tisdag 21 november 2017

Detta visste du nog inte..

För några månader sedan skrev jag ett inlägg om att jag läst Göra Häggs bok om svenska förmögenheter och hur personerna bakom agerat för att bli så rika (ibland till slut även utfattiga) som de blev. Jag minns att jag fastnade för Ratos och hur och varför bolaget heter Ratos. När jag sitter och tittar på stockholmsbörsens olika sidor för large cap, mid cap osv så slår det mig att det finns ju hur många bolag som helst som har namn som jag inte har en aning om varför de heter som de gör. Vissa gamla fina bolag har man ju fått lära sig även om man inte är börsintresserad medan andra namn fortfarande är höljda i dunkel. Så kan vi inte ha det! Så eftersom själv är bäste dräng och jag har ett egenintresse av att veta saker o ting så fick Procentpanik ta på mig rollen som den grävande amatörjournalisten. Jag har, när jag efter sökningar på nätet inte lyckats få fram fakta, helt enkelt mejlat bolaget och ställt frågan, Varför de heter som de gör? Vissa bolag kan man kanske klura ut själv, det är ofta förkortningar. Ibland av antingen deras produkt eller grundarnas namn eller akronymer där av. En akronym är en initialförkortning eller en förkortning bildad av begynnelsebokstäverna i flera ord eller ordföljder.
Vi kan ta exemplet med Ratos igen. Här är det företagsbyggarna Ragnar och Torsten Söderberg som är grundpelarna i namnet. Ragnars två första bokstäver i hans namn, Ra, plus Torstens två första bokstäver, to, och som avslutning första bokstaven i deras efternamn Söderberg, s, bildar tillsammans kombinationen Ratos. Enkelt och genialt. På samma vis är det många företag som äger sitt namn helt eller delvis från sina grundare. Ett annat känt exempel är visserligen inte ett börsnoterat företag men dock ett värlsdomspännande sådant och i vart fall alla Svenskar har någon gång på ett eller annat vis varit i kontakt med det. Jag pratar om IKEA. Själv var jag nog en bra bit över 30 innan jag första gången ens hörde talas om vad IKEA egentligen stod för och betydde. De två första bokstäverna i namnet brukar de flesta klara av sedan blir det lite svårare men hav tröst, här kommer förklaringen. Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Svårare än så är det inte. Nedanstående exempel är bara en ytterst liten del av företag som finns på börsen. Det finns ju flera hundra att välja mellan och jag har bara tagit en bråkdel av dem. Du kan ju alltid leta själv på andra företag som ett tidsfördriv mörka vinterkvällar.
Alltid lär man sig något nytt det gjorde i alla fall jag.

NCC = Nordic Construction Company välkänt Svenskt bygg och fastihetsbolag.

Cloetta = Efternamnet på bröderna Bernard, Christoffer och Nutin Cloetta (ursprungligen Schweizare) som startade Sveriges första chokladfabrik i Malmö år 1873.

Abba = (Sillföretag i Kungshamn men ingår numera i Orkla koncernen) Namnet kommer från grundarna och står för Aktiebolag bröderna ameln. Lite knepigt eftersom vi normalt stavar första bokstaven i ett efternamn med stor bokstav.

SEMCON = Grundaren tyckte att Semcon var ett bra namn och det står för Scandinavian Engineering & Marketing Consultants

Nobina = Känd kollektivtrafikoperatör i norden. Många som har denna aktie i portföljen men garanterat färre som vet att Nobina kommer från det latinska ordet Nobus som betyder ”med oss” eller ”kom med oss”.

AAK = Aarhus Karlshamn Ett sammgående 2005 mellan Aarhus United och gamla "sojjan" i Karlshamns.

SCA = Svenska Cellulosa AB

Volvo = Namnet Volvo är latin och betyder bland annat "jag rullar" och var ursprungligen inrättat som ett namn på av SKF:s kullager.

SKF = Svenska kullagerfabriken startade 1907 som en avknoppning av Gamlestadens fabriker i Göteborg.

Assa Abloy = Sammanslagning av företagen Assa AB och Abloy. Assa som grundades redan 1881 av August Stenman. Jag hittar inga uppgifter från var namnet Assa kommer ifrån men en inte allt för vågad gissning är att August stenman tog bokstäver i sitt namn. Abloy Oy ingick i Wärtsilä koncernen men Wärtsilä fusionerade och företaget döptes om till Metra Oy Ab. Metra köpte upp Assa AB från Securitas och Assa Abloy skapades 1994.

PEAB = Paulsson Entreprenad AB döpt efter företagets grundare Mats och Erik Paulsson.

CastellumCastellum bildades på 90-talet när det var kris i Sverige. Det var en tid då många fastighetsbolag gick i konkurs och hela fastighetsbranschen förändrades. För att stabilisera marknaden tog staten tag i rodret och bildade bolaget Securum som så småningom avvecklades. Fastigheterna samlades i nya bolag. Bland annat i nybildade Castellum. Namnet betyder kastell eller borg och skulle symbolisera stabilitet. Castellum kan även betyda utkikstorn från vilket man tar ut kursen eller ser saker ur det breda perspektivet.


Atlas Copco = För att göra en lång historia extremt kort så är det en sammanslagning (1956) av två företagsnamn, det svenska aktiebolaget Atlas som köpte det belgiska Airpic engeneering där Copco är en akronym av det franska Compagnie Pneumatique Commerciale

ICA = förkortning för InköpsCentralernas Aktiebolag

JM = Byggbolaget som grundades 1945 av byggnadsingengören John Mattson tog namnet efter hans initsialer.

ABB Ltd = förkortning för Asea Brown Boveri som är en svensk-schweizisk verkstadskoncern som 1988 gick ihop. ASEA i sin tur står för Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget.

Nolato = Nolato grundades 1938 som Nordiska Latexfabriken i Torekov AB med varumärket Nolato som sedan 1982 är företagets namn. Åter igen en akronym:
Nordiska Latexfabriken i Torekov.


Bonava = Avknoppas från NCC 2016 och bildar det nya bolaget. Namnet Bonava är sammansatt av ordet Bo (hemmet) och nav, den levande platsen runt omkring. (A:et i slutet har troligen tillkommit för att det ska bli lättare att uttala men detta med A:et är min egen tes).

TROAX = Förkortning för Troedsson och Axelsson. De fyra Bröderna Axelsson grundade företaget 1955.

Anoto = Förklaringen jag fick när jag kontaktade företaget var att det är ursprungligen taget från det engelska ordet annotate. Nu blir det plötsligt lite klurigare för ordet annotate inräknat med böjningen annotating har mer än en betydelse även om det rör sig i samma område. Men ungefär så här:
Annotate = notation(not) kommentar, kommentera, förse med förklarande noter, Anteckning förklaring eller göra lämpliga anteckningar. När man vet att Anoto group AB tillverkar digitala pennor och digitala papper eller digitala skrivlösningar så tänds det kanske ett liljeholmens ljus över namnvalet.

Tobii = Vårt svenska eye tracking bolag som har fått sitt namn efter en liten kille som heter Tobias. Vid denna tidpunken kunde han inte riktigt uttala sitt namn och det blev Tobi. Det andra i:et satte bolaget dit för att få en unik twist på det hela. Är inte detta en sann solskenhistoria så säg....




6 kommentarer:

  1. Intressant och kul att du tog dig tiden att sammanställa ett gäng av dem! Finns ju en del bolag som man kan undra var namnet kommer ifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det många knepiga namn att "forska" kring. Inlägget är inte skrivet i en handvändning. Det kanske kommer en uppföljning med fler företagsnamn om jag får lust och tid. Tack för din kommentar!

      Radera
  2. Inte mycket händer hos mig. Jag kommer att jämna ut mitt kaptial och fylla på med indexfonder eftersom aktierna har börjat tagit för stor del. Jag har lite nya bolag som jag funderar på t.ex. Volvo, Kopparbergs, men har inte bestämt mig. Just nu betalar jag först av sängen, och sedan står julen inför dörren - och jag måste lösa detta först.

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så det är att vara långsiktig. Det händer inte så mycket, man låter pengarna göra jobbet istället :-)
      Otålighet är en av våra värsta fiender. Jag tycker du gör helt rätt, det bevisas gång på gång att indexfonder oftast slår stockpicking av aktier. Men det är svårt att låta bli aktier för det är så roligt men rent förnuftsmässigt skulle man egentligen låta bli.

      Radera
  3. Kul inlägg! Tack för att du kollade upp Nobina, som jag äger. Jag hade inte en tanke på att kolla upp det själv. Bra att nå annan gör grovjobbet ;-)

    SvaraRadera