lördag 10 februari 2018

Investera som mästarna.

Ännu en bok om investeringar som läggs till på min erfarenhetsbank. Investera som mästarna (från soros till Aktiestinsen) skriven av Jonas Bernhardsson. Och den självklara frågan blir då, kan jag lära mig att investera som en mästare? Ja man får ju många bra tips och även en sammanställning över hur mästarna har tänkt och vad de grundar sina beslut på. Sedan är det kanske skillnad på att förvalta 100 miljoner något som en vanlig dödlig aldrig kommer i närheten av. Men flera av mästarna har faktiskt börjat från noll och sedan konsekvent investerat under lång tid och blivit mångmiljonärer. Boken visar också på att det inte endast är en filosofi eller ett enda investeringssätt som är det "riktiga" utan du kan nå framgång på flera olika vis. Trots detta så blir det en sammanfattning i slutet av boken på gemensamma faktorer som många av investerarna har som gjort dem framgångsrika. Förstå vad du äger, var långsiktig, pris är vad du betalar värde är vad du får osv. Klyschor vi hört många gånger men som verkar fungera. En sak man tar upp i boken är att man ska skapa sig en egen stil. Dvs, du ska investera så som du själv är. Har man klent tålamod kanske det är bättre att du blir en trader. Du kan vara ett mellanting mellan trader och långsiktig eller enbart långsiktig. Det är upp till dig och din personlighet. Att väldigt många av kanoninvesterarna blivit väldigt gamla, flera av dem över 90år bidrar säkert till deras framgång (i alla fall de som är långsiktiga)  men är nog mer en slump. Ex. Peter Lynch var bara verksam under ca:15 år innan han drog sig tillbaka som mångmiljardär. Sammanfattningsvis så beskriver boken i stora drag hur alla kanonerna på börshimmelen har agerat för att nå framgång och det finns som vanligt någon liten mening som sätter sig i minnet. Däremot så går boken inte in på detaljer i investering och det är heller inte bokens syfte, då finns det 20 andra böcker du kan läsa. 

Jag lägger upp boken under min bokflik med samma text som ovan. Det kan vara vettigt att ha om några år när jag inte längre minns vad boken handlade om. 

7 kommentarer:

 1. Som den mästar-placerare du är så har jag en fråga:
  Hur tänker du med Preffar och inflation?
  De ger ju mindre värde för varje år i samma takt som inflationen äter upp värdet.

  Tar du höjd för det?

  Spontant känns det som att ur den synvinkeln är Preffar bra för utgivarna eller tänker jag galet?


  /Guldfirren

  SvaraRadera
 2. Hej Firren.
  Jag tackar för epitetet mäster-investerare men det finns andra som bättre kvalar in för den titeln, typ Warren Buffett :-)
  Oj, känns som att det kan bli ett långt inlägg. Jag har flera gånger skrivit utförligt om preffar i äldre inlägg. Men kortfattat, Det finns många fördelar och en del nackdelar med preffar. Som jag ser det så får du 6-7% i avkastning på ditt kapital. Det tar 10-12 år innan en vanlig aktie kommer ifatt en preferensaktie. Detta kan du räkna på själv. Jag anser att det är ett bra tillgångsslag i min portfölj till något lägre risk än en vanlig aktie. Jag skulle däremot inte vilja ha bara preferensaktier i en portfölj. I min preferensportfölj - preferensstugan har jag tagit med två vanliga aktier för att indexreglera portföljen med automatik dvs för utdelningarna i den portföljen köper jag delvis vanliga aktier för detta ändamål. Om du kikar in under fliken preferensstugan så i slutet finns en del matnyttiga länkar du kan läsa lite vidare i ämnet om du vill. Jag kan väl avsluta med att tillägga att jag har en kortare sparhorisont än de flesta andra bloggare och det gör att jag måste tänka lite annorlunda och ha lite raketbränsle i portföljen i form av preffar.

  SvaraRadera
 3. Här är lank till ett av inläggen jag skrivit om preferensaktier:

  http://procentpanik.blogspot.se/2017/06/den-gode-den-onde.html

  SvaraRadera
 4. Hej PP,
  Har nu läst ditt inlägg och alla länkar om preffar och kan konstatera att jag inte hade helt fel när jag kallade dig för mäster-investerare ;)

  Bra och inspirerande jämförelse du gjort, seriöst jobb.
  Smart tänkt att kompensera med lite Hemfosa-stamaktier som du skrev i inlägget om Preff-stugan.

  Själv känner jag att jag lätt hamnar i jakten på så många % som möjligt (Tänk på pocenten Helge https://www.youtube.com/watch?v=ylwurAQ7ifo) och glömma bort att tänka på hur pass säkert bolaget är.

  Ska hålla in hästarna å inte rusa iväg (tänker osökt på den gamla Statoil-reklamen om Amerikanen som säger till mackbiträdet: "Hold your horses boy, is that American? ..."). Hm, mycket off-topic..
  Hur som helst... Tack för bra inlägg å en massa inspiration :)


  /Guldfirren

  SvaraRadera
 5. Det är verkligen inte lätt i början, man är så ivrig och vill så mycket och man vill gärna ha maximal utdelning på sina investerade pengar. Det är lätt att bortse från riskerna. Ibland kan det löna sig att lägga sig på en mellannivå mellan risk och utdelning. Det är inte säkert på något vis att högre risk verkligen leder till högre utdelning. Nej det där med otålighet är ett jäkla aber. Det tar också lite tid innan man lyckas behärska den. Samma sak med snabba beslut, är sällan lyckat. Det bästa när man ska göra någonting är att tänka på saken över en dag eller så. Det går alltid nya tåg dvs det kommer alltid att dyka upp bra tillfällen till investeringar typ oannonserade dippar på börsen. Har du då skrivit ner en bra strategi eller några bra riktlinjer i ditt investerande så blir det lite enklare. Jag har en liten mapp på en hylla ovanför datorn som jag plockar ner lite då och då för att se att jag håller mig till mina regler. Det hjälper mig att få en riktning och en trygghet i min filosofi. Jag slipper hoppa mellan tuvorna och vela hit eller dit. Jag kör på min inslagna strategi ett bra tag för att se om det fungerar. Gör den det, fortsätt. Gör den inte det, ändra. Kom ihåg att du ska hitta din egen stil som du trivs med och känner dig trygg med, allt blir så mycket enklare då.

  Ha ha, jo Pocenten Helge minns jag mycket väl men inte hold your horses.. får la googla på den :-)

  SvaraRadera
 6. Jo det brinner till lite väl lätt i fingret för att köpa så fort jag har några kronor på kontot som inte gör nytta.
  Helgens arbete får bli att plita ner en strategi och lägga den på googledocs så jag kan se den på jobbet också.
  Sen får jag sätta ett tidlås på Avanza i brandväggen så det bara går att surfa dit en gång per månad.. :P Ha ha nä men bita mig i handen och hålla mig till min strategi.

  Hittade den gamla reklamen:
  https://www.youtube.com/watch?v=iNmJ7vDNx1w


  /Guldfirren

  SvaraRadera
 7. Bra att du skickade länken. Jag letade på statoil comercials men hittade den inte men däremot många andra..
  Japp. Försök att chilla ner dig och ta det lite lugnt, svårt men inte omöjligt :-)

  SvaraRadera