torsdag 22 februari 2018

Cloetta en vinnare!

1873 Kom de tre bröderna Bernard, Chritoffer och Nutin till Sverige och startade Sveriges första chokladfabrik nere i Malmö. Cloetta choklad döptes efter brödernas efternamn. 145 år senare finns Cloettas produkter kvar och vi äter godis som aldrig förr. En av de sista deceniernas absoluta storsäljare är deras kexchoklad. Det har funnits som registrerat varumärke sedan 1938.
Cloetta har sposrat flera olika sporter bla Håkan Carlqvist i motorkross men mest förknippar vi det nog ändå med det alpina skidlandslaget och dräkterna som delvis var kexchokladmönstrade. 
Varför tar jag nu upp detta?
Är jag sposrad av Cloetta och vill få er att klicka på mina osynliga affiliatelänkar så jag kan tjäna en hacka. Nej, verkligen inte. Jag ägen inte ens aktier i Cloetta så det finns inga baktankar. Sanningen mina vänner är att jag varit otrogen med konkurrenten Marabou. När jag läste att den namngivna konkurrenten åter igen (man har provar förut nämligen) kommer med en liknande produkt i syfte att ta marknadsandelar från Cloetta så var jag helt enkelt tvungen att göra en egen fältstudie i detta söta ämne.

Så utrustad med plånbok begav jag mig till Willys, (som sann Axfoodkramare så måste man ju stödja sina aktieinnehav) för att inhandla ett styck exemplar av KEX. Ja Marabou visade verkligen prov på innovativt nytänkande namnval. Undrar hur det mötet gick till? -Vi ska komma ut med en ny produkt som ska matcha Cloettas Kexchoklad, vad ska vi kalla den? Maraboukex? Marakex? Kexkex? Men man bestämmer sig för ...taaadaaaaa... KEX.
Ja ja, skit samma vad man kallar produkten bara det smakar bra. Och det gjorde det........inte. Alvarligt talat, jag tog en enda tugga resten slängde jag. Vilket slöseri med både pengar och smaklökar. Det senare som vid det här laget turligt nog är utbytta pga celldöd. Jag hade från början stora förhoppningar, nougatsmak och allt. Då ska ni kära läsare veta att jag fullkomligt älskar nougat i dess renaste form. Jag kan sitta med en 500grams förpackning och en osthyvel och det är som att tälja guld, fast godare! Men jag är ingen nougatmissbrukare, detta brukar bara hända kring jultid men inte varje år.


Om inte Sveriges befolkning plötsligt fått för sig att torkad hästskit är gott så kommer denna produkt att förpassas till avdelningen för mindre lyckade experiment. Min åsikt och gissning. Nu är det väl bara att invänta en stämning från Marabou? Jag kan bara konstatera att Kexchoklad original fortsatt kommer att regera på kexchokladtronen i många många år framåt.

Go´och Glad Kexchoklad!

4 kommentarer:

 1. Fantastiskt kul. Jag kan inte äta någon av varianterna men jag minns att jag gillade Cloettas variant innan jag blev glutenintolerant. Nu behöver jag inte sakna att kunna prova Marabous Kex för även om jag inte testat så tror jag inte jag skulle uppskatta torkad, formpressad hästskit.

  SvaraRadera
 2. Hej AVL!
  Kul att du kikar förbi och kommenterar. Aj fan, glutenintolerant låter inget vidare men i ärlighetens namn så har du helt rätt ang Marabous KEX och jag garanterar dig att du inget missar :-)

  SvaraRadera
 3. Kul inlägg! Själv har jag Cloetta då jag gillar deras godis. Jag förstår inte varför de inte är större utomlands, jag har inte hittat lika bra godis i något annat land. Ahlgrens bilar, polly, zoo, pimpim osv är riktigt bra och skulle kunna sälja i många länder. Däremot finns Haribo i de flesta länder trots att de inte alls har lika bra godis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hem Mini.
   Ja Cloetta är nog ingen dum investering egentligen. Människor kommer nog alltid att gilla godis och sötsaker. Ja Cloetta har verkligen en fin uppsättning av produkter. Jag var faktiskt på studiebesök på Ahlgrens bilar för många år sedan och fick en hel bärkasse godis med mig ut. Oj vad jag käkade i flera veckor :-) Nej håller med, Haribo spelar inte i samma klass. Tack för din kommentar.

   Radera