tisdag 10 oktober 2017

Att skylla på andra..

Vi människor har oftast lätt att skylla på andra människor när vi misslyckas med någonting eller bara tabbar oss. Om inte OM funnits körde mina egna föräldrar stenhårt med när jag växte upp. Skyll inte ifrån dig, stå för vad du gjort osv.  De senaste tio åren är det populära uttrycket bland politiker "gör om, gör rätt" så inne så att jag mår illa. Det finns ingen annan "yrkeskategori" som skyller ifrån sig lika mycket som politiker gör. När hörde du senast att någon erkände ett misstag eller en tabbe de gjort? Nej just det. På mitt jobb hör jag ofta uttrycket att chefens sämsta beteende är mitt bästa. Det speglar verkligheten rätt bra. Likt barn i en familj som oftast gör som du gör men inte som du säger. Sneglar man då på politiker blir man ju smått indoktrinerad av att gå runt och skylla ifrån sig hela tiden. Erkänn inget, då är du rökt!


Senast läste jag ett blogginlägg från Avanzas Cleas Hemberg som på fullt alvar gnäller över att Balder pref. blir inlöst och att vi aktiesparare blir blåsta på konfekten och att vi sparare ska passa oss jäkligt noga för att köpa preferensaktier. "PREFERENSAKTIER PÅ FALLREPET" utropar han! Sedan gaggar han vidare med att minst tre olika prefbolag har använt olika knep för att kringgå utbetalning och att det borde tändas en varningslapa för att spara i preferensaktier. Som nybörjare hade jag blivit livrädd och nog aldrig vågat köpa en enda preferensaktie. Men om vi nu coolar ner oss lite och tittar på ansvarsfrågan till att börja med. Vem köper aktier? Det gör du. Vems ansvar är det att ta reda på alla fakta innan köp? Det är ditt ansvar. Detta gäller överallt i hela världen. En universell lag skulle jag vilja påstå. Du köper ex. inte ett hus utan att låta undersöka det noga INNAN köp. Du tar reda på så mycket du kan och det står i lagstiftningen att det är KÖPAREN som har undersökningsplikt. Denna undersökningsplikt har du i börsvärden också. Det är ditt ansvar att ta reda på om bolaget du tänkt investera i är tillräckligt bra för köp. Har de utdelning? När? Hur mycket? Vem är VD? är det en bra styrelse? Vad sysslar företaget med? Vad gäller vid split omvänd split och inlösen? Grundläggande fakta helt enkelt.
Så Hembergs kacklande att man blir blåst om man köper preferensaktier tar jag med två nävar salt. Jag hade god koll på läget och blev inte det minsta överraskad av att Balder löser in sina preferensaktier strax innan utdelning. Det kan kännas surt för vissa, ja visst, men de håller sig till reglerna. Balder såg en chans att spara pengar och de tog den. De är fortfarande ett företag med vinstsyften det får man inte glömma även om du som aktieägare känner dig förfördelad. Jag har ändå gjort en god förtjänst på mina Balder pref. så jag ska inte klaga, jag visste om förutsättningarna.
Att lägga en bra grund är viktigt för ex en murare. Är grunden sned blir huset snett. Samma sak med din ekonomi och dina investeringar. Slarvar du för mycket kommer du att åka på nitar. Gör dig själv en tjänst och undvik de värsta misstagen. Läs på!
Själv håller jag på att lära mig mer om fundamental analys av företag. Det känns skönt att kunna grunda sina beslut på fakta. Inte att jag hört eller sett något hett tips på insta elle FB eller för den delen från någon obskyr bloggare typ Procentpanik :-)

2 kommentarer:

  1. Tack för ditt inlägg beträffande att skylla inrån sig. Det finns: kommunism, liberalism, socialism mm. Men så finns också "Någonannanism" = det är alltid någon annans fel :) Här hittar vi b.la. Ulla Anderssons skattepolitik, och jämställdhetsskatt inriktat på män i samband med höjningen på ISK-kontot mm.

    Jag ser att vi båda haft problem med hur blogger beter sig: bilder kan landa snett, textrader byter storlek och typsnitt. Det finns en lösning på detta. Kopiera in stycket från blogger i Word. Längst ned i stycket uppträder en lite gul markör - välj "behåll bara text". Jag tror att det är rester av celler från websidan som spökar. Byt typsnitt i Word istället, och kopiera in texten på nytt brukar storleksskillnader i texterna försvinna :)

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Tack för kommentar och tipset. Jo jag har många gånger retat mig på att ex. radavståndet och ibland även typsnittet har ändrats utan min förskyllan. Jag letade på bloggers forum och ser att andra har samma problem men ingenting görs. Jag tänker prova ditt tips i fortsättningen.

    SvaraRadera