tisdag 19 december 2017

Du är en idiot!

Inte händer det ofta men nu är jag riktigt förbannad! EU:s beslut att man inte längre ska kunna handla ETF:utanför EU (USA och Kanada för min del) luktar illa lång väg. Vi investerare blir idiotförklarade. Kanske lika bra att skaffa sig en godman direkt eftersom jag räknas som imbecill och lite allmänt bakom flötet. Vi är inte betrodda att på eget bevåg leta upp information i det vi ska investera. Åh vad rasande jag blir! Vad blir det här näst? Körkort för att överhuvud taget få investera på börsen? Alltså ibland undrar man ju om lagvrängare inom EU är de mest korrumperade makthavarna som finns? Var det inte längden på gurkor som diskuterade för några år sedan och som man sedan kom fram till ett standardmått på som ska gälla? Pekpinnar åt vanligt folk bestämt bakom ett skrivbord från några som inte sett ett gurkland i verkligheten utan tror att gurkor växer på träd.

vänta, jag ska bara springa ner på toan och spy!! 

Så ja....Ok, Jag fick gå ifrån datorn en stund för att lugna ner mig lite annars hade jag väl byggt upp en blivande dom för förtal samt en grogrund för en mindre hjärtattack pga upphetsning. Men jag känner fortfarande ett visst agg mot när vi människor inte får bestämma själva vad och hur vi vill leva våra liv.
DOCK...trots all galla som spytts,
det kan finnas en viss nytta med att EU ställer hårdare krav på att fondförvaltare ska redovisa ännu bättre och ge tydligare information i fondfaktablad. Har man grävt i djungeln av ETF så vet man att vissa bolag är lite otydliga i sina redovisningar. Men jag tycker ex. att de fondfaktablad och ETF-PDF:er som jag pluggat in mig på gett mig en full insikt i vad jag investerar i. Jag har heller inga problem med att läsa engelska och skulle någon fackterm ställa till det så har jag googlat upp det eller de specifika orden jag inte förstått. Jag gör precis lika dant om jag ex. läser en bok på engelska och stöter på ett ord jag inte vet betydelsen av. SÅ ÄR DET MED ALLTING MAN GÖR. Det är upp till dig att ta reda på hur saker fungerar inte minst i investerarvärlden. Du kan inte skylla på någon annan om du är dåligt påläst och en investering går åt skogen. 

Ja ja, vi ska inte kasta yxan helt i sjön, kanske kommer det något bra ur detta? Jag vet inte hur pengaflödet från EU mot ex. USA och Kanada påverkas men jag kan tänka mig att det utgör en ytterst liten del i det totala beloppen som flyter in till ETF:er jämfört med ex den amerikanska hemmamarknaden. För att en fondförvaltare i USA ska sätta sig ner och göra tillägg i sina fondfaktablad bara för att EU vill det så måste det ha en signifikant påverkan på pengaflödet till fondmarknaden. Det måste kännas att det inte flyter in några nya pengar till fonderna(ETF) annars kan vi nog glömma detta nordamerikanska tillgångsslag i fortsättningen. Mina egna spekulationer.

Vad finns det för attraktiva ETF:er inom EU? Erkänner att jag i stort sett inte vet om annat än våra svenska XACT. Eftersom Avanza inte har handel mot Londonbörsen eller Tyska Xetra blir det ju en ytterst begränsad handel för oss som håller till på Avanza. Mmmm, Det blir något att bita i och fundera över...


Vem Rattar EU egentligen?

3 kommentarer:

  1. Det är väl bara att bita i det übersura äpplet...För min del har jag ökat lite och jag befinner mig på gränsen vad jag på lite längre sikt ändå hade investerat, dock med dagens kurser. Bara gillar läget!

    SvaraRadera
  2. Ja surt sa räven... Ja det får vara som det är, jag har ju ändå hunnit plöja ner lite i ETF:er och som du säger, på dagens kurser kan det kännas lite ansträngt.

    SvaraRadera
  3. Tråkigt, jag hann inte ens börja med ETF:er innan dörren stängdes. De svenska finns ju såklart kvar så man får kanske börja med dem och se om det löser sig framöver.

    SvaraRadera