måndag 19 februari 2018

Den perfekta aktien.

Ingen aktieinvesterare skulle väl tacka nej till att få nys om den perfekta aktien.
En aktie som är från ett litet företag som är extremt undervärderar och har en produkt som alla människor vill ha och behöver. Ett företag som har potensial att växa från litet till ett megaföretag dessutom med utdelningar. Man har ett stort försprång eller vallgrav mot sina konkurrenter. Man är inte beroende av hur börsen och marknaden går och berörs inte nämnvärt av hur konjunkturen i världen är för tillfället. Helst ska man hitta den innan alla andra hittar den och börjar driva upp priset. Du köper in dig för säg 50 000kr och behåller aktien för en lång lång tid framåt kanske upp eller över 30år! Under resans gång har aktiepriset stigit från några futtiga kronor till flera hundra. Du har också fått ta del av ökande aktieutdelningar. Ja svårare än så är det inte att blir rik på pengar. -Ja men vänta lite nu, skriker vän av ordning. Du har ju inte riskspridit din investering. Nej just det, tänkte inte på det! Ja men då är det inte värre än att du letar upp 10-12 bolag till efter samma kretierier som det första.


Dessvärre så är det extremt få förunnat att i unga år ha ett aktieintresse och dessutom en påse med pengar att investera. Sedan ska man ju antingen analysera fram eller ha turen att snubbla över ovan nämda företag för att kunna göra sig en liten förmögenhet. Alla vi andra få ta till andra metoder. Vi investerar vanligvis i redan mogna bolag som har utdelning och förlitar oss på att företagsledningen vet vad de gör. Vi hoppas och tror att företaget ska fortsätta med sina fina aktieutdelningar och att framtiden ska vara lika fin som historiken varit. Vi kan följa med i rapporter som släpps och få ett hum om hur företaget presterar men vi är ändå bara åskådare på läktaren. Vi deltar inte i själva spelet om man så säger. Vi kan inte agera som Gardell i Cevian eller som Wallenberg i Investor.
Den goda nyheten är dock att om vi någorlunda ser till att ha huvudet på skaft och inte tar idiotrisker så kan vi faktiskt nå ganska goda resultat över tid. Även alla vi som börjar från noll kan med envist sparande och vettig taktik komma fram till både en och flera drömgränser. Man ska se det som att investeringarna hjälper oss på vägen dit, vi får lite extra skjuts på resan och behöver inte gå alla milen själv. När aktiepriset stiger och utdelningarna höjs så ökar det ju på ditt enträgna sparande. Du borde faktiskt berömma dig själv en och annan gång om du har ett månadssparande oavsett om du valt att investera i fonder eller aktier. Det är ju själva sparandet som står för den stora delen i din nuvarande eller kommande förmögenhet inte börsen. Åtminstone inte de första sega åren. Aktiestinsens förmögenhet tog inte rejäl fart förrän han redan var pensionär men då var det ju också som en raketmotor tändes. Men jag är rätt säker på att det i vårt avlånga land finns både aktie-murare och aktie-elektriker eller aktie-industriarbetare som kommer att lyckas väl i sitt sparande på börsen. Ni kanske inte når stinsens höjder men det viktiga är att man når sina egna uppsatta mål.


Att sikta på att hitta DEN perfekta aktien är en sysselsättning som många faktiskt ägnar sig åt. Jag ser verkligen inget fel med det. Har man aktier som ett brinnande intresse lägger man ju gärna tid för analyser och tar reda på mer om företaget och ännu mer analys. Tid är inget problem, snarare njuter man nog i sitt sökande. Det blir lite som: målet är ingenting, resan är allt, fast tvärt om eller ihopslaget snarare. Det är bra att det finns intresserade aktiegurus som kanske förr eller senare hittar sin Nirvana-Eldoradoaktie. De banar vägen för oss andra som är lazy maddafackers! Troligen kommer vi att dra nytta av deras engagemang och envishet men otack är världens lön. Men visst finns den ändå där någonstans, drömmen om att man hittar den perfekta aktien.

2 kommentarer: