tisdag 8 augusti 2017

Det ingen pratar om...

Väldigt sällan läser jag bloggare som redovisar vad man betalar i courtage på ett år. Men jag återkommer till detta. Först en kort och koncis förklaring till vad courtage är och vad det kommer ifrån. Följande kan man läsa på Wikipedia:


"Courtage är den avgift som en fondkommissionär debiterar sin kund vid handel med värdepapper som till exempel aktier. Begreppet är skapat från det franska uttrycket för mäklare och mäklarfirma, courtier respektive société de courtage."
Vanligtvis så betalar du alltså en avgift både när du köper och säljer aktier eller börshadlade fonder sk. ETF:er (Exchange traded fund) Det finns andra sorters värdepapper, certifikat, warranter, terminer, optioner, räntebevis, obligationer
osv. men jag vet ärligt talat inte hur det ligger till där med courtaget? Det är inget som intresserar mig heller så antingen får någon barmhärtig samarit upplysa mig om det (jag är för lat för att ta reda på det själv eftersom jag inte handlar med dylika ting) eller så får jag helt enkelt leva i denna okunskap.


För vanliga fonder betalar du däremot inte courtage och det är åtminstone något jag gläds över. Både Avanza och Nordnet har avgiftsfri handel till du når upp till 50 000SEK i Avanzas fall och 80 000SEK hos Nordnet. När du nått upp till dessa summor gäller det att välja courtageklass. Åtminstone hos Avanza finns det 5 olika courtageklasser men det är inte så svårt att välja rätt. Hur mycket handlar du normalt för en månad? Spana in vilken klass som passer dig bäst och välj den. Ett gott råd är att läsa på om cortage på ex. Avanzas hemsida.


Nu åter till min frågeställning om oredovisade courtagekostnader. Själv har jag har en kolumn i min aktiedagbok där jag för in vad jag betalat i courtage för varje affär jag gör. På så vis har jag full koll. (Jag skulle naturligvis kunna gå in på Avanza och ta fram courtaget för varje transaktion jag gjort) Jag kan redovisa min egen blygsamma kostnad för årets första 6 månade till 324kr. Tittar jag på helåret för 2016 så uppgick det till 415kr. Troligen kommer jag att överskrida 2016 års notering detta året eftersom jag köper mer aktier nu än jag gjorde då. Det var mest fonder jag investerade i och de är ju som sagt avgiftsfria i courtagehänseende. Skulle jag dela upp courtagekostnaden i köp och sälj skulle det se ut på följande vis.
2016 Köpcourtage: 401kr Säljcourtage: 14kr
2017 Köpcourtage: 276kr Säljcourtage: 48kr  (årets första 6 månader)


Vad säger siffrorna egentligen? Ja att jag köper betydligt mer än jag säljer och det är ju bra om man ska vara långsiktig. Det säger också att jag gör relativt små affärer och det är ingen hemlighet att jag har ett månadssparande på Avanza om 5000kr. Ibland när det finns lite extra slantar så för jag över och köper lite till. Naturligvis så återinvesterar jag utdelningarna jag får från aktierna och då bidrar det till ökat courtage men det kommer man inte ifrån.
Banken ska ha sitt på ett eller annat vis. Gör man manga köp/sälj så på tio år blir det nog en rejäl slant man lagt ut.


Har du koll, och vad betalar du i courtage på ett år?

2 kommentarer:

  1. Skulle gärna visa vad jag betalar i courtage men det är svårt att lista historiskt på Avanza vad man betalat. Man får öppna alla PDF:er en och en och summera vilket jag är för slö för att göra. Eller så finns det nåt lättare sätt som jag missat? Gissningsvis har jag pyntat knappa tusenlappen på trehundra papp i totalt inköp.

    Gissningsvis.... :)

    SvaraRadera
  2. Tack Dividend, Det låter som rimligt men kanske något i underkant. Jag är ju redan uppe i 800:- på typ 170t och då ligger jag ändå i lägsta klassen.

    SvaraRadera