måndag 30 oktober 2017

Morfars Karamellmaskin

Jag hade en dröm för några nätter sedan. Jag satt uppe i min morfars stuga i ett av rummen, uppkrupen i en skön fåtölj och suttade på en fantastiskt god karamell. Mitt i rummet på en piedestal stod en apparat som väldigt mycket påminde om en godisautomat som fans på marknader förr i tiden. Nederdelen var gjord av metal och där fans ett myntinkast och ett vred. Man stoppade in ett mynt och sedan vred man ett varv och ut trillade det ett runt tuggummi. Nederdelen var gjort i kraftigt genomsynligt glas eller plast. De stora skillnaderna mot morfars apparat var att på hans fans det inget myntinkast och innehållet var inte tuggummi utan karameller/smågodis av alla sorter. Ibland fick man en söt sak och ibland fick man en salt men alllt som kom ut var bara favoritgodisar. Det var alltid lika roligt uppe hos morfar och vi satt ofta o skrattade i rummet där karamellmaskinen stod. Jag hade inte så långt till morfar så jag cyklade dit en gång i veckan för att hälsa på, mest för sällskapet, godiset var bara en bonus. Just då reflekterade jag inte över det faktum att maskinen alltid var full av godis. Inte förrän jag kom upp i tonåren och en eftermidag satt uppkrupen i favoritfåtöljen så slog mig tanken. Jag satt o stirrade på maskinen och morfar märkte min konstiga blick. Det var precis som om han visste exakt vad jag tänkte och egentligen bara hade gått o väntat på detta ögonblick. Med lugn och mjuk röst bryter morfar tystnaden i rummet. - Jag vet vad du tänker. Hur kan det komma sig att karamellmaskinen alltid är full? Är det för att jag fyller på den hela tiden när du inte är här. Ja det borde vara den enkla förklaringen men sanningen är att jag fyllde den för över 30år sedan och sedan har den skött sig själv. Jag fattade ingenting! Var det en magisk godisautomat precis som i sagans värld? Nej så var det naturligvis inte. Morfar tar min hand och så förklarar han hur det ligger till.....end of story.
Det är precis lika dant med aktier som med godisautomater. Bygger du upp en bra portfölj (fabrik) så kommer den att ge utdelning (godis) under resten av ditt liv. Beroende på hur mycket du investerar kommer naturligvis utdelningen också att bero. Men kloka investeringar gör att du aldrig behöver fylla på när du nått en viss gräns, då fyller karamellmaskinen på sig själv.

Jag hade ju egentligen avslutat mitt projekt preferensstugan men det fans en liten detalj jag glömt att nämna. I och med att Balder löste in sina preffar var det en sak som hände med portföljen, den var inte längre berättigad till superlånet hos Avanza. Så kan vi inte ha det! Jag var visserligen svagt belånad med ett par tusenlappar men irriterande att betala högre ränta än nödvändigt så jag pangade in 10st Sagax-preferens till portföljen. En av få preferensaktier som berättigar till superlån så valet var enkelt. Ordningen är återställd!


För något inlägg sedan skrev jag om en tänkt ETF-portfölj som jag tänkte investera i. Jag tänkte tjuvstarta i november månad med mina första inköp men nu har jag tjuvstartat på tjuvstarten så att säga. Jag kunde inte hålla mig och det är väl egentligen ett bra tecken att man är ivrig när det gäller investeringar, så länge det är genomtänkt och övervägt. Jag har ju redan skrivit hur jag ska göra så det är bara att köra igång. Så idag köpte jag min första ETF! Det blev den Kanadensiska iShares med det komplicerade namnet:
iShares S&P TSX Composite High Dividend Index ETF Units med kortnamnet(XEI) Den har utdelning varje månad, precis i min smak. I november kommer jag att följa upp med ytterligare en ETF som ska in i portföljen men jag ska hålla lite på det och berätta senare vilken det blev. Morfar hade helt rätt men till skillnad från honom så kommer jag att ha fyra olika godismaskiner som ständigt fylls på.......

2 kommentarer:

  1. Samma sak här - vi lägger båda en fin grund för vårt sparande. Det är ibland lätt att bli hemmablind och man tycker att ingenting händer. Men tänk på att ditt rådande kapital är vad som kommer generera ränta inför nästa år. För egen del baseras kommande år på 216 000:- och det känns riktigt bra.

    SvaraRadera
  2. Ja det är glädjande att se hur du käpat på och fått ihop till ett fint capital som kommer att ge dig manga fina utdelningar I framtiden. Vi får bita ihop och kämpa några år till så lossnar det nog rejält :-)

    SvaraRadera