lördag 30 december 2017

Året som gick...2017

Varje medveten investerare med självaktning gör väl en genomgång av året som gått. Man summerar och bygger staplar, statistik finns det många som älskar. Jag gör det för att ha koll men inget jag redovisar. Det finns inget krav att redovisa hur det gått men som bloggare har man ju redan fläkt ut stora delar av sin privatekonomi på nätet för alla som gitter att läsa så det ingår liksom i kråksången. Jag tror att det finns en poäng med att faktiskt göra det. Sitter man själv på sin kammare så kanske man inte blir lika benägen att göra sin "årsredovisning". Skulle du nu göra det i smyg så all heder åt dig, det viktigaste är väl ända att det blir gjort. När jag tänker tillbaka på 2017 är det inte bara alla fina uppåtgående trender och inkasserade pengar som jag vill minnas. Jag försöker nästa ännu hellre komma på om eller vilka tabbar och fel jag gjort. Det är mycket lärorikt att titta i backspegeln. Skulle jag gjort annorlunda om jag visst vad jag vet nu? Mmm, intressanta tankar. Att jämföra sig med andra investerare går inte heller. Alla har vi ju olika startpunker. En del av oss börjar från noll och ingenting medan andra redan har flera hundra tusen sparade eller har fått arv eller gåvor i miljonklass. Vi börjar vid olika tidpukter och vi sparar olika belopp varje månad och som pepperoni på abborfileerna så finns det en närmast oändlig mängd strategier. Alltså, Du kan aldrig jämföra dig med någon annan, du måste hela tiden jämföra med dig själv. Som tur är så är i vart fall de flesta bloggare jag själv läser någorlunda ärliga människor och redovisar sällan några uppblåsta falska siffror. Så kan man ta till sig en viss sorts taktik som fungerar eller man kan blanda flera olika taktiker som man trivs med är det bra. Samtidigt så gäller det att man är ärlig mot sig själv och förhoppningsvis inser om man är på fel spår och kan rätta till det i tid. Vi har lätt för att få hybris när det går bra. Vi har svårt att hålla oss till vår uppsatta plan om hur och när vi ska investera. Jag ser även tendenser hos väldigt erfarna investerare att de gör avsteg från uppsatta regler trots att de har 20-30år bakom styret och det bevisar bara hur svårt det är. Å andra sidan kan man göra det mycket enkelt för sig och investera långsiktigt i billiga indexfonder. Detta bevisas av all tillgänglig statistik vara det överlägsna investeringssättet för de allra flesta människor! Att det ska vara så svårt att fatta. De allra flesta av oss vet om detta och ändå så ska vi in och pilla på ett fungerande system, vi tror att vi kan slå systemet. När vi sedan inte gör det kommer alla sköna bortförklaringar, det är min hobby och hobbys får kosta eller i mitt eget fall, det är så förbaskat roligt med utdelningar. Självransakan skadar inte en gång om året. Minst!

Min strategiska uppbyggnad av hela min investeringsekonomi bygger på att jag vill ha lite av allt. Ett säkert räntesparande i nischbank så du alltid har lite kontanter om någonting händer. Denna buffert är frånkopplad mina investeringar. Den tillhör livet utanför börsen. Nästa steg är att investera i fonder. Det finns inget bättre och säkrare med vettig avkastning i dagens lågränteklimat. ETF:er är lika med fonder men du får betala courtage vid köp och sälj är de utländska blir det även en växlingsavgift. Fördelen med ETF:er som jag ser det är att du får utdelning i pengar istället för att din fondandel växer. Preferensaktier är jag förtjust i även om andra hatar dem. Snabba pengar tillbaka som kan återinvesteras i annat. Vanliga aktier i stora stabila utdelande bolag som vanligen levererar utdelning en eller två gånger om året även om det finns undantag med kvartalsutdelare. Så här tycker jag personligen att riskspridning kontra utdelning ska se ut. Jag har hittat en nivå som jag trivs med. Till skillnad från de allra flesta andra bloggare så har jag kortare tid på mig. Jag måste verkligen försöka utnyttja en bra taktik och framförallt INTE göra några misstag och förlora pengar. Så IPO:s och förhoppningsbolag går fetebort!

BUFFERTFONDER
pengar på nischbankglobal + sverige
ETF:erPREFERENSAKTIER
utdelande fonderkvartalsutdelande
AKTIER
svenska utd. Bolag


Om vi då börjar med fonderna så ser det rätt ok ut. Jag har inte satsat lika mycket på fonderna under 2017 som jag gjorde under 2016. Anledningen stavas preferensaktier och mitt projekt sommarstugan. Jag minskade mitt sparande i fonder till förmån för byggande av prefernsportföljen. Under 2018 kommer dock fondsparandet att återgå till för mig mer normala nivåer. Utveckling på fonderna + 14.23% jämfört med DJ world index

Jag har köpt aktier totalt 85 gånger under 2017 och har betalat 497 kr i courtage. Jag köper aktier i snitt fyra gånger i månaden. Jag har bara sålt aktier vid tre tillfällen under hela 2018 vilket är helt i linje med en långsiktig investerare. Det var små poster och de fick gå till förmån för preferensaktierna.
De kvarvarande aktierna har totalt stigit med + 10.28% 

ETF:er var något jag började med i början av november och jag gillar konceptet. Det jag gillar mindre är att man betalar courtage + växlingsavgift + utländsk källskatt. Fast utländska källskatt och växlingsavgift gäller naturligvis bara för utländska ETF:er. Svenska ETF:er är det bara courtage på. Jag vet inte exakt hur det ligger till med europeiska ETF:er. Enligt uppgift så kan åtminstone källskatten undvikas om de är Irlandsbaserade. Vi som gillar ETF:er fick ett tråkigt besked 19 december. Man kan inte längre handla dem i svenska banker efter EU direktiv. Tråkigt. vi får se om Avanza kanske kan fixa så vi kan köpa Europeiska ETF:er i stället.  


Preferensaktierna har gått bra och det uppnådda målet med en utdelning på 500kr/månad passerades i oktober. Det är meningen att den portföljen ska få sköta sig själv och all utdelning återinvesteras. så jag vet redan nu att jag är en bit över 500kr/månad nästa år. Trots att detta var mitt startår för preffar så gav det en utdelning på 3553 kr. Preferesportföljen är upp +15.17% 

Totalt fick jag aktie+ETF utdelningar på 8574 kr under 2017 och jämfört med vad jag fick 2016 (1207 kr) var det en bra höljning! Drömmen nu under 2018 är ju att klättra över 12 000 kr i utdelning mest för att veta att man då har 1000kr i månaden i utdelningar utslaget på ett år, någon slags milstolpe får man väl kalla det.

Hur ser då 2018 års investeringsfilosofi ut? Ja kan tyvärr inte bjuda på några överraskningar. Det är pisstråkigt malande med månantliga insättningar och investeringar i redan befintliga aktieinnehav som gäller. Kanske om det blir en liten sättning att jag plockar in något nytt, jag har en lista med önskningar om att SCA eller Holmen inom skogsindustrin och ABB eller Beijer Alma inom industrisektorn, Skanska eller NCC är aktier inom bygg o anläggning som skulle passa bra för att risksprida i den vanliga aktieportföljen. Vi får väl se....Jag vill passa på att rikta ett tacka till alla läsare av bloggen både gamla och nya men framför allt vill jag tacka alla er som orkar kommentera här. Det ger så otroligt mycke med kommentarer, och man lär sig så mycket nytt.

ETT GOTT NYTT ÅR PÅ ER!

20 kommentarer:

 1. Måste erkänna att jag gillar ditt upplägg skarpt. Enkelt och tydligt. Fortsatt god avkastning på Dig och Gott Nytt! / Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jo jag är rätt förtjust i mitt upplägg. Ett gott nytt år på dig också!

   Radera
 2. Gott nytt år Procentpanik!

  Din plan ser bra ut. Sen är det ju så att vi trillar ju inte av pinnen vid 65. Nej vi kör väl vidare (som de egenföretagare vi faktiskt är) med tanke på kommande generationer. Och successivt kommer varje år kicka igång den berömda snöbollseffekten alltmer. Vilket i sig blir spännande att se: hur långt kommer vi hinna innan vi lämnar över pinnen till våra barn?!

  Nu laddar vi om för 2018, sätter nya mål, jagar vidare på gamla mål vi vill uppnå och så hoppas vi på mycket intressanta händelser som förhoppningsvis kan skapa mervärde för våra portföljer.

  Allt gott och tack för 2017,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas. Nej naturligtvis är det inte så att vi att vi avslutar kontot på Avanza och lever loppan på det vi sparat ihop den dagen vi pensionerar oss. Men det blir ändå stor skillnad när du inte längre har överskottet på en vettig lön att investera varje månad. Hur det än går på börsen 2018 så fortsätter jag likt en hamster att samla på mig värde av olika slag som i längden ger god utdelning. Gott nytt år på dig!

   Radera
 3. Hej Procentpanik

  Imponerande hur bra dina preferensaktier har gått i år :-) Ser att även dina andra innehav har gett en bra avkastning. Hoppas att även 2018 kan leverera :-)

  God fortsättning.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Hej Slimis. Ja det sjuka är att preffarna är de som gått bäst av alla aktier i portföljen. Jag har lyckats köpa på dippar och i ärlighetens namn (vilket jag kom på just nu) är att preffportföljen innehåller några Hemfosa stamaktier som jag köpte runt 85:- och idag ligger de på 105:- så det hjälper ju upp statistiken. Men Hemfosa-aktierna i preferensportföljen har varit och kommer att vara ett naturligt inslag i den portföljen som en liten indexreglering. Ingen annan aktie kommer ju att ha utdelningshöjning över tid så den har hängt med från första början. Ja 2018 kommer att leverera. Även om det blir en rejäl nedgång på börsen så kommer ju preferensportföljen att fortsätta betala ut pengar varje månad och det känns ju skönt att veta.

  SvaraRadera
 5. Låter som ett bra år för dig. Lycka till även 2018 och fortsätt på den inslagna vägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ett bra år men det som betyder någonting är hur det ser ut om 10år? Att vara långsiktig är det som gäller, att det går bra enstaka år får man nog bara vara tacksam för. Tack och jag önskar naturligtvis att Aktieoutsidern också får ett bra 2018!

   Radera
 6. Tack för ännu ett fint inlägg på din sida. Det känns dock som om du pluggar på bättre än vad jag gör beträffande strategier. Det var längesedan jag skrev ett inlägg där jag verkligen gjorde efterforskningar och sammanställningar. Det betyder mycket för mig att jag ser att du skriver några rader på min sida, detta med tanke på att vi började nästan samtidigt.
  Jag får kolla över dina kapitel om ETF:er, kanske kan vara något för mig.
  För några dagar sedan skrevs en artikel i Svenska Dagbladet om Buffets vadslagning om: hur billiga indexfonder kan slå aktiv förvaltning, jätterolig läsning :)Check it out, polarn ! Vi gillar båda indexfonder.

  https://www.svd.se/buffett-vann-vadet-latt--lardom-for-sparare

  Ha en mycket fin vecka nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar för berömmet Livskvalite. Undrar om jag frågat dig innan varför du stavar ditt bloggnamn utan T i slutet?
   Jag vet inte om jag pluggar men jag har försökt att hitta en strategi som jag är bekväm med och som passar mig. Lagom risk men bra kassaflöde. Som du ser så tillhör jag den lilla skaran av investerare som fortfarande inte har köpte någon utländsk aktie. Jag är väl snarast att betrakta som en enhörning i det hänseendet? Nu tog jag visserligen steget och investerade i ETF:er men då är ju risken så mycket mindre. Jag är en fegis men det kanske lönar sig men tanke på den korta spartiden jag har på mig.
   Ja det var nog bara några månade mellan starten av våra bloggar så det är extra kul att vi följer varandra och kommenterar på respektive sidor. Japp jag är nästan lika mycket indexfondkramare som jag är preffkramare :-) Jag ska genast kolla in din länk, tack för tipset kompis!

   Radera
 7. Man kan stava kvalitet på två sätt, antar slumpen avgjorde. Ha det fint nu :)

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Bra inlägg!
  Jag gillar din strategi och kopierar gärna lite.
  Roligt att läsa om hur du gjort och hur det går :) Du är en sann inspiration för mig.


  Jag har som du ganska kort tid på mig att få till något sparande som kan bidra till en troligen tunn pension.


  Keep up the good work!


  /Guldfirren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Guldfirren.
   Det var väldigt trevligt att läsa ditt inlägg här. Du får gärna kopiera och inspireras av min strategi MEN PÅ EGEN RISK!
   Det finns inga garantier för att det jag gör är det bästa. Jag är bara en privatinvesterare och har ingen ekonomisk utbildning. Vad jag gör är att jag gärna delar med mig av de investeringar och erfarenheter jag har hunnit gjort och gör samt skriver om uppnådda mål.
   Ja vi som har kort tid fram till pensionen måste tänka lite annorlunda än dem som har 20-30år på sig. Har man lång tid på sig finns det visst utrymme för en del misstag men dessa vill jag undvika. Eftersom det finns så mycket samlad erfarenhet på området i form av bra ekonomiböcker och fantastiska bloggare så har jag bestämt mig för att ta till mig deras råd och inte gå i fällorna eller ta onödiga risker. Man kan inte helt unvika risk om man ska spela på börsen men man kan minimera den.
   Sannerligen kommer vi att få en pissdålig pension och dessutom höjd pensionsålder. Så bra och klokt av dig att börja spara/investera. Du är alltid välkommen att titta in på sidan och kommentera mina inlägg.

   Radera
  2. Hej Procentpanik,

   Kul att du svarade på min kommentar :)

   Japp, att det är på egen risk är jag helt på det klara med, typ som resten av livet, men tack för påminnelsen. Ska lägga in en sån på min blogg med.

   Ha ha ja som "gamling" är det lätt att känna att kniven ligger mot strupen... Lite som när när man lekte röda vita rosen när man var lite, fast på riktigt :P

   Har inte lustläst hela din blogg, har du några tips på böcker som du läst?


   /Guldfirren

   Radera
  3. ... när man var liten... heter det visst

   Radera
 10. Hej Guldfirren.
  Jag gillar verkligen din inställning och sköna humor, känner igen mig precis!
  Oj, jag jag har nog redovisat alla böcker jag läst på bloggen men jag förstår att det blir ett fasligt letande då. Hmmm ja de jag kan komma på är ju:
  One up on Wall street av Peter Lynch.
  Så här blev Warren Buffett världens rikaste person av Per H Börjesson. Investeringsboken av Andrers Ström.
  Så här kan alla svenskar bli miljonärer av Per H Börjesson.
  Slå börsproffsen -tio steg till bättre aktieaffärer skriven av Jan Öberg.
  Så blir du miljonär i hängmattan av Per H Börjesson.
  plus ett antal böcker till som jag vet att jag läst men ej kommer på namnet på men rota i gamla inlägg så kanske det dyker upp?

  SvaraRadera
 11. Just det, senast lästa var ju PENSIONSBLUFFEN skriven av Joel Dahlberg. Skarp kille det där och han drar sig inte för att skriva som det är.

  SvaraRadera
 12. Tackar för berömmet :)
  Det var ändå en hög med böcker som bara ramlade ur huvudet ;) Tackar för tipsen.
  Ska ta mig till bibblan och kolla vad jag hittar.

  Du skulle kunna ha en sida med de böcker du läst på bloggen.


  Go kväll å trevlig helg!


  /Guldfirren

  SvaraRadera
 13. Nja, småfuskade faktiskt lite med att titta på mina bibliotekskvitton som jag har i en burk här brevid datorn.
  Tack för tipset, Det kanske blir en ny flik på sidan?
  Japp, trevlig helg på dig också!

  SvaraRadera