onsdag 13 september 2017

Spaning v.37

Jag kan inte låta bli att fundera kring det faktum att Nordea bestämt sig för att flytta sitt huvudkontor till Finland. Men i tur och ordning om jag fattat saken rätt så är Nordea den enda banken i Sverige som inte vill rätta sig efter uppsatta regler. Höjda bankavgifter till resolutionsresernen som den svenska regeringen lagt förslag på vill man inte veta av. Till viss del kan jag förstå dem. I förslaget från regeringen räknar Nordea att man från och med 2019 tvingas betala någonstans mellan 5.5 till 6 MILJARDER årligen i avgift eller skatt som man väljer att uttrycka det. Hade storbankernas pengar gått in i en fond som svenska staten förvaltat och som man hade kunnat använda sig av vid en bankkris hade allt varit frid o fröjd. Men Nordea anser att så inte är fallet utan ser pengarna mer som en skatt man tvingas betala, därför väljer man att flytta till Finland. Hyvää päivää Suomi!


Enligt gårkvällens aktuellt på SVT så hade bankkunder flytt från Nordea till andra banker, SEB bla hade sett en tillströmning av nätanmälningar. Nordea själva påstår att de inte ser något som helst ökning i kunder som avslutar konton. (Kära Tomas Dileva, -Vem ska man tro på, tro på, tro på när....Tro på när det är så här?)


Man undrar om Finlands näst största företag SAMPO har ett finger med i spelet? Som största ägare i Nordea med över 20% av aktierna borde man ha koll och ett och annat att säga till om eller? Jag tror att SAMPO är glada över en flytt då mer kapital kan bindas innan för väggarna istället för att rinna ner i Maggan Anderssons giriga fickor. Och inte nog med att kärringen ger sig på bankerna nu ska hon bråka med oss småsparare också. Visserligen ett förslag från vänsterpartiet som hatar alla kapitalister men då har hon ju någon annan att skylla på när det börjar gnällas i leden. Å andra sidan så är ju inte haggan, förlåt, Maggan känd för att spara några pengar alls så det drabbar ju inte henne. Vår finansminister har inte ett ISK-konto över huvud taget så då är det ju plötsligt fullt förståeligt att hon går med på att höja skatten där.


För att inte se allting i svart så blev det ju lite utdelning på mina K2A aktier idag och det är alltid upplyftande och positivt. Naturligvis återinvesterades pengarna direkt och jag valde K2A och Hemfosa som investeringsobjekt.
Jag hade både fel och rätt i mitt antagande att Balders uttåg ur preferensvärlden och att dessa pengar som folk får tillbaka i inlösen inte skulle påverka andra preferensaktiers kurser. Det kan vara en tillfällighet men Klöverns aktie har stigit ungefär 15kr och folk är plötsligt villiga att betala mer nu än under förfluten tid detta året. Kan det vara så enkelt att Klövern får ersätta Balder i folks portföljer eftersom de har utdelning samma månad och man vill inte rubba sina cirklar? Över lag ligger ändå flera andra preffar still och den största prisökningen har varit i just Klövern. Troligen får vi se ytterligare ett lyft och det förvånar mig inte om den glider upp mot 320-330kr när Balder väl löses in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar