tisdag 28 november 2017

Svensk bank

Lönen kom in och lika snabbt så drogs det några tusenlappar till Avanza och den angenäma frågan om vad de skulle investeras i ploppade upp. Nej det var inte sant, att frågan ploppade upp alltså. Jag har ju likt Sickan i filmerna om Jönssonligan en plan för vad jag ska investera i och den håller jag mig till. Det var snarare frågan om vilket bolag som låg bäst till för att jag skulle sätta mina slanta där. Kanske har något av bolagen i portföljen backat lite eller om inte underviktade så i vart fall mindre till antalet aktier och storlek i portföljen. Det var ett lätt val denna gången då Swedbank både backat i pris och sett till antal aktier behöver komma upp lite i nivå med mina spetsar. Det förvånar mig inte om priset ligger runt 220kr fram mot vårkanten när det börjar närma sig utdelningstider. Så jag köpte ett knippe för en bit under 200kr. Utdelningen låg i år på fina 13.20kr/aktie och jag tror inte att det sänks snarare tvärt om och en utdelningshöjning är aldrig att förakta.
Jag fördelade även pengarna på mina fonder som jag troget fortsätter att köpa andelar i. Månadssparandet i fonder kommer jag aldrig att sluta med så länge jag har en lön från företaget jag jobbar på.
Och på tal om att spara i fonder så gör jag det till mina barnbarn. Nej jag har inte tänkt att bli någon curlingmorfar som matar mina avkommlingar med en massa pengar den dagen de fyller 18. Min tanke är betydligt smartare än så. Vid lämplig tidpunkt och den kommer jag att känna mig för beroende på deras utveckling och mognadsgrad att sätta mig ner och förklara och introducera dem i börsens underbara värld. Jag hoppas att det blir när de är 10-12år eller senast vid 13-15. Jag tror att jag är en bra pedagog som kan förklara och entuasmera till ett vettigt ekonomiskt spartänk redan i unga år. Tänk vilket försprång de kommer att få jämfört med mig själv. Jag tänker också att om de då redan har en liten slant som de kan se växa efter hand och att de själva får sätta in ex. födelsedagspengar triggar ett intresse som sätter sig. Vi kanske gemensamt köper några aktier till deras portfölj och så kan vi följa utvecklingen. Jag tror det är viktigt att de lär sig handskas med inkomster och utgifter, sparande och ränta. Får man det från unga år så lär åtminstone inte mina barnbarn hamna på tv i lyxfällan.

2 kommentarer:

 1. Hej Procentpanik.

  Har kollat igenom dina preffar, och det verkar onekligen trevligt med utdelningarna som trillar in. Men hur tecknar jag preferensaktier, och vad har dessa för nackdelar. En del säger att de riskerar att inte generera tillräckligt i relation till vanliga aktier över tid, eller har jag missuppfattat?

  SvaraRadera
 2. Hej.
  För ett bra tag sedan skrev jag ett inlägg om detta. http://procentpanik.blogspot.se/2017/07/preferensrisk.html
  Jag har räknat på det och anser att tidsperspektivet då du ev. börjar förlora (det kan vara så att bolaget, den vanliga aktien du satsat i inte höjer sin utdelning varje år eller till och med backar i utdelning)är minst 10-12år. Så för min del är det en stor fördel att ha preferensaktier i portföljen. Eftersom jag samtidigt bade har vanliga aktier och fonder+ETF:er så ser jag preffarna som raketbränsle i min portfölj. Du köper preferensaktier precis som vanliga aktier.

  SvaraRadera