fredag 26 januari 2018

Vid ett vägskäl eller två..

Det verkar som om jag har kommit till inte bara ett vägskäl utan två! Ok så här ligger det till. Jag har börjat fundera på hur utvecklingen av min samlade portfölj ser ut, om säg 10 år. Det finns naturligvis ingen som kan veta men man kan gissa. Jag har i stort sett bara mogna stora bolag. Det enda undantaget är Kopparbergs. Så det populära uttrycket defensivt portföljinnehav har fått ett ansikte om man tar en titt på mina bolag. Därmed föddes också tanken att jag kanske skulle haft några innehav till som motvikt mot mina gamla gamar. Lite föryngring skulle man kunna kalla det. Men eftesom jag är en räddhare vill jag inte köpa några förhoppningsbolag utan tänker mer på utvecklingsbolag. Jag har snokat upp några som verkar intressanta mestadels efter att ha tagit rygg på bloggen fundamentalanalys. Vissa av dem är redan utdelande bolag och det ser jag som en stabilitet. Omogna bolag har ingen utdelning i vart fall är det extremt ovanligt. Jag kommer initialt inte att satsa några hiskeliga summor men några tusenlappar i varje bolag ser jag som intressant. När det blir lite extra pengar över kan de få gå till UTVECKLINGS PORTFÖLJEN. Jag tänker vidare att bolag som Leo Vegas, Hanza holding, Fort knox, Catena media och Kindred Group kan passa in på den beskrivningen. Det var det ena vägskälet.


Det andra vägskälet jag kommit till var att jag slutade ju att investera i preferensportföljen någon gång i November när jag nådde 500kr i utdelning varje månad året runt. ETF-portföljen eller ETF-stugan som jag döpte portföljen till hann knappt påbörjas innan det plötsligt blev mycket svårt om man inte håller till på Nordnet att fortsätta att investera i detta tillgångsslag. Nya EU-direktiv satte käppar i det investeringshjulet. Min lilla utdelningsmatta av ETF.er är ett klent tillskott och jag vill ha mer. Därför har jag beslutat att gören en "Reopening" av preferensportföljen. Jag kommer att fortsätta investera lite till där för att försöka uppnå 1000kr/månad istället för 500kr. Jag känner att om jag nu satsar så defensivt på preffar så blir mina argument för att även börja med utvecklingsportföljen en helt naturlig sak. Naturligtvis kommer jag att fortsätta investera i de stora drakarna som jag redan har och dessutom fortsätta med mina kära indexfonder. Jo då, så att....Det känns faktiskt riktigt bra att jag kommit fram till denna (vänd)punkten.

4 kommentarer:

 1. Jag tror också att det känns bäst att investera i flera olika riktningar. Jag kör också fonder och preferensaktier samt ETFer, både i kronor och i euro. De amerikanska ETFer är som du påpekade stängda under överskådlig tid, men de som jag har ger i alla fall två härliga tusenlappar varje månad. Investera lite här och var, det känns rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividen.
   Ja speciellt nu när jag har hållit på ett tag och fått upp lite tyngd i portföljen och erfarenhet på börsen så känns det som att jag kan växla över eller växla upp lite. Jag har ju byggt helheten i defensiva innehav och lite diversifiering skadar aldrig.

   Radera
 2. Låter vettigt att satsa på tillväxtbolag. Bolag som är tillräckligt mogna för att dela ut en del av vinsten, men som fokuserar på tillväxt. Jag har till exempel Nibe och Biotage.

  SvaraRadera
 3. Hej Outsidern.
  Ja det känns som att risken är mindre än i rena förhoppningsbolag. En liten del kanske 5-10 procent av den totala portföljen kan få bestå av sådana bolag jag tror går bra på några års sikt.

  SvaraRadera