tisdag 5 oktober 2021

Lite onödigt vetande kanske?

Den enda relationen med ekonomi ni över huvud taget kan läsa om i detta inlägg kommer att handla om USA. Och överaskade nog är det ett ortsnamn. Ja om man bortser från att USA är världens största ekonomi och jag tror att de leder ligan på störst budgetunderskott? Men jag ska direkt köra på linjen  lite negativ. Det finns en lång historia av olika krig som utspelat sig i detta land. För att inte tala om alla krig USA har för utanför sina egna landsgränser! Men till ämnet. Det som slår mig mest är hur jädra dålig fantasi man haft när man satt namnen på samhällen och orter runt om i landet. Naturligtvis har USA förutom alla inbördes/befrielsekrig haft en enorm invandring av folk från hela jorden, inte minst Svenskar. Fransmän, Engelsmän, Holländare, Irländare, Italienare osv har satt ordentliga avtryck och dålig fantasi kännetecknar dem alla. Det är som om man bestämt sig för att "så som det hette hemma ska det heta här". Lite som att åka till Spanien och sedan leta efter en restaurang med svenska köttbullar. Fantasilöst med andra ord. Ok, nu ska jag räkna upp några ställen i USA så får ni själva bedömma: 

Aberdeen    Låter lite Skotskt va? Inte mindre än 5 platser i USA har samma namn.

Newcastle   Originalet ligger i Storbrittanien och döm om min förvåning, har de inte en förort i Newcastle som heter Washington, ha ha världen är liten.

Waterloo     Originalet ligger i Belgien och är ju känt som platsen där Napoleon fick pisk. Men USA  Kan ju  inte vara sämre, man har hela fem platser med detta namnet!

Sheffield, Edinburg, Oxford Finns alla representerade i USA. Märks att Storbrittanien varit där...

New Leipzig och Bismark   Nej, Tyskarna har inte bättre fantasi än några andra.

Hebron     Trodde bestämt att det låg i Israel men nej, det finns i USA också.

Palestine, Iraan, till och med Bagdad (Arizona) finns på riktigt i USA. Vem trodde det?

Athens, Marathon (Florida) Lite glamour från Antikens Grekland kan väl aldrig skada...

Malaga    Ja lite Spansk inslag kan väl inte skada, de var ju trots allt först efter vikingarna att landstiga.

Sidney och Melbourne   Kan det möjligen vara rippat från Australien :-)

Odessa     Mmmmm, Fd, Sovjet numera Ukraina men det finns på två ställen i USA.

Ok jag får väl ändå medge att man i USA faktiskt har lite coola namn på platser/samhällen. Hur häftigt hade det inte varit om någon frågade dig, var är du född? Och du svarar Why. Jo det finns på riktigt lika väl som: Snow flake, Cannon ball, Welcome, Halfway, Fossil, Sisters, Alfalfa, Keno, Antelope.

Och var i hela världen skulle Enterprise och Index (Seattle-Washington) Ligga om inte i USA!

Ja just det, höll på att glömma Corona.... som ligger i Califonien.

Ett experiment om du inte har något för dig är att svepa med Goggle maps över USA och se om du kan hitta något roligt platsnamn?



Mvh // PP




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar