måndag 21 augusti 2017

I feel the need.....

Utan att fuska, kan du komma på från vilken film följande cittat kommer? " I feel the need, the need for speed!
Många av er har sett filmen men vem lägger sådana trivialiteter på minnet. Då får man ju nästan vara lite flygnörd eller som i mitt fall sett filmen fler gånger än jag orkar räkna. Till mitt försvar så var det delvis ofrivilligt. Inte första gången men de 35 följande.  Sista gången jag såg den var det av rent nostalgiska själ helt frivilligt alltså. Jag har lärt mig att älska den av olika anledningar men jag ska inte hålla er på varmt grillgaller längre. Filmen är alltså Top Gun med bla. Tom Cruise i huvudrollen. Och för att knyta an ännu mer till flygtemat så var jag och besökte Eksjö och flygets dag där i söndags. Många fina fototillfällen på lite udda flygplan och höjdpunkterna för min del blev ljudupplevelsen av en Spitfire. Engelsmännens motmedel i slaget om luftherraväldet under andra världskriget.
Wow! det ljudet får håret på armarna att resa sig!
Jag är inte någon plainspotter dvs flygnörd men jag gillar om tillfälle ges att gå och se flyguppvisningar. Någon slags pojkdrömm finns det säkert som får lite näring när man ser piloter som rattar de olika flygplanen. Känslan av att sitta själv och vara herre över en sådan mäktig maskin måste vara otrolig. Jag såg många piloter som var bra till åren kommna men som fortfarande var aktiva och det finns säkert en bra anledning till det. Det är ingen billig hobby det ska man ha klart för sig och dessutom måste du flyga ett visst antal timmar varje år för att kunna behålla ditt cert. Men de flesta som håller på verkar tycka att det är värt det.
Vad har då ekonomi och investeringar med flyg att göra? Först tänkte jag skriva absolut ingenting men sedan kom jag på att man kan ju köpa aktier i ex. SAS och Lufthansa. Köpenhamns lufthavne finns också om man är hugad spekulant. 
Lockheed martin är ett stort företag som tillverkar flygplan både civila och militära samt annan krigsmateriel. AA är kanske inte obekant- American Airlines och inte att förglömma Boeing en av världens största flygplanstillverkare där du kan investera om intresse finns. Nu känner jag personligen att flygplansindustrin kanske är lite utanför min bekvämlighetszon när det gäller att köpa aktier. Det känns riskfyllt men det kan vara att jag är allt för dåligt påläst. Jag vet inte om man blir aktieägare i en JAS om man köper SAAB-aktier men vad jag däremot vet är att jag gärna hade tagit en åktur i vårt fina svenska toppmoderna JAS eller varför inte (i drömmarnas värld) få styra det helt själ precis som jag gör med min egen ekonomi. Jag är Top Gun pilot över mina investeringar!


Musik i världklass!4 kommentarer:

 1. Om man tycker "the Goonies" är världens bästa film....? Vilken aktie köper man då? 😀

  SvaraRadera
 2. Ha ha, hej Investeramera! Ja varför inte satsa på gruvbolag eller möjligen järnvägsaktier. Är det inte den filmen där de går på ett spår i början av filmen när det plötsligt kommer ett tåg? Ärligt talat har jag glömt av handlingen och mina rekomendationer får bli gissningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe nu blandar du väl ihop "The Goonies" med "Stand by me" ? :-)

   Radera
  2. Ja du har så rätt, visst var det stand by me jag tänkte på. Nja då får du tänka till om the Goonies och återkomma till mig med ett svar om vilka aktier som kan passa den filmen..

   Radera