fredag 17 november 2017

63 det nya 61

Regeringen väntas lägga fram ett lagförslag om höjd pensionsålder. Från dagens åldrar 61-67 till 63-69. Det känns väl sådär men samtidigt förstår jag att det är nödvändigt. Jag sätter inte andan i halsen för det men man bör ju vara lite om sig och kring sig och fundera hur påverkar det mig? För alla som har sparat en bra summa spelar det i princip ingen som helst roll skulle jag vilja påstå. De kommer att klara sig ändå men vi som kom till insikt långt senare i livet och inte har flera miljoner sparade kommer att påverkas.
Min plan när jag började att spara/investera var att gå år 2025 och senast året efter 2026. Nu kanske dessa planer omkullkastas. Jag har svårt för att räkna på det. Vilka parametrar ska jag ta med? Jag har ändå gjort ett försök och det ser ut på följande vis. Jag började att räkna baklänges så att säga med vilka troliga utgifter jag kommer att ha på en månad:

Bil     1500:-
Försäkringar 800:-
Mat    3500:-
Lån    1500:-
Kläder  300:-
Hygien 300:-
Mob tel. 150:-
TV/bredband 450:-
Snus     600:-
Husdrift 3000:-
Hobby    400:-
Övrigt  1500:-

Totala utgifter: 14 000:-/mån
Ungefär så här kommer det att se ut om inget oförutsett inträffar. Fast oförutsedda saker har ju en tendens att inträffa så man bör definitivt ha marginaler! Naturligvis så kommer priser att höjas på i stort sett allt som jag skrev ner i listan ovanför men å andra sidan så kommer jag förhoppningsvis att ha någon form av löneförhöjning som hänger med inflationen så det bör jämna ut sig fram tills det är dags att "hoppa".
Ok, då vet jag ju på ett ungefär vad mina utgifter kommer att vara. Nästa steg blir att se vad jag kommer att få i pension. Enligt minpension.se så kunde jag inte ens räkna ut detta. Deras pensionsålder börjar ju vid 61. Jag vill ju gå redan vid 60! Jag använder siffrorna som fans tillgängliga och det var nästan lite skrämmande dåligt resultat. Om jag minns rätt så stod det 16 900kr INNAN SKATT. Minus 33% så landar jag på 11 323:- Den där siffran föder knappt en nyckelpiga! Om jag nu inte har missat något fundamental så fattas det alltså 2677 kr varje månad för att det ska gå runt. På årsbasis är det detsamma som 32 124 kr. På ett vis känns det bra för plötsligt har jag visualiserat ett nytt mål jag bara måste nå upp till 32 000 kr i utdelningar om året.
Det känns inte som någon omöjlighet. När nu uträkningen är gjord så ser ju alla att det är liten marginal för att klara sig så jag hoppas att jag kan klättra upp mot 40 000 kr om året och 3300:-/ månad. Det ska bli spännande att gå tillbaka till detta inlägget om fem år för att dels se om budgeten fortfarande håller och dels se hur mycket närmare mitt mål jag har kommit.

Lagförslaget som är lagt kommer troligen att röstas igenom men det kommer att ta tid. Minst två år vad jag har läst mig till och troligen kommer det även att skapas övergångsregler för de som är nära en pension då. Vi vet inte hur det kommer att se ut så det är väl bäst att ta det säkra före det osäkra och spara som sat*n!

4 kommentarer:

 1. Det här med den troliga höjningen från 61 till 63 år stör mig också. Har också tänkt att gå i pension 2025 eller max 1 eller 2 år senare.

  Du har dock räknat lite fel på skatten. 16900 kr med tabell 33 och som yngre än 66 år ger 4801 kr i skatt, se https://www.skatteverket.se/download/18.3152d9ac158968eb8fd2127/manadslon_tabell33.pdf i kolumn 6. Tänk på grundavdraget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för rättelsen. Det är en av fördelarna med en blogg :-)
   Kul att vi tänkt gå ungefär samtidigt, på verkar höjningen av pensionsåldern dig på något vis?

   Radera
 2. Ja, förväntar man sig att leva gott på pensionen kommer man nog få en överraskning när första pensionen kommer. Jag har jobbat med pensioner och vet hur det ser ut för många redan idag och värre lär det bli. Så du gör helt rätt i att kolla upp detta nu och göra allt som står i din makt för att förbättra din ekonomiska situation när du väl blir pensionär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ett antal personer i vårt land som stoppar huvudet i sanden och hoppas på det bästa. Som tur är så insåg jag detta för ett par år sedan och om jag får vara frisk och kunna arbeta några år till så ska jag nog kunna hålla min plan att gå tidigare. Nu vet jag inte hur det kommer att påverka om de höjer pensionsåldern till 63, jag kanske inte alls får ut det som de skriver idag så, Jo jag får lita på mitt eget sparande/investerande.

   Radera