söndag 26 september 2021

Den viktiga kartan del 2

Jag minns min egen pappa när han hade gått i pension. Han hade verkligen längtat dit och han var i mångt o mycket en föregångare. Redan 1979 minns jag att han hasplade ur sig att han ville gå i tidigare pension, 55år tänkte han sig. Jag lovar, det var ingen annan som hade hört talas om att gå SÅ tidigt från jobbet. FIRE var ett okänt begrepp i Sverige. Han hade drömmar men hans ekonomiska sinne var uruselt. Investeringar var inget han sysslade med och därför kunde han inte heller gå vid 55 utan fick fortsätta att jobba till 60 då han fick ett erbjudande om tidigare pensionering. På den tiden var det ändå generöst tilltaget så han tog det. Han hade inga pensionärsrutiner, han åt när han var hungrig och sov när han var trött. Han hade en riktig stor snickarbod där han häckade för det mesta och efter bara några månaders pension så hade han vänt på dygnet. Han var uppe hela nätterna och snidade och snickrade. Till slut så tröttnade min mor och sa till honom att vrida tillbaka dygnet då man aldrig såg röken av honom! När min mor ett år senare gick i pension redan vid 59 så blev det fart på fossilerna! Man såg fan aldrig till dem och hade sällan någon aning om var de höll hus. Detta är innan mobiltelefonerna fanns, jo den stora 450:n fanns till bilar. I alla fall, om man besökte dem och ingen var hemma så fick man ringa något av mina syskon och hoppas på att de visste var paranteserna höll till. - Ja de är i Schweiz! De tog en bussresa. Nästa gång så var det turkiet eller Holland. De första tre fyra åren bara drog de när de kände för det. Besökte avlägsna släktingar o annat löst folk. Det lugnade ner sig med tiden och vi fick tillbaka våra "vanliga" föräldrar. Alla vi syskon var naturligtvis vuxna med egna hem när denna tilldragelse skedde. Jag minns att min fars stora intresse och det han ägnade mest tid åt var snickeriet. Min mor hade betydligt fler strängar på sin lyra. Hon sydde och virkade, promenerade, besökte gamla och var angagerad i kyrka och Litauenhjälp. Hon var och är fortfarande extremt aktiv för sin ålder och har kolla på alla namsdagar och födelsedagar för oss alla barn, barnbarn och barnbarnsbarn och besöker dem med presenter.   

Jag har passat på att intervjua några som tackat för sig i arbetslivet och hört vad de har för sig egentligen och vad de hittar på? Alla var över 65 år. Vad gör pensionärerna av sin tid? Jag hade egentlig ingen aning men överlägset mest gjorda sysslan var trädgårdsarbete. Därefter kom faktiskt motion i någon form och på tredje plats kom föreningsliv. Sedan var det aktiviteter i form av: familj, vänner , bakning, laga saker som gick sönder ex.bil, cykel eller elektriska prylar. Korsordslösande, surfande på nätet, planering av resor i Sverige, verkligt resande i Sverige. Naturligtvis så ger inte intervju med 4 olika pensionärer något bra underlag för hur det ser ut i allmänhet men ändå lite intressant och överraskande var det.

Jag tror som sagt att den största faran är att bli stillasittande och jag tror även att ensamhet kan vara förödande om den inte är självvald. Så när jag började planera min egen exit så ville jag ha många saker att välja på, både dagar då solen skiner och de dagar när regnet öser ner. Det jag är mest rädd för att dagarna ska bli "likgiltiga" lite gråa utan att man fyller dem med något vettigt och meningsfullt. Meningsfullt för min egen del kan även inbegripa att jag hjälper andra med något. Det vore nog högst konstig om inte en elle flera sådana dagar infinner sig under ett år. Men man har ta mig tusan aldrig roligare än man gör sig! 

Detta är ju ytterst personligt och skapar du din egen lista så kommer den att se annorlunda ut än min. Det viktiga är ändå att ha några aktiviteter uppskrivna som man gillar och så några som jag vill göra men ännu ej gjort. Ni får gärna komma med fler förslag men så här ser min lilla lista/karta ut.

* Skaffa en riktigt bra cykel, gärna så jag kan ha packväskor. Den fyller många funktioner, transport, motion, lastbärare, billig i drift efter inköp. Bra att växla (ordvits) till när jag tröttnar på motionsvandring. Mindre semestrar går ju utmärkt, jag har redan all sov och matlagningsutrustning från mina långvandringar.

* Liten aluminiumbåt på trailer. Fiske älskar jag och båtar har jag haft flera, senast en Buster L, så jag vet ju att jag gillar detta. Jag har fiskat sedan liten grabb och har tonvis med utrustning. Denna hobby kan utövas även under vinterhalvåret.

* Fett sugen på att skaffa en liten husbil. Fyller också mer än en funktion. Jag tänker om man åket till ex. släktingar, Ullared, Weekendtrip, nya fiskevatten en bra bit bort, svamp och bär-excutioner samt det den är till för, semesterresor.

* Fortsätta med nöjesaktiviteterna på torpet som bågskytte, yxkastning, luftgevärsskytte, luftpistol, slangbella osv...

* Torpet och mina odlingar där kommer att ta en hel del tid och jag vill verkligen (i alla fall just nu) tillbringa mycket tid där.

* Andra aktiviter jag tänker fortsätta med: Bowling, läsa böcker, (en runda till biblioteket kan både vara socialt och skapa nya kontakter). spela gitarr och dragspel.

* Jag har turen att ha både barn och barnbarn som jag träffar ofta. Detta ska naturligtvis fortsätta. Finns inget bättre än när man har dem över en helg!

* Planera både kortare och längre resor är något jag gillar. Alltså just planeringsstadiet är halva resandet. 

* Tanken att fortsätta bloggen även efter min FIRE är inte så dum. Lite social kontakt på nätet och dela med sig av erfarenheter är ju mitt kall.

Jag skapade mig en egen bucketlist för några år sedan och Jag tänker presentera stora delar av den och som ni ser så har jag redan prickat av en del saker men många återstår....

PP:s lilla Bucketlist:

* Se ett VM i hockey.

* Se ett Friidrottsevenemang av klass EM, VM, OS

* Titta på en NHL match i hockey

* Åka hela eller delar av Hurtigrutten 

* Fiska efter Nilabborre (Egypten eller Viktoriasjön) 

* Fiska i Norge, Hälleflundra och stortorsk. 

Besöka Dublin och Phil Lynnots grav ( St. Fintan's Cemetery, Sutton, Dublin, Irland). Phil Lynott som bronsstaty i helfigur på Grafton Street. 

Vandra  från kust till kust i Sverige, 25 mil på tio dagar. 

Besöka slottet Neuschwanstein i Bayern, södra Tyskland. 

Äta en germknödel i Österrike (igen). 

Åka till Florence ev Venedig, Rom, Amalfi, Pisa, Pompej

* Cykla genom Öland.

* Gotland runt + Stora Karlsö.

* Gå och se en Finnkamp.

* En tur med varmluftsbalong. (genomfördes 2022)


PP:s stora bucketlist:

* Besöka Japan, Nya zeeland, Irland, Zanzibar, 

* Raodtrip genom USA.

* Fiska efter GT, Barracuda osv vid Andamanerna

* Safari på Svalbard

Man måste ha drömmar annars slutar man att leva!

Ja tror det är bara att skapa både små och stora listor över drömmar och sedan jobbar man mot att förverkliga dem. Jag är rätt säker på att jag hade kunnat stryka flera av mina drömmar om jag inte satt mig för att börja spara och investera för framtiden. Men å andra sidan så kommer jag kanske uppfylla flera som jag annars inte hade haft råd med. Jag brukar gå in på mina listor för att fräscha upp minnet om vad jag en gång ville och drömde om. Jag kan ju erkänna att när jag var yngre hade jag både bungyjump och fallskärmshoppning som mål men med stigande ålder så föll intresset och idag skulle jag inte ens gör dem under pistolhot. Bila från Sverige till Kina var en annan ide som jag numera har strukit, fast...man vet ju aldrig....

Jag har också haft turen att kunna göra många roliga saker under mitt liv och passat på att resa en del så jag har ju ändå sett en del av vår planet och många fina länder. För andra så kanske resande återstår....


Vad drömmer du om? Hur ser din bucket list ut?Mvh // PP

10 kommentarer:

 1. Åh...Jag vill vara utomhus mer! Vandra hela september i Sveriges fjäll. Åka till Skottland, Wales och Irland och vandra/rida där. Semestra med cykel. Ha en ribbåt (eller en Buster, det har vi haft förut) och åka ut på havet. Fiska. Grilla. Fika på klippor.

  Jag vill komma igång med löpträning igen. Bli bättre på Yoga. Rida raggsocka (islandshäst) regelbundet, gärna på Island (igen). Hjälpa till som volontär på hundstallet eller på liknande ställen. Gå hundkurser med hunden. Prova ställa ut henne. Ha en eller flera valpkullar. Kanske behålla en valp.

  Jag vill ha tid att läsa mer. Lära mig nya saker (just nu går jag en uppfödarkurs, och det är jätteskoj!).

  Jag vill renovera landsstället själv/med sambon. Bygga växthus, börja odla grönsaker. Fixa trädgården med mer växter och blommor. Vandra samtliga etapper på Sörmlandsleden.

  Jag vill resa med tåg i Europa. Jag vill vandra i Alperna. Jag vill resa Hurtigrutten och se Norges vackra fjäll och fjordar. Kanske se valar i Nordnorge.

  Jag vill bege mig i väg med en husbil (eller en riktig Defender x-tra allt) när som helst jag känner för det. Äta frukost på golfbanan i Mölle. Besöka vänner och släktingar.

  Jag vill hjälpa andra på de sätt jag kan. Ge äldre min tid. Utbilda hunden till vårdhund och hjälpa barn med diagnoser. Låta barn och djur få hjälpa varandra till bättre mående.

  Jag vill äta frukost länge. Ha tid att handla och laga bra mat. Långkok. Ekologiskt. Göra egen sylt, och massor av äpplemos! Kunna dela med mig av överflödet.

  Meditera. Sitta i solen med ett glas vin.

  Orientexpressen!
  Roadtrip i USA.
  Maldiverna!
  Sydafrika och safari.

  Detta var bara en liten del av vad jag vill göra. Det är som sagt bra att bli påmind!

  Hoppas du har en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise.

   Jag känner mig inte det minsa orolig för att din kommande fria tid blir några problem :-) Skottland är superfint och folket är ena sköna typer! Det är en gedigen lista du har och flera av dina drömmar har jag själv haft på min drömmlista men sturkit sedan jag gjort eller gör dem nu.
   Härligt och hoppas att din lista kan inspirera många andra!
   Tack för din fylliga kommentar.

   Mvh // PP

   Radera
 2. Tycker din lista verkar jättebra. Har själv en nästan liknande lista. Hoppa dessutom försök få in mer tid att vara social med gamla och nya vänner. De som redan slutat jobba kan man resa med och de som fortfarande sliter får man hitta tid till när de har tid och ork. Men jag kan tänka mig att en helt vanlig onsdag är uppskattat att bli bjuden på middag hos mig när de kommer hem från jobbet. Tror det är viktigt att komma ihåg att vårda sina vänner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Att vårda sina relationer är något av det viktigaste och borde stå högst på alla människors lista. Alla mår bra av umgänge i lagom mängd men ingen mår bra helt ensam.
   Kanon att du har en lista, glöm bara inte att pricka av en och annan av drömmarna också :-)

   Mvh // PP

   Radera
 3. Jag har några bekanta som är FIRE fast de inte själva har insett det. De slutade sitt "vanliga" arbete några år innan pension då den ena vid ett tillfälle inte fick ledigt från jobbet när de skulle ut på en speciell resa. Det var verkligen "tack och hej, får jag inte ledigt så säger jag upp mig"! Sen dess har de gjort vad som faller dem in: resor, varit på landet länge, träffa vänner, promenader och blandade fritidsintressen. De har inga problem att fylla upp dagarna och har aldrig långtråkigt.
  Men när jag för en tid sen för första gången nämnde för den ena av dem att jag gärna själv skulle vilja äga min egen tid (kalla det pension, FIRE eller vad som helst) så kom genast motfrågan "vad ska du göra då?". Inte på ett positivt sätt, utan faktiskt mer bekymrat, hur ska jag få dagarna att gå (däremot inte frågan om det kan gå runt ekonomiskt).
  Jag blev så förvånad! Av alla mina vänner och bekanta så trodde jag att den här personen skulle förstå vad det handlar om. Det finns ju massor att göra, men just där och då så tror jag att det förväntades något "större" än att läsa en spännande bok eller plocka hallon och göra sylt.
  Det fick mig att, återigen, inse hur liten den här FIRE-världen är, när inte ens de som faktiskt är ekonomiskt oberoende och fria att göra vad de vill förstår vad man är ute efter.

  När det gäller din Bucketlist så såg jag ett par VM-hockeymatcher när Globen invigdes (och vi hade VM i Stockholm). Så gammal är jag :-) Har även sett en NLH-match (betydligt senare) och åkt luftballong. Hänger gärna med dig till Svalbard!

  Spargrisen

  SvaraRadera
 4. Hej Spargrisen!
  Kul att du kommenterar och det var ju en något udda fråga måste jag tillstå. Det första jag hade gjort var att grattulera dig till friheten! Ja att äga sin egen tid är nog rätt ovanligt men jag hoppas och tror att det blir vanligare framöver...
  Jo lite "avundsjuk" blir jag allt när du skriver om Hockey VM och luftballong. 1986 var jag uppe i Stockholm och tittade på Judas Priest på Johanneshovs isstadion, då var inte Globen byggd. Tror det var flera år senare den gjordes i samma område. Härliga minnen.

  Ja men min Sambo tycker jag är helt puckad som vill åka till Svalbard, själv föredrar hon varmare breddgrader så blir det aktuellt med en svalbardsresa så kan jag höra av mig. Din ålder är ovesäntlig,Bara du är en trevlig prick, men det tror jag nog.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zanzibar är ju också trevligt :-) tror jag, har inte varit där.

   Klart att jag är en trevlig prick :-D
   Spargrisen

   Radera
  2. Ja Zanzibar verkar häftigt, Jag har en son som varit där och det var bara positiva omdömen. Ja men det är klart att du är en trevlig prick Spargrisen!

   Radera
 5. Vardagslivet för min kommande FIRE i Småland börjar jag få koll på och liknar din till viss del: träning, fiske (liten plasteka för min del), jobb med hus och odling, bär/svamp-plock, snickeri, pianoklink, läsa, studera (inte för jobb utan för att det intresserar mig) och resa.

  Resa för mig idag blir oftast mest avkoppling med värme, god mat och dryck, men när jag inte arbetar kan jag tänka mig lite mer välplanerade och utmanande resor.

  Bucket list har jag ingen men det kanske man ska börja fundera på - blir väl ofta specifika resor kan jag tänka mig. Men även dykcertifikat skulle kunna finnas där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker absolut att du ska åtminstone (fast det har du redan gjort) skriva ner saker du vill göra. Det kan vara bra att titta på den där listan ibland för att dels koplettera den med nya saker man kommer på men också som en påminnelse att försöka göra och uppfylla sina drömmar, för det är det ingen annan som gör åt dig.

   Mvh // PP

   Radera