onsdag 14 februari 2018

Varför jag fullständigt skiter i index!

Ett inlägg av det mer filosofiska slaget kan pigga upp i vintermörkret. Åtminstone så piggar det upp mig och jag norpar ett skönt uttryck från Krösus sork som en gång blev påhoppad efter ett inlägg han gjort, jag minns inte exakt vad det rörde sig om men jag minns att han skrev, Min blogg, jag bestämmer! Det känns ju rätt befriande att tänka så, detta är ju min blogg och jag skriver om precis vad jag vill. Ett filosofiskt inlägg blir det.

Överskriften för inlägget är alltså att jag fullständigt skiter i index! Och det gör jag verkligen. Det ger mig inte mycket att sitta o glo och jämföra mig med siffror och grafer. För att så kunna uttala sig om detta så måste man dock veta vad ett index är och varför man ev skulle vilja jämföra sig med ett sådant.
Ett index kan skapas på flera olika premisser och över olika tider. Det vi normalt pratar om är börsens index och det vanligaste där är OMX30. De 30 mest omsatta aktierna på largecap, dvs storbolagsindex. Det är också där de flesta av oss har den största delen av våra aktier, ABB, Swedbank, Axfood osv. Man tar ett medelvärde av hur aktierna gått. En parameter är tid. Du kan mäta över dagen, en vecka, ett år eller flera år. Man jämför alltså sin/sina portfölj/er med ett valt medelvärde på börsen. Det finns många olika index att jämföra med. Om du väljer med eller utan utdelning inräknad. Du kan välja hela eller delar av den svenska börsen. Du kan välja om det ska vara på small, mid eller largecap alltså små mellanstora eller storbolagen du jämför med. Har man utländska aktier jämför man med andra börsers index. Syftet med att jämföra sig med index är alltså  att se hur din(a) portföljer går gentemot resten av börsen. Äkta stockpickers och de som bara investerar i aktier använder ofta detta instrument. Man tror sig hålla koll på hur man ligger till jämfört med börsen men även mot andra stockpickers/rena aktieinvesterare. Man vill och tror sig kunna investera bättre än ett valt index och slår sig för bröstet om man lyckas. Att göra detta över tid säg 10-15 år i sträck är få förunnat och att göra det i 30-40år är det väl knappt en promille av aktieinvesterar världen över som lyckas med. Det går bevisligen men är extremt svårt.

Nu smyger sig säkert en eller flera tankar in att jag inte vill jämföra mig med index för att jag är en sopa på att investera. Mina resultat är så värdelösa att den är en skam för en investerare? Om det var så enkelt ändå. Faktum är, men detta beror nog mer på att börsen i stort sett bara gått uppåt sedan jag började investera, att det har gått hyggligt. Jag har haft en fin utveckling på mitt investerade kapital. Jag tillskriver desto värre inte mina egna fantastiska kunskaper och fingertoppskänsla denna framgång. Nej tvärt om så berömmer jag de som verkligen kan och förstår. Jag har varit smart nog att inse att risk är en faktor som man underskattar och tid är en faktor som man bortser ifrån. Det är egentligen väldigt enkelt att skapa sig (och behålla) en riktigt bra hög med värdebevarande tillgångar (i slutändan pengar). Man läser hur andra gör och så ser man till att undvika fallgroparna. Ingenting är nytt, allting som händer på börsen har redan hänt innan. Detta faktum ska man se till att dra nytta av. Jag läser och har läst många bra böcker om börs och ekonomi och tar till mig det som står i dem. Jag har insett att man ska följa investerarkanonernas råd om att vara rädd om sina tillgångar. Girighet slutar för det mesta illa. Stabilitet och tid är de viktigaste faktorerna och då återkommer jag till att det verkar meningslöst för mig att hela tiden snegla på ett index. Det tar också bort en faktor till stress och stress är aldrig bra i längden.

Det går bevisligen att skapa sig en förmögenhet utan att man vet vad index är.
Därmed inte sagt att inte index fyller en funktion. Men för mig har det mindre betydelse. Säg att börsens index går upp 10% på ett år men jag själv lyckades bara med 7,5%. Mina pengar ökade i värde lite mindre kanske för att jag har tråkiga mogna bolag i portföljen. Men å andra sidan så var jag kanske inte så riskexponerad som många andra. Den dagen börsen sjunke rejält kanske mina bolag inte sjunker lika mycket som index. Så över tid känner jag ingen oro för att underprestera för att jag väljer bort att stirra på index. Lek med tanken att det inte hade funnits något index. Vad skulle du gjort då? Troligen hade du fått ändra taktik och bara köra långsiktigt, daytraders hade varit rökta!

10 kommentarer:

 1. Jag är beredd att instämma i din filosofi. Jag är långsiktig i mina företag som jag har investerat i. Visar börsen rött en längre period snittas inköpskursen ner och visar börsen blått en längre period snittas inköpskursen upp. Oavsett så fortsätter jag att nyspara i mina aktier.

  Mvh,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var nog mest irriterar över att jag själv brukade stirra på index men det stressar mig bara så jag har slutat med det.Vi kan ändå aldrig styra över hur börsen går så varför tro något annat? Självklart är det upp till var och en att annamma den filosofi som man känner sig bekväm med och tror på. Det kan ingen annan sätta sig på.

   Radera
 2. Det är helt klart roligare att spara i enskilda innehav. Men en bra ide jag själv gillar är att kombinera indexsparande med enskilda aktier eller som dig preferensaktier. På så sätt får man även en bättre riskspridning.

  Hoppas din avkastning blir bra på sikt.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle jag kunna hålla den avkastning jag hittils haft över 10 år skulle jag vara överlycklig! Ja jag säger inte emot dig när det gäller rolighetsgraden av att spara i enskilda aktier. Att köra med aktier är formel 1 medans fondsparande är folkrace. På längre sikt är jag däremot inte övertygad om att utgången är lika given. Det brukar bli indexfonderna som vinner förutom för ett fåtal av de som bara kör aktier. Därför anser jag det också smartast att faktiskt dra nytta av både aktier och fonder.

   Radera
 3. Underbar liknelse "Formel 1" och "Folkrace" Jag känner att jag just nu har mindre tid att blogga och hinner inte heller med att läsa kvartalsrapporter.
  Överväger att satsa i Skanska just nu. Men vem vet om sättningen på bostadsmarknaden kommer att förvärras? Har inte heller haft krigskassa denna månad, hade behövts. Jag kommer att nå full sparkvot from denna månad igen, första gången sedan i somras :) Roligt att läsa din blogg som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mer Folkrace och är en riktigt indexkramare. Lagom är bäst! Men framför allt så slipper jag tänka överhuvudtaget. Visst kan det gå åt skogen på kort sikt, men det är också anledningen till att man behöver ha en klar strategi som man är trygg med. Jag har helt enkelt inte tid med att analysera enskilda aktier.

   Radera
  2. Jag tycker du gör helt rätt Prius! Jag tror ärligt att i det långa loppet så är folkrace mer lämpat för de flesta av oss småsparare men det är väl mer något "kan själv" syndrom som gör att vi vill prova på med enskilda aktier. Det kan iofs finnas en förklaring till och det är att man i aktier får utdelade pengar, i de flesta fonder är det annars ökande fondandelar som gäller.

   Radera
 4. Hej Livskvalité.
  Ja man försöker ju så gott man kan :-)
  Skanska har nog varit på min lista runt ett år men jag får liksom inte tummarna ur... Ja nu när de var nere under 160 :- var det ett bra läge men jag lade pengarna på andra aktier, alla var ju i stort sett billigare. Att man inte eller periodvis sparar lika mycket som man tänkt sig är ingen orsak till oro. Det är precis så livet ser ut för väldigt många av oss småsparare. En buffert är alltid bra att ha och då dlipper man hamna i svackor MEN den ska ju, bufferten alltså,också sparas ihop till, så det är inte alldeles enkelt det där.

  SvaraRadera
 5. Att jämföra sig med index är meningsfullt därför att dessa kan man följa helt utan ansträngning.

  Om en investerare över tid presterar sämre än index så finns både tid och pengar att spara på att övergå till indexfonder.

  Själv kör jag 50% aktier för att få erfarenhet och 50% index för att jag inte tror att jag kan slå det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ano!
   Trevligt att du kikade hit och kommenterar. Jag tycker du gör helt rätt med ditt 50/50 system och jag kör själv ett liknande. När jag började med fonder och aktier så stirrade jag på index hela tiden, detta har jag slutat med men det är kanske någon form av mognadsprocess? Visst fyller index en funktion annars hade det inte funnits där men som sagt jag tittar sällan på det.

   Radera