torsdag 31 augusti 2017

Gör som Bill Gates..

Augusti månad är slut och man skulle kunna tro att jag varit inaktiv på börsen men så är inte fallet. Jag skriver inte så ofta om mina köp eftersom de i regel är ganska små. Pengamässigt är nog de flesta av ekonomibloggarna ljusår framför mig och investeringarna per månad blir ju då ganska blygsam. Eftersom jag inte hållit på så länge blir även återinvesterat kapital blygsamt i sammanhanget. Men jag är inte ledsen för det, jag kan ju bara se till mig själv och min situation. Jag har valt att ha ha en god balans mellan mitt sparande och mina utgifter i det vardagliga livet. Jag sover gott oavsett om hela skiten skulle rasa, jag vet att jag klarar mig.
Som sagt, en summerring av Augusti månad ger att jag fick utdelning på Akelius aktier i preferensportföljen. För pengarna köpte jag tillsammans med 4900kr som är månadssparande nya aktier till Preferensfortföljen Sommarstugan. Vän av ordning ser nu att det fattas 100kr på de 5000kr som jag automatiskt överför till Avanza varje månad. Så klart, fonderna måste ju få sin lilla del. Omfördelningen från mars månad har varit att jag skurit ner rejält på fondinvesteringarna till förmån för preferensaktierna. Detta förhållande kommer att återställas nu i oktober och återgå till det normala 3000kr. Resterande 2000kr blir aktieinvesteringar.
Sommarstugan preferensportföljen fortsätter att tuffa på och när jag avslutar den i Oktober så kommer jag att ha ett kassaflöde av 500kr varje månad året runt. Som jag har skrivit om innan så får den portföljen sköta sig lite själv. Den kommer naturligvis inte att driva vind för våg om ni tror det, nej nej, självfallet så kommer jag varje månad att återinvestera utdelningarna MEN jag kommer inte att tillföra något nytt kapital, åtminstone inte på ett bra tag. Återinvesteringen får ändå en bra snöbollseffekt och dessutom så blir det ju i en vanlig aktie för att "inflationssäkra" portföljen en aning. Krasst räknat så blir det 2018 60st nya aktier i Hemfosa som portföljen genererar. Dessa i sin tur genererar 2 nya aktier som ger utdelning. Det ska bli så kul och spännande att följa denna portföljens utveckling!


Index då, hur går mina vanliga aktier gentemot index? Ja ärligt talat så skiter jag högaktningsfullt om jag ligger +10 eller -20% mot index. Jag är bara intresserad av att företagen går bra och att jag får mina aktieutdelningar. Det är ju ändå det som räknas för mig som utdelningsinvesterare.

Om 10år kan jag troligen luta mig tillbaka och se på mina fonders tillväxt med välbehag och konstatera att jag gjorde rätt när jag investerade i dessa. Om 10år kommer troligen både Axfood och Swedbank, Swedish Match och övriga innehav i min portfölj ha glatt mig många gånger om med både utdelningar och tillväxt. Om 10år är det kanske dags att fundera på om jag ska fortsätta att ha preferensaktier i min portfölj men fram tills dess finns det inget annat vettigt raketbränsle som jag kan tanka min investeringsraket med.


Nu blev det nästan poetiskt flummeri, åter till augusti och vilka inköp jag gjorde under månaden:


Preferensportföljen:
K2A = 25st
Hemfosa = 1st


Aktieportföljen:
Axfood = 10st
Swedish Match =10st
H&M = 15st
Castellum = 20st


Fonder: 100kr
DNB global index


Hur investerade du under Augusti månad?2 kommentarer:

  1. Hur gör du när du har blivit av med dina Balder-preffar? Fördelar du jämnt eller köper en helt ny aktie? Mvh Dividend500

    SvaraRadera
  2. Nej jag kommer att fördela på redan befintliga bolag. Tankarna just nu är Klövern och Hemfosa av den enkla anledningen att det är bra bolag och de delar ut samma månader som Balder har gjort.

    SvaraRadera