måndag 27 februari 2017

Har du något raketbränsle i portföljen?

En liten del av min portfölj består av preferensaktier. Denna lilla slatten bestå totalt kanske av 5%, om man inte räknar in sommarstugeportföljen som till 99% består av raketbränsle (preferensaktier)och 1% vanlig aktie. Liknelsen med en rymdskyttel som ska ut i omloppsbana runt vårt klot är kanske inte så tokig i alla fall. För att kunna lämna jordens starka gravitation måste farkosten ha rejäla motorer och bränsle/oxidationstankar. När tankarna är tomma dumpas de.

Jag tänker mig liknelsen med att plocka in preferensaktier i portföljen när man börjar sin investeringsbana. Du får raketbränsle i portföljen som hjälper dig till en bra start. När preferensaktierna har jobbat hårt åt dig ett tag och du fått till en bra portfölj kan du dumpa dem om du vill, de har tjänat sitt yttersta syfte att på kort tid till rimlig risk ge bra avkastning. Inte många aktier har en direktavkastning på 6-7% som kan matcha detta. Jag får jämn påfyllning var 4:e månad och skaffar jag tre preffar med olika utbetalningsmånader så har jag utdelning året runt varje månad. Utdelningen kan jag sedan välja att investera i vanliga aktier eller öka i preferensaktierna så dragkraften blir ännu större.

Nästan alla långsiktiga investerare är överens om att uppsidan på preferensaktier är så pass begränsad och att utdelningen aldrig (finns undantag) ökar så det inte är någon bra ide att äga dem i längden, men på kort sikt och som raketbränsle i din portfölj är de utmärkta. Själv har jag inget emot att äga preferensaktier även under längre tid. Så länge inflationen håller sig runt 2 procent är det en ok investering. Finns det över huvud taget någonting som matchar dem med tanke på risk/utdelning?

Själv vill jag få fart på mina utdelningar så att jag kan återinvestera och har därför valt att ha preferensaktier i min portfölj. Det är min strategi och den är jag nöjd med. Därmed inte sagt att den passar alla.

Ska du köpa in preferensaktier så ta välkända med bra vilkor. Läs på! 
Välj inte Görans svets o slakt AB pref. även om den ger 10% direktavkastning.

De flesta preferensaktierna är heller inte berättigade till lån/kredit på Avanza.
Jag tror det bara är Klövern och Balder som de anser vara betrodda..
Lite konstigt då jag tror att den preferensaktien med flest ägare på Avanza är Akelius. Påminner om talessättet: 10miljoner flugor kan inte ha fel, ät skit!
Ja nu är ju inte Akelius skit, men ni fattar.


Snart inne i mars månad och dags för nya investeringar....

fredag 24 februari 2017

Kopparbergs ner i källaren

Dagens börs hade en kraftig nedgång och en aktie som tog rejält med stryk var Kopparbergs. I skrivande stund ner lite mer än 5% och till nivåer runt 217:-
Det är rätt mycket men inte oväntat eftersom så många sparare är kortsiktiga och livrädda. Varför händer då detta? Analytiker anser att kopparbergs inte kommer att tjäna lika mycket pengar som man trott pga av att man har stor del av sin försäljning i storbritanien och försäljningen sker i pund. Pundet har försvagats mot kronan och valutaväxlingen gör då att Kopparbergs inte tjänar lika mycket pengar som beräknat även om deras försäljning i liter räknat faktiskt ökade. Det är en knepig värld vi lever i.
Kopparbergs lämnade rapport och meddelar att man höjer sin utdelning från 4,40kr till 5,90kr. En ökning på 25% om jag räknar rätt.
Ändå straffar marknaden Kopparbergs aktie skoningslöst! De som redan sitter med innehav och har gått in relativt sent (som jag ex.) lider säkert. Jag pyntade 260kr/st för mina 50 aktier i oktober men det är som sagt en liten post jag har och eftersom jag är långsiktig lider jag inte. Det är säkert värre för de som köpte in sig på nivåer runt 300kr och är kortsiktiga.


Vad kommer att hända med Kopparberg i framtiden? Ingen kan säker sia om den saken men det är ett stabilt företag med stabila finanser och jag tror nog att de kommer att reda ut stormen. Folk kommer att fortsätta köpa bade öl och cider både i Sverige och utomlands. Jag tror nog att pundet över tid också kommer att stabilisera sig, kanske inte de närmaste 1-2 åren, utträdet ur Europeiska unionen är ju inte klart ännu på att tag. Aktien kanske kommer att ligga kvar på låga nivåer runt 220:- eller sjunka en bit till? Det är naturligvis alltid trevligare när ett företags aktier stiger men de som köper in sig på dagens nivå på 217kr får ju en hygglig direktavkastning som plaster på såren.


Hade jag haft en slant över skulle jag handlat på mig 50st aktier till idag, så pass mycket tror jag på detta fina företag.









fredag 17 februari 2017

XACT varför jag inte investerar i ETF

Jag har brottats med ett litet huvudbry den senast tiden och tänkte lufta mina tankar i ämnet.
Det gäller alltså en speciell börshandlad fond i engelskan kallas det för en ETF och det står för Exchange Traded Fund. Det kräver en kort förklaring. Alla fonder vi normalt köper på börsen är väl börshandlade eller? Ja vi köper dem ju på börsen genom en fondhandlare (nätbank eller vanlig bank)men för en ETF så får du betala courtage. Detta gör du inte när du köper en vanlig fond. Den kan du köpa och sälja hur många gånger som helst utan att det kostar dig ett öre. 
Så kan du inte göra med en ETF, den kostar courtage (avgift som tas ut) både när du köper och säljer den. Inget stort problem om man inte håller på att köpa o sälja stup i kvarten men man ska vara medveten om det.

Den speciella ETF jag tittat på är  XACT OMXSB ­ Utdelande (UCITS ETF)
Det är ett dotterbolag till Handelsbanken som är fondbolaget bakom. Det som är nästan unikt med denna svenska ETF är att den delar ut vinsten i reda pengar till ditt konto. I en vanlig fond tar du del av vinsten genom att din andel blir mer värd om fonden går plus. Eller om du väljer att sälja andelar eller hela fonden så hamnar naturligvis pengarna på ditt konto.

Fondavgiften är låga 0.15% och den har utdelning i juni varje år. Det som stör mig i sammanhanget är att normalt så ligger utdelningen på 3-4% enligt fondfaktabladet. Det kan alltså ett år vara 3% i avkasning och året efter 4% eller tvärt om. Med andra ord svårt att veta vad utdelningen i pengar blir från år till år. (lite som att sitta och vänta på en utdelningssänkning eller höjning) Så även de åren som indexet OMXSB blir 8, 10 eller 12% får du inte del av den vinsten.
ELLER HAR JAG LÄST OCH TÄNKT HELT GALET?
Fonden har ett större utbud i sitt innehav än ex Avanza Zero, lite olika var man läser ibland anges det 60-80 bolag på andra ställen står det 80-100st. så riskspridningen är bra.

Men jag ställer mig ändå tveksam till att man bara kan få max 4% av vinsten och resten sopar Handelsbanken hem.
Om jag hade gjort en jämförelse med ex. Spiltan aktiefond investmentbolag 
(som för övrigt har just denna fond i sin fond) så har jag på ett år haft en utveckling på över +17% och 0.20% i fondavgift så utklassar den xact och troligen så kommer den att fortsätta göra det över tid. Sedan kan man ju fråga sig varför Spiltanfonden köper xact-fonden? Kanske vill man ha något slags krockkudde i fonden? Likaså har man tagit in ICA som ett säkert defensivt kort.

Vill man ha en bra basaktieportfölj kan man kopiera innehaven i Spiltans fond och då får man en hygglig start i en bra långsiktig portfölj.

Summerar jag upp så för min del säger jag nej tack till xact tills någon överbevisar mig om dess förträflighet. 



Här kan du läsa mer om du är intresserad och försöka bilda dig din egen uppfattning.    www.xact.se

måndag 13 februari 2017

Sommarstugan del 2

Så har det blivit dags för del två i följetongen om utvecklingen av min preferensaktieportfölj.
I fredags ramlade det in lite pengar och jag var sugen på att helt enligt plan investera i K2A.
Så här står det på deras hemsida: http://k2a.se/om-k2a



K2A:s affärsidé är att äga, utveckla och förvalta hyresrätter och samhällsfastigheter i Mälardalen och på ett antal utvalda universitets- och högskoleorter i Sverige. Företaget befinner sig i en stark expansionsfas och fastighetsportföljen kommer, genom en intensiv projektverksamhet, att växa under de närmaste åren.

Det känns som ett stabilt bolag med inriktning på bostäder och inte hyreslokaler för affärer och industier och det kommer totalt när portföljen är färdigbygg att röra sig om ett investeraat belopp på runt 10.000kr så ingen big deal.

Nå väl, nu är alltså den andra delen av sommarstugeportföljen inköpt och det känns så roligt. Nu har jag 2/3 av ett helt år täckt av utdelningar och nästa månad kommer hela året att vara täckt. Det är naturligvis inget självändamål att täcka årets månader men det ger mig möjlighet att varje månad året runt köpa nya aktier i ett annat bolag till samma portfölj. Jag bestämde mig redan förra månaden att det skulle bli Hemfosa.

Hemfosa delar ut 4ggr/år precis som en preferensaktie och det är ju alltid trevligt. Jag har finurligt räknat ut att om jag köper de tre huvudpreffarna så att utdelningarna landar på 175:- var vid varje utdelningstillfälle så kan jag för dessa pengar köpa två stycken Hemfosa-aktier (gäller så länge Hemfosa aktien inte är dyrare än 87.50:-) och på så sätt får jag preferensaktieportföljen sommarstugan dels lite mer riskspridd och förhoppningsvis lite indexreglerad. Hemfosas utdelning kommer ju över tid förhoppningsvis att stiga medan preferensaktierna alltid har samma utdelning.
En annan trevlig sak är ju att jag blir sysselsatt med att köpa aktier varje månad :-) 
Det kommer heller inte att kosta mig någonting extra i insats utan pengarna rullar in på kontot oavsett (nåja, kanske inte om det blir ett tredje världskrig).

Inte så ofta det händer nuförtiden men jag längtar faktiskt lite till löning då jag kan köpa den sista biten i sommarstugeportföljen. Men allting har och tar sin tid. Jag kommer att nå dit jag vill och det ser jag fram emot!

OBS! Under fliken PREFERENSSTUGAN så finns en utförligare beskivning och uppdatering av utvecklingen.

fredag 10 februari 2017

Nu ska det firas!



Oj oj oj, det är mycket på gång nu. Men vi tar det i tur och ordning. För det första så det där med att lära sig något nytt varje dag är en sanning som slår in allt som oftast. Här om veckan satt jag och glodde igenom den dagens utveckling av fonder och aktier på Avanza och upptäcker av misstag en liten funktion jag inte visste fanns. Under fliken transaktioner finns rutor med datum. Dessa går att ändra, Ha ha vilken suprice! Detta gjorde också att jag farit med osanning om när jag tog steget in på börsen, visserligen bara med två veckor med det är skillnad på februari och mars och rätt ska vara rätt! Efter ett tags bloggande, tror det var i oktober så skrev jag på bloggen att jag bara hållit på ett visst antal månader, nu får ni lägga till två veckor på den siffran. Nå ja, nu är det tillrättat och därmed kan jag presentera att jag idag den 11februari 2017 så är det exakt (inga fel denna gången) ett år sedan jag klev in på börsen.


Den allra första investeringen blev i SPP aktiefond Sverige. Jag har fortfarande kvar den och utvecklingen under detta året jag ägt den är 13.49% och det motsvarar 1363kr i utdelning.
Äntligen har jag fått både lite statistik och en årsbas att luta mig mot. Men eftersom jag inte har mer erfarenhet än så är det svårt att säga om detta är bra eller dåligt. Skulle tro att det är någonstans mitt i mellan, inte kanon men inget bottennapp heller. Jag känner mig i alla fall nöjd med den utvecklingen.
Det blev även Avanza zero och SPP Europa men dessa sålde jag efter ett tag så där har jag ingen statistik.


17-03-02 blir det fest och ettårsjubileum igen, då köpte jag mina första aktier i?
Japp det blir dagens fråga till er....


(Note: För 30 år sedan köpte jag aktier i ett bolag via lokala banken. Företaget kursade och aktierna blev värdelösa och jag blev bränd för många år framåt. Dåligt påläst och dålig rådgivning eller snarare avsaknad av rådgivning var orsakerna till det som hände då. Så ja, man kan säga att jag ägt aktier förut men vet i tusan om det räknas?.)

Inlösen- Hur fungerar det?

Jag satt här om kvällen och gick igenom aktieportföljen och funderade om framtida inköp osv när det plötsligt slår mig om det här med inlösen av preferensaktier. Eftersom jag är relativt färsk i investerarvärlden så har jag aldrig varit med om just inlösen. så hur fungerar det?
Ni andra som varit med ett tag kanske skulle kunna beskriva det på ett vettigt vis.
Jag har en uppfattning av att det kanske sker på ungefär samma vis som när det är nyemissioner på gång. Man får ett elektroniskt erbjudande på sin nätbank om man vill teckna(köpa) och det tilldelade antalet. Man betalar och sedan sker resten automatiskt.
Kommer det ett erbjudande om inlösen (till förutbestämt värde) och sedan klickar man bara ja?
OM man av någon anledning missar inlösentiden, vilken jag heller inte har någon uppfattning om det är en vecka eller en månad, vad händer då? Går jag miste om hela innehavet och förlorar det jag en gång betalade för preferensaktien?

Ni som har erfarenhet få gärna skriva ett par rader om min frågeställning ovan ....

torsdag 9 februari 2017

Utvandrarna och Pink Floyd..


I bland får man infall som man inte har en aning om vad de kommer ifrån. Som investerare ska man undvika infall och oövertänkta snabba beslut. Jag blir bättre och bättre på detta ju mer tiden går och snart hoppas jag kunna lägga av mig nybörjarmisstag helt och hållet. Men trots detta så rycker det i avtryckarfingret ibland men när jag gör ett moget övervägande så håller jag mig till min strategi.
Det är inte helt lätt, det finns ju så många aktier och bolag man vill ha!!

Jag läser mycket böcker, riktiga böcker av papper med text. Jag provade läsböcker på MP3 men tyckte det var tråkigt att lyssna, just det, ljudbok kom jag precis på att det heter. Nej jag läser hellre själv. Nå ja, för någon helg sedan så hade jag inget att läsa och skummade igenom sambons bokhylla och hittade Utvandrarna av Wilhelm Moberg. Den fick det bli. Lite retrokänsla infann sig, jag hade sett serien när den sändes på tv för säkert över 20 år sedan.

Någon dag senare satt jag vid datorn o pillade med diverse ekonomiska excelark och jag lyssnar alltid på musik. Egentligen allätare men föredrar hårdrock och metal. Av någon anledning så ploppade Pink Floyd upp i rullisten på Youtube och jag klickade. Till saken hör att jag faktiskt ägt deras dubbel-album The Wall. Mina damer och herrar, detta var på LP-skivans tid så det var väl  i runda slängar 30år sedan den inhandlades. Skivan var bra och spelades flitigt. Tiden går och P-Floyd faller i glömska ända till för någon månad sedan när detta hände. Alltså, de är sjukt bra! Hade ingen aning om att de gjort så många skivor och att så många låtar är så fantastiskt bra, nu spelar jag dem så fort jag kommer åt.

Nu har jag läst ut Utvandrarna och den var ok men vad jag minns så var filmen ännu bättre.
Men eftersom jag nu läst en bok i serien så får jag ta mig tusan läsa resten också.
Pink Floyd däremot är jag glad att jag hittade tillbaka till och det är Januari månads största glädje.


Det har blivit en del småköp på börsen, Swedish Match och Hemfosa gled ner i portföljen. Det kommer inlägg snart som berör mina köp men det tar vi nästa gång. En liten uppdatering av portföljen är på sin plats, hav tålamod....


Läser du någonting eller har du några boktips?

fredag 3 februari 2017

ONE PIECE!


Vad är detta? Har Hr: Procentpanik blivit gubbsjuk eller vad är det frågan om? Vad är meningen med att slänga in en modellbild på bloggen? Ah, tänker någon skarpsinnig, det finns säkert någon koppling till H&M eller någon av de andra börsnoterade texilbolagen. Den som är än mer analytisk lägger naturligvis ihop bild och överskrift och då är vi framme vid mitt anekdotiska  och inte helt okomplicerade inlägg. 
Minns ni för några år sedan när det blev på modet med one piece? Ett pyjamasliknade helställ som alla yngre skulle ha och betalade vansinniga pengar för. I mina ögon var det bara ett par mjukisbrallor som sytts ihop med en collegetröja plus en längre dragkjedja för att komma in i skiten!.
Minst två av mina egna ungar skulle tvunget ha sådana och vid denna tiden bestämde de själva över sina barnbidrag så jag lade mig inte i så mycket. Jag kunde bara tycka att det var onödigt men alla som har haft tonåringar vet att i vissa fall är det meningslöst att argumentera och försöka påtala det vansinniga i deras klädinköp. 
Nu kommer jag till essensen i historien, ha ha, ni får ha tålamod. 
För ett halvår sedan fick jag reda på en sann historia som jag lade på minnet. En man i kommunen där jag bor hade fått ett föräldrahem i arv, han sålde huset och marken och för summan som var en bit över 1 miljon så köpte han aktier. Men han köpte bara ett enda bolag! Ett av våra större svenska som för övrigt hade en hyffsad direktavkasning. Han gjorde i mina ögon en one piece! 
Detta var innan nätbankernas tid och man gick till banken (eller ringde) för att göra aktieaffärer.
Jag skulle velat vara med på det mötet. -Hej jag ska investera över en miljon i aktier men jag vill bara ha ett bolag för hela slanten. Alltså, rent spontant känns detta som om banken misslyckades totalt med att övertala snubben till att sprida riskerna i åtminstone ett par bolag till. Å andra sidan så kanske de inte brydde sig, de fick ju sitt courtage. Men jag kan ändå tycka att det var oansvarigt oavsett hur påstridig kunden var. Jag vet som sagt att denna historien är sann eftersom det är en nära släktings arbetskamrat som gjorde one piece satsningen.

Skulle du våga köra en "one piece" på ett enda bolag?


onsdag 1 februari 2017

Ta inte rygg på mig!


Kap:1


Kan man verkligen lyckas att bli en bra investerare utan att kunna speciellt mycket om hur börs och aktier/fonder fungerar? Det kryptiska svaret blir NJA. Om vi börjar med att grundläggande förstå vad det är vi egentligen sysslar med så är det svårt och krångligt innan man har kommit över en viss tröskel. Det finns nämligen tusentals frågor när man börjar investera och en fråga föder oftast en eller flera nya frågor. Så för min egen del så delar jag upp det i bitar och lägger så att säga ett litet kunskapspussel. Jag måste få en helhetsbild och en förståelse för hur börsen fungerar och hur man handlar med värdepapper. Jag måste förstå att jag faktiskt kan förlora stora pengar och att placeringarna kan minska i värde eller gå förlorade helt och hållet. Detta kallas för risk.
På de två största svenska nätbankerna Avanza och Nordnet finns det på flera ställen texter som varnar oss investerare om riskerna. Risk och avkastning har oftast ett samband (men inte alltid). Ju högre risk desto mer kan avkastningen bli. Det är oftast här som vi investerare/småsparare skiljer oss åt.
ALLA VILL VI HA MAXIMAL AVKASTNING PÅ SATSADE PENGAR. Detta är ett faktum vi inte kommer ifrån. Så frågan blir då snarare hur mycket risk vi är villiga att ta.





Det är här det skiljer som mest mellan oss sparare. Vissa av oss vill helst ta så liten risk som möjligt (men fortfarande gäller att vi vill ha maximal avkastning) och andra av oss vill ha spänning och är inte rädda för att satsa på hög/stor risk.
Det finns inga garantier i denna branschen, Att du har hög risk på dina satsningar är inte likställt med att du kommer att få en hög avkastning, bara att du har möjlighet till det men som sagt, ingen kan lova någonting.


Så hur ska man då göra? Vad ska man satsa på och till vilken risk? Om vi börjar med fonder så visar det sig när man gräver lite djupare att det var inte lika enkelt som man trott. Det är ju för tusan en djungel! Det finns en ohygglig mängd olika sorters fonder, blandfonder, räntefonder, obligationsfonder, aktiefonder, headgefonder osv...för att krångla till det ytterligare så benäms fonder som globalfonder, indexfonder, tillväxtmarknadsfonder, spetsfonder osv...
Inte nog med detta, det finns även något som kallas fond i fond, dvs, en fondförvaltare väljer att investera i andra fonder. Låter det komplicerat? Det är det också och det är verkligen upp till dig själv att ta reda på hur det ligger till. Som tur är så finns det hjälp att få från flera håll och som alltid, google is your friend. På Avanza har du fondkramaren Claes Hemberg som hjälper dig och på sin blogg där han gör dagliga inlägg om fonder och aktier och du kan även ställa frågor i hans spalt.
Sedan har du många bra bloggare som skriver tänkvärt om fonder.


Redan här känner jag att: Man måste helt enkelt läsa på för att få en bra grund att stå på. Om du låter andra ta dina beslut kan det kosta dig onödiga pengar. Mindre missar kommer du troligen att göra men du undviker de värsta fällorna. Det engelska talesättet : "Investigate before you invest" säger allt.


Jag tycker det viktigaste är att du sprider dina risker. Det kanske inte spelar så stor roll om du från början satsar lite fel, du kommer så småning om att hitta, om man nu kan uttrycka sig så, din egen stil. Du kanske är investerarnas svar på en formel 1 förare som vill ha högriskfonder och aktivt förvaltade fonder? Eller är du den försiktiga generalen som håller dig till räntefonder?
Själv tror jag en medelväg kan vara förståndig att gå innan du hittar rätt.


Fonder är tråkiga. Detta hör man ofta. Nej det är inte lika mycket fart i fonder som i aktier och med det menar man ofta att värdet inte svänger lika fort som i en aktie. En enskild aktie kan gå upp många procent på bara några timmar eller ännu snabbare medans en fond oftast inte har så kraftiga svängningar. Detta kan uppfattas som tråkigt hos fonder MEN aktien kan ju lika väl dyka ner i källaren på kort tid medan fonderna stabilt tuggar på och sjunker långsamt.
Så vad är det grundläggande du vill med din investering egentligen?
Ställ den frågan till dig själv mer än en gång innan du bestämmer dig för hur du tänker agera.
En fond kanske uppfattas som ett tråkigt sparande men oftast har man bra utdelning på lite sikt. Däremot kommer du nog aldrig att göra "snabba cash" i fonder.



Kap: 2

Om fonder är en djungel så är aktier helvetesträsket! Allting i aktievärlden går i den trippla hastigheten jämfört med fonder. Informationen kring bolagen, kurserna rörelser, politiska beslut som påverkar, arbetsmarknad, räntor, krig, handelsavtal, försäljning, insiderköp/sälj osv.....
Jag vet ärligt talat inte om det räcker med att någon i rätt position släpper en fis så kan kurser påverkas. En faktor vi inte heller kan bortse ifrån är den sk. börspsykologin. Nej det är inte så att börsen tillhandahåller någon psykolog eller psykoterapeut du kan gå till för att få råd (även om det för vissa av oss skulle behövas). Börspsykologi handlar i stora drag om att man gör lite som alla andra och handlar när börsen går uppåt och börjar sälja när det går ner. Man är rädd för kursras helt enkelt och det motsatta man tror att en aktie ska stiga brant, man tror på stor fet vinst. Det handlar till viss del om att man, åtminstone som långsiktig investerare, vågar köpa när nästan alla andra inte vågar, man går mot strömmen.



Men först bör man ta reda på vad en aktie är för något. Det är en pytteliten del i ett bolag du köper!
Tänker man så borde man som långsiktig ägare av aktier också tänka att det är ett bra bolag man köper. Med bra bolag menas ett som tjänar gott om pengar och helst delar ut en del av dessa till dig som aktieägare.
Vad bör man kunna om aktier om man ska ge sig in och köpa? Egentligen är svaret: En hel del.
Vad är det för skillnad på A och B aktier? (ibland även C) Vad är en preferensaktie för något?
Helst ska man kunna göra teknisk analys på företaget man är intresserad av för att bedöma om det är köpvärt och att du tror på att företaget har goda framtidsutsikter och tjänar bra med pengar. Helst ska det ha utdelning på sina aktier också. Detta är naturligvis det bästa, du har inte litat på någon obskyr bloggare som skriver att den eller den aktien är kanon utan du har själv analyserat fram FAKTA.

Det finns förvisso lite genvägar. Själv är jag rätt kass på analyser av bolag och att sitta med redovisningar och jämföra och räkna siffror kors o tvärs. Det är väl som med annat, har man väl lärt sig är det inte svårt men det verkar tidsödande. Jag gamblar lite och köper företag som jag känner till och vet vad de sysslar med. Läser mig till att de har bra kassaflöden och har bra utdelningar och fin utdelningsstatistik. Jag vet att ICA exempelvis håller på med mat och att deras butiker är öppet året runt alla dagar. Parkeringplatserna till ICA affärer är ofta smockfulla med bilar och folk köper mat. Alla måste äta och troligen så kommer ICA-affären att stå kvar på samma ställen om 10-20år framåt i tiden. Det känns som om ICA har en stabil verksamhetverksamhet som det nog ska mycket till innan det försvinner. De delar ut runt 4% i direktavkastning, runt 10:-/aktie varje år och kanske ökar utdelningen under tiden som jag äger aktien? Aktiens värdeökning kanske inte kommer att vara så brant under 10-20 år men jag får ju en bra utdelning och är nöjd med det även om alla som köper aktier vill att själva aktien ska stiga i värde (pris) över tid. (fast inte när man ska köpa dem, då vill man att det ska vara billigt)


Jag känner redan nu att detta inlägget är för långt och att frågeställning kontra svar blir allt för komplext. Det finns ju så många olika sätt man kan göra på och det behöver inte nödvändigtvis vara rätt eller fel. MEN jag tror ändå att det är fler personer som går från kortsiktigt ägande/daytrading till att bli långsiktig ägare än tvärt om.
Det fina och allra bästa i denna kråksången är att man faktiskt kan kombinera ALLT! Man kan äga både fonder, långsiktiga utdelningsaktier, förhoppningsaktier och man kan day/swingtrada.
Frågan är om det bästa inte är en liten kombo av allting?

Min uppmaning blir att TA INTE RYGG PÅ MIG, gör dina egna efterforskningar och kör ditt eget race.

Lets be careful out there........