onsdag 23 augusti 2017

Balders Balle!

Balders balle!
Fastighetsbolaget Balder kommer med stor säkerhet att lösa in sina preferensaktier. Det avslöjar man idag på bolagets hemsida:
http://www.balder.se/pages/pressmeddelande.aspx?id=DB3D600F3ABAA118


Läser man texten så är det till förmån för en hybridobligation. Allt för att stärka kreditvärdigheten hos bolaget. Hybridobligationer är inget nytt. Vattenfall använde sig av samma upplägg 2015. Som jag läser det så gynnar det företaget av två skäl. Det första är redan nämt, kreditvärdigheten ökar och man får då låna mer pengar om man vill. Andra skälet går lite in i det första. Man betalar ju runt 6% i utdelning på preferensaktier men med obligationer sjunker det till runt 3% skulle jag tippa. Det ska bli spännande att följa hur de tänker sig fortsättningen. Blir det möjligt för privatpersoner att teckna obligationerna eller är det bara andra företag och banker förunnat?  


Har man preferensaktier i Balder (vilket jag har) så kommer dessa att lösas in automatiskt för 350kr/st. Jag kommer förutom utdelningarna jag fått hittills att cacha in ytterligare en liten slant eftersom jag har ett GAV runt 338kr. Men jag måste ändå tycka att det är lite tråkigt att skiljas från denna stabila aktie. Nu får jag hitta någonting annat att lägga över pengarna på. Jag har redan hunnit fundera och troligen blir det Klövern och Hemfosa som jag köper upp istället. Jag vill ju fortsätta att ha mina kvartalsutdelningar i samma storlek och i samma månad. Det spelar egentligen ingen roll men jag trivs med jämna siffror i protokollet. Sådan är jag. Således, den enda förlusten jag kan se i detta är att jag måste betala nytt courtage när jag köper nya preffar. Inlösen för Balderpreffarna är däremot gratis. 6 kommentarer:

 1. En till fördel är väl att du får drygt 16% högre utdelning från kapitalet om du köper tex klövern istället! :)

  SvaraRadera
 2. Själv sålde jag mina balder fär ett tag sen när d stod 1 350 och köpte k2a och Oscar istället.

  SvaraRadera
 3. Kom på en till grej.. Risken/möjligheten är ju att övriga preffar sticker lite i pris när alla balderpengarna måste investeras i andra alternativ, vad tror du?

  SvaraRadera
 4. Ja satt och funderade precis på detta när jag skrev inlägget men glömde av någon anledning att ta med det. Helt rätt så blir det "mer preff för pengarna" om man går från 350kr st till ex 285kr/st. Men företagsrisken är ju också lite högre i ex. K2A än i Balder. K2A släppte rapport häromdagen och det såg ju bra ut, de följer plan.
  Ja det kan mycket väl bli så att vi ser en liten uppgång i pris men jag tror den blir marginell. Man kan inte förutspå vad människor som får Balder preff tvångsinlöst investerar vidare i. Det är inte säkert att det blir andra preferensaktier det kan ju lika väl bli någonting annat. Skulle det bli en ökning som inte är hälsosamm kan man ju alltid avvakta lite tills läget stabiliseras. Marknaden har sällan fel :-)

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentaren på min sida. Well, du får dras med mig ett tag till, har inte gett upp än :)
  Skall kolla igenom dina senaste inlägg, och det är roligt att vi båda håller igång med sparandet.
  Mvh VÄL

  SvaraRadera