onsdag 25 oktober 2017

Man blir så trött...

En intressant diskussion på jobbet för några månade sedan om ekonomi mynnade ut i att en person i gruppen blev intresserad av börsen och aktier. Som vanligt så bildar man ju sig sin egen uppfattning om saker och ting så även denna personen. Han/hon hade på sin fritid tagit kontakt med en börsklippare som under många år agerat på denna marknad och givit sin input. Min uppfattning var att indexfonder och långsiktighet var det bästa risk/utdelningsförhållandet efter som han/hon var en nybörjare. Börsklipparen tyckte annorlunda. Tyvärr får jag väl säga så lyssnade han/hon på börsklipparen och investeradede sina första 5000 kr i aktier på ett förhoppningsbolag. Det var ju vinsten som hägrade. Om det lilla bolaget hittade rätt så kunde det ju bli en kursökning på hundra eller tusen procent. Jag tyckte att, jo men du kan ju också förlora 100%! Svaret blev då att ja men det är ju bara 5000 kr så det är inte så mycket pengar att tjaffsa om.  Personen ifråga orkade inte sätta sig in i börsvärlden utan körde rakt i vad jag vill kalla "fällan". Tron och förhoppningen att det lilla bolaget var en lottovinst som förr eller senare skulle slå in. Att helst snabbt kunna kamma hem en vinst var det som lockade mest. Jag tror att detta beteende tyvärr är väldigt vanligt, speciellt hos ynge män. När man blir lite äldre infinner sig också förhoppningsvis en annan mognad som gör att man verkligen sätter sig in och överväger sina alternativ.

En intressant diskussion på jobbet för några månade sedan om ekonomi mynnade ut i att en person i gruppen blev intresserad av börsen och aktier. Detta fick jag inte reda på  förrän  två månader senare när personen ifråga kom fram och sa att han/hon hade hört vår diskussion och blivit intresserad. Undrande om jag hade tid att förklara mer hur allting fungerade. Efter en första timslång genomgång var personen fortfarande intresserad och några dagar senare fortsatt samtalen. Detta har nu mynnat ut i att Avanza har fått en ny användare och att det har investerats i billiga indexfonder. Om 35 år när denna person går i pension och har avsatt 500 kr i månaden i månadssparande kommer han/hon att ha 210 000:- i rent sparande. Ränta på räntaeffekten ej inräknad. Går börsen som den brukar kommer beloppet troligen att vara betydligt mer. Personen kommer att få ett vettigt tillskott till sin troligvis skrala ålderspension från staten. Själv kommer jag troligen inte ens att leva men man kan ju hoppas att han/hon skänker en tanke åt mig och tyckte att det var ett bra råd han/hon fick och kan njuta lite på sin ålders höst av smart investerade pengar.

2 kommentarer:

  1. Ja många förstår inte kraften i långsiktighet tyvärr. Tror förresten du räknat fel på att din väns 500kr i månaden är 2 miljoner utan avkastning om 35 år. Det borde bli drygt 200.000kr? :)

    Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  2. Hej. Ja visst fasen stämmer det med 210 000:- jag var nog lite väl snabb med avläsningen på miniräknaren, mitt fel. Men detta exempel är ju utan inräknad ränta på ränta effekt som du får i ett fondsparande så den totala summan personen ifråga får är betydligt mer än 210 000:- Men jag ändrar i texten för att inte vilseleda nytillkomna läsare. Tack för din kommentar.

    SvaraRadera