måndag 9 september 2019

Guld o gröna skogar

En lite annorlunda och minst sagt tänkvärd bok om investeringar i förnybart och framförallt hållbart. I längden så kommer människan troligen att mer eller mindre utrota sig själv. Samtidigt som vi är den smartaste varelsen på jorden är vi samtidigt den mest korkade och egoistiska. Vi tänker oftast inte i ett längre perspektiv när vi lever våra liv, vi låter det rulla på. Förhoppningsvis så ägnar vi i alla fall en tanke åt våra barn och barnbarn men längre än så är för de flesta allt för långt fram i tiden för att ens bry sig. Vi orsakar katastrofer och inkräktar på alla tänkbara ekosystem och det senaste och mest omskrivna är väl vår klimatpåverkan. Alla odiskutabla fakta pekar på att vi går mot ett varmare klimat och dess förödande konsekvenser. Man kan fråga sig vad som skulle till för att vi ska ändra förhållingssätt? Ett av de största incitamenten för förändring är pengar. Kan man tjäna pengar så finns det alltså en möjlighet för oss. Istället för  att investera i oljebolag så är det alltså bättre att satsa på vind och sol. Studier visar att det inte är sämre utdelningsmässigt. Investera klimatsmart och bli rik. Så om många människor hade tagit tag i detta och skyfflat över en del eller alla sina investeringar på gröna bolag så hade vi kunnat vända trenden. Men eftersom homo sapiens är ett korkat släkte så kommer bara några fåtal att göra så trots att vi kan skönja konsekvenserna redan idag. Nå, domedagsprofeten Procentpanik rekommenderar i vart fall alla att läsa boken, ni kommer ju ändå inte att stå till svars för era handlingar i framtiden. Det är kommande generationer som får göra det. Och inte är jag ett skit bättre än alla andra heller. Boken läggs in under bokfliken.


2 kommentarer:

 1. Själv tycker jag inte att det finns några odiskutabla fakta som pekar på att vi kommer att få ett varmare klimat. Det kan vara värt att påpeka att mänsklighetens stora framsteg har gjorts under perioder då det varit varmt. Det kommer alltså inte att bli förödande som jag ser det.En högre koldioxid halt gör att det växer bättre. Öknarna breder inte ut sig på samma sätt. Bloggaren kan ta det lugnt.

  mvh

  Lars

  SvaraRadera
 2. Hej.
  Att jordens koldioxidhalter och temperatur har växlat över årmiljonern sedan jorden blev till är inget konstigt och har varit en naturlig "process" i det globala klimatet. Men att temperaturstegringen på så kort tid ökat så pass mycket är ingenting som man sett, någonsin, vad jag har kunnat läsa mig till. Det är väl detta som oroar mig mest. Inte för att jag själv någonsin kommer att drabbas av detta men ingen av oss lever om 100år men det kommer däremot våra barnbarn osv att göra och det är isåfall de som kommer att ta konsekvenserna av våra ageranden eller snarare ickeagerande.
  Bloggaren tar det lugnt.

  Tack för din kommentar.

  Mvh // PP

  SvaraRadera