visst, det är några dagar kvar av denna stackars månad men jag tror inga drastiska saker kommer att hända mer än fler planerade inköp av aktier. Hittills så har det blivit 15st köp utslaget på 12:e,16:e, 0ch 23:e september. Pengarna har fördelats på 8 olika bolag. Alla bolag jag köper aktier i finns ju på höger sida här på bloggen. En viss skillnad mot förra månadens köporgie. Jag har hittils spenderat 14 039 kr på aktieköp och nu efter lön så blir det några kronor till. Om jag har en normal månad så sätter jag ju automatiskt av 6000kr till avanza och sedan i slutet av månaden så kanske det är över några tusenlappar på lönen plus att det trillar in en ny lön att sätta sprätt på. Därav kunde jag ligga på helt sjuka 51% i sparkvot på förra månades lön. Normalt räknar jag aldrig ut sparkvot eftersom det inte intresserar mig, jag gjorde det för er skull.
Hur gick september fram till idag 19-09-26?  Nja ingen höjdare kanske men för marathonspecialisten spelar det mindre roll..


Så hur ser då utvecklingen ut för mitt totala investerande? Grafen visar utvecklingen sedan jag började investera 2016 och det ser väl hyggligt ut om jag får säga det själv.Men man ska ha klart för sig att i denna bilden är det inte bara aktiernas utveckling utan även fonder och ETF:er som är inbakade. Så totalt kan man väl konstatera att jag inte gör bort mig helt med min investeringsfilosofi. En inte helt rättvis bild kanske då fonderna ju jämförs mot världindex men det är en så pass liten del av mitt nuvarande sparande så det påverkar nog ytterst lite.


Utdelningarnas utveckling är det heller inget fel på och jag har ju inte haft något grus i det maskineriet utan fortsatt och gnetat på med månantliga insättningar och återinvesterade utdelningar.
Vi får väl se om 2019 kan bjuda på lite fler överraskningar :-) Än är ju inte året slut.


   


Eftersom både magkänslan och huvudet säger mig att jag är på rätt spår med rätt strategi (som passar mig ) så ska jag fortsätta att investera på detta vis om det inte händer något världsomvälvande. Det finns ju verkligen, som det gamla ordspråket säger, ingen anledning att ändra på en vinnande strategi.
Det finns säkert många som presterar långt mycket bättre än vad jag gör men jag kan inte springa runt och jämföra mig med andra. Nu har jag ju hittat någonting som passar mig och mitt psyke så det som är mest spännande i min hjärna just nu är hur jag reagerar när börsen dyker 40%? Är jag lika kaxig då? 


Nu är det slut på Procentpaniks statistikorgie för denna gången. Over and out!

2 kommentarer:

 1. Hej PP och.... grattis!

  Mycket snyggt och starkt! Din resa kommer med största sannolikhet att möta guppel, men med rätt mindset (som du har), är jag övertygad om att din långsiktiga resa kommer bli en fantastisk sådan!

  Allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
 2. Hej Sofokles

  Ja då är vi ju i alla fall två som tror på investeringsfilosofin :-)
  Ja styrkan ligger nog i jämnheten, inga extrema toppar eller dalar, bara jämnt tuggande uppåt.
  Tack för din kommentar.

  Mvh /PP

  SvaraRadera