Alla böcker om ekonomi jag läser ser på ett eller annat vi till att ge mig en liten bit i det stora ekonomiska pusslet som jag brukar kalla det. Man vill ju gärna tro att man kan och förstår många av tekniska termer och strategier som finns men så fort man har läst en bok så brukar det ge mig en liten pysselbit till som i framtiden kan vara avgörande för om jag tar ett bra eller dåligt ekonimiskt beslut. BLI GRYMT RIK PÅ AKTIER skriven av Anders Haskel är inget undatag.
Jag har lagt till boken under bokfliken här:
http://procentpanik.blogspot.se/p/ekonomibocker.html
Veckan som gick var lönevecka och många av oss är SÅ sugna på att köpa aktier o fonder så vi knappt kan bärga oss. Jag tänker ofta på det jag ska göra och hade jag gjort samma investeringar om jag haft 100 000kr att panga in på börsen varje månad? Kanske, kanske inte?. Då hade jag haft mer pengar att sprida men min strategi hade varit lika. Jag är inte helt säker på mig själv här. Det är ju en jäkla skillnad att ha 6000kr att portionera ut mot att ha hundratusen. Jag vill gärna tro att jag hade gjort exakt lika dant som jag gör nu, lugnt och metodiskt investera i bra bolag. Jag hade nog köpt till två tre bolag till som jag har span på men inte haft kapital till ännu. Det känns för mig viktigare att bygga upp en bra post i samma bolag istället för att sprida ut det på 20 olika bolag och bara äga småposter, jag vet inte varför men för mig personligen känns det bättre. Det är ju bara att spana in mina innehav i portföljen, inte många jag ser i bloggvärden som har så få akter undantaget rena nybörjare.
Jag har sedan november månad skapat mig en liten klurig investeringslista. Den är gjord i excelformat och är väldigt enkel till sin uppbyggnad. Den hjälper mig i mitt investerande på flera sätt. Jag har ju lagt en strategi om vad jag vill äga och hur jag tänker mig investera de närmsta månaderna. Faktum är att jag har gjort en översikt på hela 2018, månad för månad. Den är uppbygg så att överst i varje kolumn står intäkterna i form av utdelningar plus sparande. Det ger mig en översikt över hur mycket pengar jag har till mitt investerarförfogande varje månad. I samma kolumna fast raderna under så sätter jag upp vilket eller vilka bolag jag vill fylla på i. Jag kallar det TÄNKTA INKÖP. Sedan har jag ytterligare ett streck och några rader under så kommer då det som hjälper mig att få koll på vad jag är för en filur egentligen: VERKLIGA INKÖP. Här ser jag enkelt om jag verkligen håller mig till min strategi eller om jag börjar flippa ut i någon slags ogenomtänkt inköpskaos. Jag kan meddela att det INTE är enkelt att följa mina egna uppsatta regler. Mitt schema är väldigt karaktärsdanande och visar tydligt att jag ibland hoppar över skaklarna. Orsakerna är oftast att någon aktie som jag faktiskt redan äger men inte tänkt öka i för att jag för tillfället tycker att priset är fel plötsligt gör en dipp och då hugger jag som en kobra. Jag rättfärdigar mina övertramp med att jag ändå tänkt investera i bolaget fast inte just då. Så länge jag håller mig till att bara växla ex. mellan Axfood och Swedbank som jag har på inköpslistan så är allt lugnt. Det kan ju som sagt vara så att Axfood faktiskt är mer prisvärd den månaden jag tänkte köpa Swedbank och då ser jag inga problem, snarare smartness i att vara flexibel. MEN skulle jag plötsligt köpa in Fingerprint som inte finns på listan Då skulle det hissas en varningsflagg! Ser jag att detta beteende upprepas ska jag nog ifrågasätta om jag ska hålla på med långsiktig investering över huvud taget. Låter det tufft? Nej inte det minsta, det jag så ifall håller på med handlar mer om spekulation (girighet) än investering. Analysen om varför jag inte följer min plan måste ju då bli att jag är otålig och att jag tror på snabba pengar istället för att följa min upplagda plan. Otålighet är min värsta fiende, detta vet jag om och det jag är mest stolt över så här långt är att jag sällan trillar ner i de fallgroparna. Jag håller mig till min plan! Håller du dig till din?
Smart plan! Ja, jag håller mig till min. Får inte köpa fler aktier i samma innehav inom tre månader från förra köpet. Det hindrar köp i fallande knivar och spontanköp.
SvaraRaderaKöp var tredje månad minskar ju dessutom onödigt courtage.
SvaraRaderaMånga småköp drar ju ner ens totalavkastning kanske något att fundera över.
Bra inlägg :)
SvaraRaderaJag fick mig en tankeställare. Otåligheten är helt klart min värsta fiende också, vilket gör att jag borde ta fram en strategi att hålla mig till. Om jag tror mig se snabba pengar kan det locka fram en liten röd djävul i mig som får mig att tänka på guldgrävarna i USA. Tur att jag inte va med då :P
Som sagt, tack för ett bra inlägg som fick mig att tänka till och bli inspirerad
Keep up the good work!
/Guldfirren