torsdag 9 september 2021

Fri fredag

Plötsligt händer det! En ledig dag är väl aldrig fel och jag har flera projekt jag vill slutföra uppe på mitt gods (läs torp med stor tomt) så det passar perfekt med lite ledighet innan hösten tar ett järngrepp. Det som ska slutföras är en ny odlingslåda med måtten 1 x 2,4m och en halvmeter hög. Allt byggt i tryckimpregnerat virke på 2x4 och 2x3 tum. Men det var, ursäkta kraftuttrycket, helvete vad virkespriset har ökat! Jag byggde förra året en exakt lika dan låda och den kostade strax över 700 kr. nu gick samma virkesmängd på 1400 kr! 

Foto på den första låga odlingsbädden jag gjorde speciellt avsedd för potatis. Låda nummer två kommer att hamna en meter till höger om den första.


Jag lägger även upp ett foto på hur de andra lådorna ser ut:


Lättskött är min melodi. Jag ska ju helst kunna ägna mig åt denna hobby även om jag blir riktigt gammal och det finns flera anledningar men den största är att man slipper böja sig ner när man ska så skörda eller om det ev skulle dyka upp något ogräs, det är diskbänkshöjd på lådorna. En låda till är planerad till att spikas ihop till våren. Den kommer att placeras till längst ut till höger i bild.

På tal om fri så surfade jag runt på ekonomibloggar och läste om frihetskvot. Någonting jag aldrig reflekterat över innan men nu slog mig tanken att jag skulle sätta mig ner och räkna ut min egen. Det jag har tagit med i beräkningen är hur mycket pengar jag behöver för att klara mig hyggligt. Jag gick tillbaka i tid och de senaste två åren så har jag ett genomsnitt på cirka 14 000kr. Någon månad lite mer men lika ofta var jag billigare i drift. Något överraskad kom jag fram till siffran 83%. Jag har sneglat lite på vad portföljen kommer att ha presterat i utdelningar när året 2021 är slut och haft det som bas. Dividerar sedan med vad portföljen måste prestera innan jag kan hoppa av arbetslivet. Jag är naturligtvis fullt medveten om att 2021 varit ett sjukt dopat utdelningsår med fördröjda utbetalningar som skramlat in och jag har även haft flax med extrautdelning. Trots detta så har ju pengar flutit in som återinvesterats så utdelningsprognosen och utdelningsökningen håller trots allt även 2022 om inte hela världen kraschar..

Jag tillhör skaran av människor som trivs otroligt bra på mitt jobb. Det är stimulerande, omväxlande och väldigt socialt. Jag styr mycket själv och har sällan problem med att få igenom mina ideer eller förändringar. Hygglig lön men den blir man väl egentligen aldrig nöjd med :-) Trots detta så är jag bara en löneslav och för mig så finns det så många andra värden i livet och jag vill verkligen bestämma över min egen tid.

I tid räknat, om jag får vara frisk och allt går som planerat, så är det max 45 månader kvar. Det kan alltså gå fortare än så om alla stjärnor står rätt och det inte är motvind hela vägen. Många är helt förståligt lite rädda för att sluta sina jobb, vad ska man göra istället?

Jag har inte det problemet. för det första så trivs jag rätt bra när jag är ensam med mig själv. Jag lider inte men å andra sidan har jag en bra umgängeskrets vänner och familj barn och barnbarn som jag kan umgås med när jag känner för det. Jag har många strängar på min lyra och jag har provat på många olika saker och med detta i bagaget plus att det finns många nya saker att upptäcka så känner jag mig som sagt inte orolig för vad jag ska sysselsätta mig med som fri.

 Jag trivs i naturen och även om jag har pausat både jakt och fiske till förmån för odling/byggande uppe på torpet så har jag skaffat mig en ny hobby, bågskytte. Det blir även lite bowling och så naturligtvis mina motionsrundor. Jag läser mycket böcker och gillar att laga mat. Jag har haft 3 motorcyklar och pysslat med akvarium, geologi, geocaching, slalomskidor, skateboard, fotografering, gitarr och dragspelare och hittills besökt 19 olika länder. Testat nästan alla sporter som finns (lite överdrivet men många är det). Haft tre hundar och det blir kanske en till på ålderns höst? Vandrat olika långleder och övernattat i tält/vindskydd otaliga gånger. Så, det finns både gamla hobbysar jag lätt kan plocka upp igen men också en mängd nya jag vill testa. Räknar mig själv som aktiv men inte överdrivet. Jag trivs precis lika bra i hängmattan och lyssnar på sommarpratare eller i soffan med en bra netflixserie. Nej jag kan inte, i vart fall inte just nu, se att jag skulle ha några problem med att sysselsätta mig. 

Bita ihop och köra denna investeringsresa ända in i kaklet men jag kan ändå inte låta bli att tänka att det faktiskt inte är så fasligt lång tid innan jag kan logga ut för gott från jobbet.

jag ser slutet......


Mvh // PP

8 kommentarer:

 1. Eyes on the prize :)

  Gillar dina odlingslådor skarpt men det visste du ju redan ;)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej IGMR!
   Tack. Ja du är inte ensam om att gilla dem :-)
   Ja jag har tänkt att de ska hålla i många många år så det svider lite typ: Pay once, crye once.. Men utslaget på 25år så är det ändå ett vettigt pris jag får betala. Visst, jag hade säkert kunnat hitta billigare virke någonstans men nu kunde jag inte vänta.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slutade han med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningshanterare som kunde hjälpa mig att trycka en trollformel för att få honom tillbaka men jag är typen som aldrig trodde på stavning, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade ut stavningen och han berättade att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckligt tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med relationer, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e -postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Örtläkemedel för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsförtrollningar
   5) Graviditet
   6) Uppbrottsspells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli marknadsförd på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här underbara mannen om du har problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Snygga odlingsbänkar. Jag gjorde mina i solitt virke 45x195, dubbla varv så de är ca 400 mm höga. Målade med täcklasyr och invändigt klädda med plast. De gamla var i 22x virke och ruttnade bort på ca 10 år. Nu räknar jag med att dessa nya ska hålla resten av min livstid :)

  SvaraRadera
 3. Hej Norhtern.

  Tack. Ja de är inte bara snygga utan funktionella. Ja det finns ju många bra lösningar. Det viktigaste är att man bygger så det passar ens personliga behov. Jag har faktiskt byggt min jordgubbsbädd av solit 45mm tryckt virke men med stolpar insida hörnen så jag kan bygga på höjden ju äldre jag blir. Troligen så är man ju inte lika rörlig med stigande ålder och undviker att kröka rygg i onödan tycker jag är en bra lösning för mig.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 4. Väldigt tjusiga bäddar! *Tumme upp på dem!*
  Jag tillhör nog samma skara framtida pensionärer som du, jag har inte heller några problem med att få tiden att gå. Snarare tvärtom just nu, jag hinner inte med allt jag vill...även om jag antar att situationen kommer att ha lugnat sig tills dess. ;-)

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
 5. Tack,Jo de är både snygga och väldigt funktionella. Ja hade jag haft möjligheten så hade jag hoppat redan nu men jag har bestämt mig för ända in i kaklet och det är typ 3 1/2 år till innan jag är i hamn och kan logga ut för gott från jobbet. Jag har massor av saker jag vill göra!!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 6. Jag är mycket förvånad över den mirakulösa upplevelsen och underverken hos Dr Isikolo som har spridits på internet och över hela världen. Hur han underbart hjälpte människor över hela världen att återställa sitt förlorade förhållande. Jag kontaktade honom efter att ha gått igenom så många vittnesbörd från olika människor om hur han hjälpte till att få tillbaka exälskaren, jag berättade om min man som övergav mig för ungefär 8 månader sedan och lämnade hemmet med allt jag hade. Jag blev förvånad när han bara sa till mig att le och ha vila i sinnet som försäkrade mig om att han kommer klara allt på bara 48 timmar. Efter den andra dagen som min man ringde mig var jag bara så chockad. Jag valde samtalet och kunde inte tro mina öron, han bad verkligen om att jag skulle förlåta honom och han kom hem och fick också mycket fina presenter bara för att han skulle bevisa sin kärlek till mig. Om du behöver en effektiv och verklig stavning för alla problem i ditt liv kan du kontakta Dr Isikolo på hans e -post isikolosolutionhome@gmail.com eller så kan du också WhatsApp/Viber honom på +2348133261196.

  SvaraRadera