tisdag 30 mars 2021

Not so happy face..

Läste ett bra inlägg av Miljonär innan 30 om att bli fartblind av börsyra och detta inlägget är av samma karaktär fast ändå inte. När jag tänker tillbaka på min ekonomiska resa och början på en utdelningsinvestering så var man glad för var enda krona som återbetalades till ISK-kontot. Det var nästan revolutionerande för mig att man kunde få tillbaka pengar på investerat kapital i form av utdelningar. Jag var verkligen glad som ett barn på fredagskvällen när godispåsen åkte fram. Efter bara ett par års investerande hade utdelningarna i mitt tycke växt lavinartat och pengarna återinvesterades naturligtvis i fler aktier eller fonder. Det är svårt att beskriva den glädje som faktiskt springer ur att man utan att fysiskt jobba för det ändå kan inkassera kontanta medel. För en person som mig som verkligen fick börja från noll och helt ensam bygga på en portfölj som så småning om ger mig en efterlängtad tidigare pension är utdelningstillväxten en fantastisk sak. Om du aldrig haft mycket pengar så känns det en aning konstigt när beloppen år efter år växer och till slut är långt bortom det du någonsin trodde var möjligt. 

Om någon för 20 år sedan sagt till mig att: -Vet du, jag ska berätta en hemlighet om din framtid, du kommer att bli mer än miljonär. Då hade jag troligen trott att den personen var påverkad av (valfri) drog och fullständigt ignorerat detta psykotiska uttalande.. Det är väl bara folk som tjänar sjukt bra eller ärver mycket som kan bli rika? Inte vanliga arbetare. Men jag hade fel och tur är väl det. Men åter till ämnet, när utdelningarna nådde 300 kr/ månad gladdes jag och tyckte att det var ju fantastiskt. När det nådde 1000 kr var det kul men inte lika upphetsande. Ju fler år och ju högre summor desto mindre glädje. Det blir mer som ett konstaterande. Det är sant att pengar i sig inte ger mig någon glädje utan det är den fria tiden jag siktar på och som gör att jag fortsätter investera...

Idag, i och med Axfoods utdelning, så passerade jag 100 000 kr i utdelningar. Jag borde vara jublande glad och ha ett "happy face" som kunde ses på en kilometers avstånd men det blev mest som ett litet försynt smajl. Jag kan bara konstatera att jag var gladare när jag nådde milstolpen 10 tusen i utdelning än jag blev idag. Ibland känns allt så overkligt och att det bara är monopolpengar man leker med. Å andra sidan så har jag inte 20, 30 eller 40 år innan jag är i FIRE fasen utan jag kan faktiskt ana slutet nästan lukta mig till det och nästan men bara nästan se ljuset i slutet av tunneln. få väl hoppas att det inte är ett framrusande tåg jag möter i slutet av den tunneln..  :-)  

Procentpanik kämpar vidare.........

Dagens utdelning från Axfood och Cibus återinvesterade jag i Cibus. Jag tänker att det är ett bra bolag som i slutändan ska få samma tyngd i portföljen som Axfood och Castellum har.


Mvh // PP


7 kommentarer:

 1. Att uppskatt saker är en konst. Visar men en medvetenhet kring detta har man kommit långt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Tack för din kommentar. Ja det är nog så att vi människor har svårt för att uppskatta vissa saker. Jag tror att det som man har omkring sig blir vardag efter ett tag. Som med ny bil eller nytt boende, alltid roligast den första tiden. När man lär sig njuta av de små tingen i livet det är då det blir intressant.

   Mvh // PP

   Radera
 2. Lite skrämmande fenomen ändå, att man blir blasé. Jag är ännu tidigt i min sparresa, så jag har de flesta milstolpar framför mig. Därför är det svårt att tänka sig att det kan bli på det viset, men eftersom det upprepas då och då och från flera håll så måste det ju ligga något i det. Undrar vad man kan hitta på för att förebygga?

  SvaraRadera
 3. Hej.
  Ha ha, jag tror inte det finns något sätt att förebygga eller undvika det. Jag tror faktiskt att alla någon gång tänker eller kommer in i en fas av sitt investerande när detta gör sig påmint. Sedan är det nog högst olika hur man upplever det. Det kanske går över...

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 4. Skrämmande att bli blasé var ordet!

  Jag jobbar med uppmärksamma mina milstolpar, men det räcker inte med att konstatera att t ex "jaha, då har portföljen ökat 100.000 kr till". Nej, jag vill att milstolparna ska gå allt snabbare och visa bevis på ränta-på-ränta.

  Vad gäller just portföljvärdeökningar vill jag se att sparandet får en allt mindre roll och att portföljens egen värdeutvecklingskraft blir allt starkare.

  SvaraRadera
 5. Hej.
  Ja visst är det skrämmande att bli lite blase´ men det är ett faktum jag har svårt att komma runt. På något vis så går ju portföljen till mångt o mycket av sig själv även om jag fortfarande gör insättningar och regelbundet köper värdepapper. Ja naturligvis så är drömmen att den blir helt självgående och det kommer inom några år att bli så och det är någonting jag verkligen ser fram emot.

  Tack för din kommentar.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 6. Do you need Personal Finance?
  Business Cash Finance?
  Unsecured Finance
  Fast and Simple Finance?
  Quick Application Process?
  Finance. Services Rendered include,
  *Debt Consolidation Finance
  *Business Finance Services
  *Personal Finance services Help
  contact us today and get the best lending service
  personal cash business cash just email us below
  Contact Us: financialserviceoffer876@gmail.com
  call or add us on what's app +918929509036

  SvaraRadera