söndag 22 oktober 2017

Ekonomiskt Tillförlitlig Förening

Ekonomiskt Tillförlitlig Förening. Det här är mitt nya projekt som jag gått och funderat på en tid. En sammanslagning av bra utdelande fonder som samverkar. ETF:er eller börshandlade fonder skiljer sig från vanliga fonder främst genom att de delar ut pengar istället för att din andel i fonden växer. Det finns andra saker som skiljer, du får betala courtage vid köp och sälj precis som för vanliga aktier. Hur jag än vänder och vrider på mitt projekt så kommer jag inte runt det faktum att jag måste köpa utländska ETF:er. Det stör mig inte så mycket nu när jag vant mig vid tanken. Jag har varit lite skeptisk till utländska och då främst Amerikanska aktier av flera olika skäl. Nu är det all time high varannan vecka på amerikabörsen så det känns fel att försöka plocka enskilda stora bolag som är dyra och med en relativt dyr dollar. Men att köpa en fond känns lite tryggare även om de också är dyra för tillfället. Men jag undviker åtminstone bolagsrisken. OK, åter till det nya projektet. Jag har i grund och botten samma tanke med denna ETF portfölj som jag hade med preferensstugan. Jag siktar på att få utdelning varje månad året runt. Jag planerar att köpa in ett nytt bolag varje månad tills jag nått mitt uppsatta mål.
Jag har inte satt någon gräns vid ett visst belopp som jag tänker satsa men jag kan tänka mig att runt 100 000 SEK och sedan känna efter vart det lutar. Är jag nöjd med satsningen kommer den kanske att fortsätta och är jag inte nöjd med utvecklingen så är det väl inte värre än att jag nöjer mig där. Jag har heller inte satt någon XACT tidsgräns (det var ett försök till att vara vittsig)för detta projektet (projekt har alltid tidsgränser) men jag ser i alla fall ut att ge det en stor del av 2018. Jag tänker tjuvstarta redan nu i november med ett första köp.

Får jag lov att presentera styrelsemedlemmarna samt utdelningsmånader i min ekonomiska förening:





jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec
Global X X X X X X X X X X X X X
Pimco X X X X X X X X X X X X
iShares X X X X X X X X X X X X
Vanguard

X

X

X

X
XACT högutd



X






XACT omxsb




X






Håll med om att det ser intressant ut. Man kan ju fråga sig varför jag inte nöjer mig med en eller två ETF:er, det borde väl räcka? Ja det gör det säkert men jag är som jag är och jag kunde helt enkelt inte utse de två bästa så jag drar till med hela laget. Det kan mycket väl bli så i framtiden att jag prioriterar ner och säljer av en eller två av fonderna men just nu vill jag verkligen inte välja. Ingen kan ju med säkerhet säga vilken av dem som kommer att gå bäst/sämst och jag vill inte vara utan någon av dem heller. Det blir en blandning av Svenska, Amerikanska och Kanadensiska ETF:er.

Det är inte helt enkelt att läsa företagens prospekt över sina fonder och skulle ni upptäcka något galet så påpeka det gärna. Men jag har gjort en liten sammanställning över de olika fonderna:

Global X super dividend ETF (SDIV)  En Amerikansk fond med över 1 miljard i tillgångar. Fondavgift på 0.58% och investerar i 100 av de bästa högutdelarna i världen. Delar ut månadsvis ungefär 0.12$ med dagens kurs strax under en krona per andel.
Direktlänk: https://www.globalxfunds.com/funds/sdiv/

PIMCO Corporate & Income Opportunity Fund (PTY) En Amerikansk fond med över 2 miljarder i tillgångar. Fonden bildades 27 december 2002. Man investerar 78% i USA men även Storbrittanien, Brasilien, Ryssland och Frankrike. Delar ut månadsvis med runt 9% i avkastning och avgiften ligger runt 1%.
Direktlänk: https://www.pimco.com/en-us/investments/closed-end-funds/corporate-income-opportunity-fund

iShares S&P TSX Composite High Dividend Index ETF Units (XEI)
En Kanadensisk fond ägd av världens största fondförvaltare BlackRock. Fonden drogs igång i April 2011. Över 3 miljarder i tillgångar. förvaltningsavgift på 0,22% och utdelning runt 4.8% månadsvis. Investerar i Finans, energi och telecom-aktier. En andel kostar i runda slängar 22CAD och det motsvarar 140SEK. Direktlänk: https://www.blackrock.com/ca/individual/en/products/239846/ishares-sptsx-equity-income-index-etf

Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF (VTI) En amerikansk fond med extremt låg förvaltningsavgift 0.04% enligt prospekt, vilket är bra för långsiktig investering. Delar ut kvartalsvis med Mars, Juni, Sep och okt.
Direktlänk: https://personal.vanguard.com/pub/Pdf/sp970.pdf

XACT Högutdelande (XACTHDIV)  En svensk fond som ägs och sköts av XACT Kapitalförvaltning AB, ett dotterbolag till Handelsbanken. Förvaltningsavgift på 0.3% och delar ut i maj månad.Handelsbanken betecknar fonden som en smart beta-fond där man söker hög riskjusterad avkastning i nordiska högutdelande företag.
Direktlänk: http://www.xact.se/etf-utbud/Aktiemarknad/XACT-Hogutdelande/


XACT OMXSB Utd ( XACT OMXSB Utd ) Detta var om jag minns rätt under många år den enda svenska ETF:en och den startade redan 2003. Nu finns det ett 15tal ETF:er att välja på i Sverige. denna delar ut i juni månad med en direktavkastning mellan 3-4% enligt deras hemsida. Låg förvaltningsavgift på 0.15%. Direktlänk: http://www.xact.se/etf-utbud/Aktiemarknad/XACT-OMXSB/

Vad jag kan läsa mig till så har alla fonderna en bra utveckling och en fin historik och någonting måste man ju grunda sina beslut på även om framtida vinster inte är någon garanti tycker jag det ser bra ut. Det kan mycket väl finnas saker som jag inte tänkt på eller upptäckt ännu, ex var ligger riskerna?  Är detta en överdiversifiering av sällan skådat slag? Input från er läsare är varmt välkommet. 

4 kommentarer:

 1. Intressant projekt. Den PIMCO-fonden är hårt leveraged och den skulle jag hållt mig undan ifrån. Nån EM-fond kanske? Dom Irlandsreggade ETFerna har den fördelen att man slipper utländsk källskatt på dom.

  SvaraRadera
 2. Tack för input. EM = emergin markets? Irland låter spännande men Avanza har nog inga upplagda. Man kanske kan fråga dem om de kan fixa det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, emerging markets. Dom handlas på Xetra eller Londonbörsen. Avanza fixar inte det.

   Radera
  2. Stämmer bra det, Mejlade Avanza om de kunde lägga upp denna ETF men man har ingen elektronisk handel på de två ställena du nämner, men däremot gick det bra genom mäkleri..vilket känns ointressant pga avgifterna.

   Radera