måndag 22 januari 2018

Leva utan att lära

I dag var jag nere på stadens bibliotek och jagade livet ur en stackars bibliotikarie. Jag har läst alla böcker om finans o investering som finns i hyllorna så förra gången jag var där för att låna andra sorters böcker passade jag på att fråga om/när det köps in böcker i ekonomikategorin? Jag fick ett tips av den bibliotikarien som vad där då (dock ej samma idag) att man kan lämna in önskemål om vilka böcker som biblioteket ska köpa in. Dra mig baklänges på Wallstreet! Det hade jag ingen aning om! När jag kom hem så började jag plöja igenom Bokfliken på min egen blog och utbudet av böcker jag läst och matchade mot vad som finns på marknaden. Jag fick ändå ihop en diger lista som jag printade ut och nöjaktigt slog i biblioteksdisken med min handflata  mitt framför en häpen biblioteksanställd. -Här är mina förslag på vad ni kan köpa in sa jag och stirrade på henne bakom disken. Oj, ja ha ja, det var inte den lilla listan sa hon lite halvt om halvt förskräckt. JA och alla är inom samma kategori svarade jag. Hon läste igenom och kollade och så frågade hon om vi inte redan hade någon av böckerna? Hon tyckte sig bestämt känna igen en av titlarna på min lista. NEJ sa jag. jag har lånat allt ni har och denna finns inte i ert lager. Ok, men vi ska titta på dina önskemål, fast det tar lite tid när vi beställer nytt. Jag kan vänta sa jag och tackade henne och gick. Fyra timmar senare så får jag ett mejl från biblioteket, de har beställt tre av böckerna och eventuellt kommer ytterligare tre att köpas in. Det slutar inte där, De hade även fjärrlånat tre andra böcker som de inte hade från min lista. Wow, Snacka om service! Det är nästan så det är världsklass på detta. Mejlet avslutades med att mina önskade utländska investeringsböcker var svåra och bara fans på ett fåtal bibliotek i hela Sverige men om jag ville skulle hon försöka låna dem också. Jag blev så otroligt glad över denna service så jag funderar på att köpa en blomma åt Bibliotikarien. Kanske jag kan göra henne lika glad som hon gjorde mig? Totalt hade jag sexton böcker på listan. Flera av dem kommer efterhand att dyka upp under bokfliken över mina lästa böcker med en kort beskrivning som tips till alla läsare av bloggen.


Att leva utan att lära är det sämsta för en människa. Då stannar man i sin utveckling. Det bästa måste vara att lära sig nya saker, hela tiden. Detta kan man göra på biblioteket, gratis är det också!4 kommentarer:

 1. Gryyymt inlägg Procentpanik. Jag har tänkt på det här kring att lära sig rätt mycket på senare tid, och i ärlighetens namn skulle jag nog tänkt på det 10 år tidigare. Att bara sitta och glo på Arge Snickaren eller Farmen 2018 om kvällarna skulle inte jag säga var lärande, oftast måste man jobba aktivt för lärandet, vilket många inte orkar.

  Men ibland när jag känner mig mindre triggad till lärande brukar jag tänka på hur många som inte orkar, då får jag konstigt nog mer energi.

  Tack för en superbra blogg som jag oftast läser (men sällan kommenterar)

  Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KTM!
   Jag suger åt mig av berömmet och naturligvis återgäldar jag det med att påpeka de facto att du blivit en superbloggare! Ja du har verkligen energi som orkar hålla det bloggtempo du gör, avundsvärt må jag säga. Själv presterar jag inte så ofta. Du har fått bra variation och kör din egen stil, det gillar jag. Ja visst f*n önskar man att man börjat tidigare! Önska och drömma kan jag ju alltid göra men jag måste se på verkligheten och göra det bästa jag kan av min situation och då är böcker ett utmärkt komplement för att slippa göra idiotiska misstag på börsen. Tack för din kommentar :-)

   Radera
 2. Lysande! Jag har också hört nåt om att det går att fråga biblioteket om de kan beställa böcker. Jag kanske ska göra ett försök på mitt lokala bibliotek som minst sagt har ett begränsat utbud av finanslitteratur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det, det är en fantastisk möjlighet vi har att faktiskt påverka utbudet på våra bibliotek. Jag hoppas att alla har samma regler att allmänheten har något att säga till om.

   Radera