måndag 27 februari 2017

Har du något raketbränsle i portföljen?

En liten del av min portfölj består av preferensaktier. Denna lilla slatten bestå totalt kanske av 5%, om man inte räknar in sommarstugeportföljen som till 99% består av raketbränsle (preferensaktier)och 1% vanlig aktie. Liknelsen med en rymdskyttel som ska ut i omloppsbana runt vårt klot är kanske inte så tokig i alla fall. För att kunna lämna jordens starka gravitation måste farkosten ha rejäla motorer och bränsle/oxidationstankar. När tankarna är tomma dumpas de.

Jag tänker mig liknelsen med att plocka in preferensaktier i portföljen när man börjar sin investeringsbana. Du får raketbränsle i portföljen som hjälper dig till en bra start. När preferensaktierna har jobbat hårt åt dig ett tag och du fått till en bra portfölj kan du dumpa dem om du vill, de har tjänat sitt yttersta syfte att på kort tid till rimlig risk ge bra avkastning. Inte många aktier har en direktavkastning på 6-7% som kan matcha detta. Jag får jämn påfyllning var 4:e månad och skaffar jag tre preffar med olika utbetalningsmånader så har jag utdelning året runt varje månad. Utdelningen kan jag sedan välja att investera i vanliga aktier eller öka i preferensaktierna så dragkraften blir ännu större.

Nästan alla långsiktiga investerare är överens om att uppsidan på preferensaktier är så pass begränsad och att utdelningen aldrig (finns undantag) ökar så det inte är någon bra ide att äga dem i längden, men på kort sikt och som raketbränsle i din portfölj är de utmärkta. Själv har jag inget emot att äga preferensaktier även under längre tid. Så länge inflationen håller sig runt 2 procent är det en ok investering. Finns det över huvud taget någonting som matchar dem med tanke på risk/utdelning?

Själv vill jag få fart på mina utdelningar så att jag kan återinvestera och har därför valt att ha preferensaktier i min portfölj. Det är min strategi och den är jag nöjd med. Därmed inte sagt att den passar alla.

Ska du köpa in preferensaktier så ta välkända med bra vilkor. Läs på! 
Välj inte Görans svets o slakt AB pref. även om den ger 10% direktavkastning.

De flesta preferensaktierna är heller inte berättigade till lån/kredit på Avanza.
Jag tror det bara är Klövern och Balder som de anser vara betrodda..
Lite konstigt då jag tror att den preferensaktien med flest ägare på Avanza är Akelius. Påminner om talessättet: 10miljoner flugor kan inte ha fel, ät skit!
Ja nu är ju inte Akelius skit, men ni fattar.


Snart inne i mars månad och dags för nya investeringar....

2 kommentarer:

  1. Tror det handlar om att Akelius inte är noterad på Sthlmsbörsen utan på First North. Det är onekligen ett stabilt bolag, en av mina tryggaste preffar...

    SvaraRadera
  2. Hej Snålgrisen.
    Det kan nog stämma rätt bra för Kopparbergs som också är ett stabilt företag men noterat på First Norht är inte heller berättigat till kredit på Avanza.

    SvaraRadera