Kap:1
Kan man verkligen lyckas att bli en bra investerare utan att kunna speciellt mycket om hur börs och aktier/fonder fungerar? Det kryptiska svaret blir NJA. Om vi börjar med att grundläggande förstå vad det är vi egentligen sysslar med så är det svårt och krångligt innan man har kommit över en viss tröskel. Det finns nämligen tusentals frågor när man börjar investera och en fråga föder oftast en eller flera nya frågor. Så för min egen del så delar jag upp det i bitar och lägger så att säga ett litet kunskapspussel. Jag måste få en helhetsbild och en förståelse för hur börsen fungerar och hur man handlar med värdepapper. Jag måste förstå att jag faktiskt kan förlora stora pengar och att placeringarna kan minska i värde eller gå förlorade helt och hållet. Detta kallas för risk.
På de två största svenska nätbankerna Avanza och Nordnet finns det på flera ställen texter som varnar oss investerare om riskerna. Risk och avkastning har oftast ett samband (men inte alltid). Ju högre risk desto mer kan avkastningen bli. Det är oftast här som vi investerare/småsparare skiljer oss åt.
ALLA VILL VI HA MAXIMAL AVKASTNING PÅ SATSADE PENGAR. Detta är ett faktum vi inte kommer ifrån. Så frågan blir då snarare hur mycket risk vi är villiga att ta.
Det är här det skiljer som mest mellan oss sparare. Vissa av oss vill helst ta så liten risk som möjligt (men fortfarande gäller att vi vill ha maximal avkastning) och andra av oss vill ha spänning och är inte rädda för att satsa på hög/stor risk.
Det finns inga garantier i denna branschen, Att du har hög risk på dina satsningar är inte likställt med att du kommer att få en hög avkastning, bara att du har möjlighet till det men som sagt, ingen kan lova någonting.
Så hur ska man då göra? Vad ska man satsa på och till vilken risk? Om vi börjar med fonder så visar det sig när man gräver lite djupare att det var inte lika enkelt som man trott. Det är ju för tusan en djungel! Det finns en ohygglig mängd olika sorters fonder, blandfonder, räntefonder, obligationsfonder, aktiefonder, headgefonder osv...för att krångla till det ytterligare så benäms fonder som globalfonder, indexfonder, tillväxtmarknadsfonder, spetsfonder osv...
Inte nog med detta, det finns även något som kallas fond i fond, dvs, en fondförvaltare väljer att investera i andra fonder. Låter det komplicerat? Det är det också och det är verkligen upp till dig själv att ta reda på hur det ligger till. Som tur är så finns det hjälp att få från flera håll och som alltid, google is your friend. På Avanza har du fondkramaren Claes Hemberg som hjälper dig och på sin blogg där han gör dagliga inlägg om fonder och aktier och du kan även ställa frågor i hans spalt.
Sedan har du många bra bloggare som skriver tänkvärt om fonder.
Redan här känner jag att: Man måste helt enkelt läsa på för att få en bra grund att stå på. Om du låter andra ta dina beslut kan det kosta dig onödiga pengar. Mindre missar kommer du troligen att göra men du undviker de värsta fällorna. Det engelska talesättet : "Investigate before you invest" säger allt.
Själv tror jag en medelväg kan vara förståndig att gå innan du hittar rätt.
Så vad är det grundläggande du vill med din investering egentligen?
Ställ den frågan till dig själv mer än en gång innan du bestämmer dig för hur du tänker agera.
En fond kanske uppfattas som ett tråkigt sparande men oftast har man bra utdelning på lite sikt. Däremot kommer du nog aldrig att göra "snabba cash" i fonder.
Om fonder är en djungel så är aktier helvetesträsket! Allting i aktievärlden går i den trippla hastigheten jämfört med fonder. Informationen kring bolagen, kurserna rörelser, politiska beslut som påverkar, arbetsmarknad, räntor, krig, handelsavtal, försäljning, insiderköp/sälj osv.....
Jag vet ärligt talat inte om det räcker med att någon i rätt position släpper en fis så kan kurser påverkas. En faktor vi inte heller kan bortse ifrån är den sk. börspsykologin. Nej det är inte så att börsen tillhandahåller någon psykolog eller psykoterapeut du kan gå till för att få råd (även om det för vissa av oss skulle behövas). Börspsykologi handlar i stora drag om att man gör lite som alla andra och handlar när börsen går uppåt och börjar sälja när det går ner. Man är rädd för kursras helt enkelt och det motsatta man tror att en aktie ska stiga brant, man tror på stor fet vinst. Det handlar till viss del om att man, åtminstone som långsiktig investerare, vågar köpa när nästan alla andra inte vågar, man går mot strömmen.
Tänker man så borde man som långsiktig ägare av aktier också tänka att det är ett bra bolag man köper. Med bra bolag menas ett som tjänar gott om pengar och helst delar ut en del av dessa till dig som aktieägare.
Vad bör man kunna om aktier om man ska ge sig in och köpa? Egentligen är svaret: En hel del.
Vad är det för skillnad på A och B aktier? (ibland även C) Vad är en preferensaktie för något?
Helst ska man kunna göra teknisk analys på företaget man är intresserad av för att bedöma om det är köpvärt och att du tror på att företaget har goda framtidsutsikter och tjänar bra med pengar. Helst ska det ha utdelning på sina aktier också. Detta är naturligvis det bästa, du har inte litat på någon obskyr bloggare som skriver att den eller den aktien är kanon utan du har själv analyserat fram FAKTA.
Det finns förvisso lite genvägar. Själv är jag rätt kass på analyser av bolag och att sitta med redovisningar och jämföra och räkna siffror kors o tvärs. Det är väl som med annat, har man väl lärt sig är det inte svårt men det verkar tidsödande. Jag gamblar lite och köper företag som jag känner till och vet vad de sysslar med. Läser mig till att de har bra kassaflöden och har bra utdelningar och fin utdelningsstatistik. Jag vet att ICA exempelvis håller på med mat och att deras butiker är öppet året runt alla dagar. Parkeringplatserna till ICA affärer är ofta smockfulla med bilar och folk köper mat. Alla måste äta och troligen så kommer ICA-affären att stå kvar på samma ställen om 10-20år framåt i tiden. Det känns som om ICA har en stabil verksamhetverksamhet som det nog ska mycket till innan det försvinner. De delar ut runt 4% i direktavkastning, runt 10:-/aktie varje år och kanske ökar utdelningen under tiden som jag äger aktien? Aktiens värdeökning kanske inte kommer att vara så brant under 10-20 år men jag får ju en bra utdelning och är nöjd med det även om alla som köper aktier vill att själva aktien ska stiga i värde (pris) över tid. (fast inte när man ska köpa dem, då vill man att det ska vara billigt)
Det fina och allra bästa i denna kråksången är att man faktiskt kan kombinera ALLT! Man kan äga både fonder, långsiktiga utdelningsaktier, förhoppningsaktier och man kan day/swingtrada.
Frågan är om det bästa inte är en liten kombo av allting?
Min uppmaning blir att TA INTE RYGG PÅ MIG, gör dina egna efterforskningar och kör ditt eget race.
Lets be careful out there........
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar