måndag 7 augusti 2017

Personligt rekord..

Semestern är slut. Fyra veckor av mitt liv swichade förbi som om det vore en enda vecka. Jag gjorde de saker jag förutsatt mig att göra nämligen ingenting. Räknar man arbete i någon form så sträcker det sig till 5-6 timmar en enda dag i trädgården då lite buskar och träd fick sätta livet till annars har jag tagit det lugnt. Små utflykter och lite längre sådana. Dagsetapp på 65 mil som längst. Det kommer snart att bli fler resor i september och oktober så vi sparade in på flera längre turer.


Jag fick av en slump en bok av en kompis, Peter Lynch, One up on wallstreet, på engelska. Den har jag betat av som kvällslektyr och jag gillade den.
Jag ger mig inte på en recention av boken då många andra bloggare redan fyllt ut detta ämne utan konstaterar bara att den är klart läsvärd och rekomenderas!
(mannen på bilden är såklart Peter Lynch och inte på min kompis, även om jag inte hade haft något emot att vara kompis med Mr: Lynch)


Idag var jag åter på biblioteket för att se om de hade något läsvärt men jag hittade inget nytt, jag har läst alla deras börs/investeringsböcker. Däremot hittade jag en annan bok som jag lånade hem, Svenska förmögenheter skriven av Göran Hägg. Inte vet jag vad den kommer att ge mig men förhoppningsvis någon form av ny information eller insikt.
Jag lyckades med ett personligt rekord under semester. Jag loggade bara in på Avanza en enda gång under dessa fyra veckor! Den 27 Juli hade jag fått in lön och överföring till Avanza. Investera pengar, det tar inte semester! Jag visste redan innan vad jag skulle lägga pengarna på och det löper enligt plan. Det blev "suprice" preferensaktier. Tråkmåns. Jo jag vet. Men långsiktig investering är lite småtråkigt om man inte får utdelningar flera gånger i månaden som man kan återinvestera och jag har en bit kvar innan jag är där. Så, den uppdaterade planen är att jag så fort som möjligt ska nå utdelningsnivån på 500kr/ månad från mina preferensaktier. Detta kommer jag att klara av inom 5 månader och sedan kommer jag inte att tillföra mer pengar till portföljen sommarstugan. Den kommer att få sköta sig själv. Utdelningen från den lilla portföljen är då 6000SEK om året och jag har nått långt över mitt mål som jag satte upp att den skulle täcka elräkningen i sommarstugan.
Dilemmat jag har just nu när det gått så bra att nå målet är om jag ska fortsätta att återinvestera utdelningarna från preferensaktierna eller om jag ska börja plocka ut vinsten och låta den betala stugan på riktigt? Just nu säger magkänslan att jag ska fortsätta att bygga något år till innan jag låter portföljens pengar komma till nytta i den "riktiga världen".
Man ska inte ha bråttom med sådana beslut så jag suger väl lite på den karamellen och låter det bero. Det känns ändå rätt ok med sådana angenäma problem :-)


4 kommentarer:

 1. Hej Procentpanik. Hittade din blogg via Slimis aktieblogg. Intressant läsning.

  Svenska förmögenheter är en riktigt intressant bok skriven av en farbror som inte är rädd för att sticka ut hakan. Hoppas du gillar den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa.
   Kul att du kikade in!
   Jag har bara hunnit med ett par kapitel men Göran Häggs bok är underhållande och välskriven. Även om det inte handlar om investeringar och börs så får man en riktigt bra inblick i hur olika förmögna familjer har tillskansat sig sin rikedom. Klart läsvärd så här långt..

   Radera
 2. Roligt att läsa dina inlägg som vanligt, och tack för dina vänliga rader på min sida. Jag har inte varit ute och läst bloggar under senaste månaden, men jag tar igen lite grand nu - och börjar med din sida.

  Ha det fint

  VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som svar skulle jag nästan kunna kopiera dina rader här ovanför...
   Knappt läst någon blog under semester men nu är jag tillbaka på banan!

   Radera