torsdag 19 oktober 2017

Projekt preferens avslutat.

Jag har nu avslutat mitt projekt sommarstugan-preferens. Det hela började som ett test. Själva iden som jag snodde från en annan bloggare, nu minns jag inte vilken, var i alla fall inte ny. Jo för mig var den ny och innovativ. Jag kände att iden var värd att prova. Att ha en preferensportfölj som komplement till mina vanliga stamaktier och fonder och som dessutom gjorde att jag faktiskt fick utdelning varje månad året runt utan att behöva köpa utländska aktier kändes toppen. Jag kunde helt enkelt inte låta bli. Efter att ha läst på mig ännu mer information om hur preferensaktier fungerar så såg jag att risken var relativt liten och att utdelningen en bra bit bättre än räntan på banken. I februari 2017 så växlade jag därför över en stor del av den månantliga insättningen på 5000kr till att enbart köpa preferensaktier. Lite extra kapital har jag skjutit till då och då när det har funnits lite överskott. Under årets gång har det ju även trillat in lite utdelningar från preffarna och dessa har naturligvis bidragit lite grand. Jag vet inte hur jag räknade men jag hade en förhoppning att jag mot årets slut skulle ha en jämn utdelning på 250kr varje månad. Jag hade också tanken från början att projektet skulle fortlöpa under ett år. Med facit i hand så tog det mig 8 månader att fullfölja och slutresultatet blev att jag nu istället för 250kr i månaden får 500kr! Det känns fantastiskt roligt att ha klarat av att fullfölja det man bestämt sig för. Nu kommer inte en enda krona att tillföras denna portföljen. Den får likt en vindamejeanne stå och puttra ensam under en varm filt och den enda tillsynen är utdelningarna som ska återinvesteras någonstans. Vi får väl se vad det blir men jag har lite nya vilda ideer.
 Att portföljen döptes till sommarstugan fans det också en tanke med. Jag ville se om portföljen kunde generera så mycket pengar så elen till stugan kunde betalas. Nu vet jag att den gör det med råge. Jag kanske skulle ändra namnet också. Sommarstuga är det ju egentligen inte. Jag är där så ofta jag kan året runt även på vintern. Min egen lilla 120m2 "man-cave" och många gånger när jag åker dit så sitter jag bara och filosoferar och njuter av tystnade och avkopplingen som naturen runt omkring ger mig. Att strosa runt på 8000m2 och fundera på vad jag vill göra med den vildvuxna tomten är hur trveligt som helst. Här finns det många ideer om vad jag vill göra. Jag gissar att snickarboden/lill-ladan med indragen el ska få besök lite oftare för att konkretisera min storslagna drömmar.


Så härmed förklarar jag projekt Sommarstugan-preferens som avslutad.
Info om innehav osv finns under fliken preferensstugan. Det har varit en trevlig resa men nu är det nytt projekt som gäller!

6 kommentarer:

 1. Roligt att följa dina projekt :-) Dessa preferensaktier verkar ha gott bra för dig :-) Fortsatt lycka till med dina investeringar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Jo preferensportföljen har gått riktigt bra. Sedan starten i februari har den ökat med 15.7% jämförelseindex Six portfolio return index och värde har ökat med 8307kr

   Radera
 2. Tråkigt att du avslutat ditt projekt, hade varit kul att följa och se hur det gått under en längre tid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   själva projektet är avslutat men portföljen med preferensaktierna finns kvar och lever i allra högsta grad. Anledningen till avslutet var dels att jag nått mitt uppsatta mål men även att jag börjarde bli tung i preffar jämfört med fonder och aktier. Jag vill ha en stor del av min portfölj i detta tillgångsslag men jag vill inte bli överviktad. Jag kommer säkert att skriva några rader då och då om hur det går för portföljen men som jag skrev, Inga nya pengar kommer att tillföras förutom det som portföljen själv genererar och som återinvesteras i densamma.

   Radera