måndag 4 december 2017

ETF Rullande utdelning

Som ni vet så drog jag ju igång ett nytt projekt med det fina namnet ETF-stugan. Mer information finns under fliken med samma namn. Nå väl, det är ju alltid spännande när man kör igång något nytt och naturligvis kräver nya projekt avstämningar så att man ser att man är på rätt kurs. Nu har jag relativt nyligen startat portföljen men det som känns extra roligt just nu är att den första utdelningen redan har trillat in. Med andra ord så vet jag nu att detta kommer att fungera. Så på investerat kapital har jag redan fått återbäring. ETF:en som pengarna kom ifrån är en månadsutdelare. Så jag kan i princip luta mig tillbaka resten av livet och varje månad så plingar det till och en utbetalning till mig är genomförd. Det känns rätt sjukt egentligen men det är så det fungerar. Så man kan förstå att riktigt rika människor satsar sitt kapital på säkra utdelningar istället för på riskfyllda satsningar. Man vill bara ha återbäring och har man redan en förmögenhet så kan man leva gott på bara några få procent i avkastning. Nu tillhör jag inte den kategorin som har en förmögenhet utan jag är en arbetande småsparare som tänker att inom en inte allt för avlägsen framtid kunna få lite extra bidrag från mina investeringar.
ETF:en som delade ut heter: iShares S&P/TSX Composite High Dividend Index ETF och är en Kanadabaserad ETF ägd av megafondbolaget BlackRock. Jag kommer att fylla på innehavet i denna EFT tills jag är nöjd. Jag har inte satt någon gräns ännu för vad jag tycker är rimligt, jag känner mig fram skulle man kunna säga. En tanke jag har är att jag skulle nog vilja ha ungefär samma utdelning månadsvis som jag har i mina preferensaktier, dvs lite mer än 500kr/månad.
Satsar du själv på ETF:er och vad tycker du om dem som tillgångsslag?

8 kommentarer:

 1. Äger inga ETF-er i nuläget. Kanske blir det aktuellt lite längre fram när aktiekapitalet är lite större.

  SvaraRadera
 2. Ja jag ser ETF:er som en diversifiering i portföljen och en riskpridning jämfört med att äga enskilda utländska bolag.

  SvaraRadera
 3. Tjena,
  Kul projekt du har där. Det är en härlig känsla när utdelningarna tickar in med jämna mellanrum. Den där ETF:en XEI från iShares gillar jag också.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko.
  Kul att du tittar in på min lilla blogg. Jag har faktiskt inte sett någon annan som har lagt upp ETF-utdelning på just detta viset och det stammer bra att man blir glad när utdelningarna ticker in :-)

  SvaraRadera
 5. Har inte gett mig in på ETF:er ännu, men det kan hända att det kommer nästa år. En månadsutdelare som din hade inte varit dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktieoutsidern.
   Kul att du skriver några rader. Nja det tog ett bra tag för mig att bli övertygad om att ETF:er var någonting att ha. Men jag ser vissa fördelar som jag inte vill vara utan och de passar in i min fiosofi. Tillsammans med mina övriga innehav så ger de en fin riskspridning samtidigt som jag får fördelar av månadsutdelning från iShares. Vanguard däremot är en kvartalsutdelare precis som alla mina preferensaktier.

   Radera
 6. Tack för et trevligt inlägg!
  Utdelande ETFer utgör drygt 10% av min portfölj i nuläget, men jag ser gärna att andelen växer mot 40-50% på några års sikt. Jag har cirka 10 olika ETFer från USA, Europa, UK, världen och tillväxtmarknader.
  Tidigare tyckte jag att alla typer av fonder var tråkiga (jämfört med aktier), men senaste året har jag fått upp ögonen för indexnära billiga ETFer.
  Så länge man väljer breda och billiga ETFer samt undviker att trejda dem, så tror jag att de bidrar med stabilitet och värdeutveckling till de flesta portföljer.

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.
   Ja jag kan inte annat än hålla med dig,Du har en träffsäker bedömning av att billiga index och att man inte håller på med köp/sälj gör att ETF:er långsiktigt är ett tillgångsslag man inte vill vara utan. Jag är rätt förtjust i riskspridningen det ger samt att utdelningarna trillar in som ett stadigt kassaflöde.

   Radera