torsdag 31 augusti 2017

Gör som Bill Gates..

Augusti månad är slut och man skulle kunna tro att jag varit inaktiv på börsen men så är inte fallet. Jag skriver inte så ofta om mina köp eftersom de i regel är ganska små. Pengamässigt är nog de flesta av ekonomibloggarna ljusår framför mig och investeringarna per månad blir ju då ganska blygsam. Eftersom jag inte hållit på så länge blir även återinvesterat kapital blygsamt i sammanhanget. Men jag är inte ledsen för det, jag kan ju bara se till mig själv och min situation. Jag har valt att ha ha en god balans mellan mitt sparande och mina utgifter i det vardagliga livet. Jag sover gott oavsett om hela skiten skulle rasa, jag vet att jag klarar mig.
Som sagt, en summerring av Augusti månad ger att jag fick utdelning på Akelius aktier i preferensportföljen. För pengarna köpte jag tillsammans med 4900kr som är månadssparande nya aktier till Preferensfortföljen Sommarstugan. Vän av ordning ser nu att det fattas 100kr på de 5000kr som jag automatiskt överför till Avanza varje månad. Så klart, fonderna måste ju få sin lilla del. Omfördelningen från mars månad har varit att jag skurit ner rejält på fondinvesteringarna till förmån för preferensaktierna. Detta förhållande kommer att återställas nu i oktober och återgå till det normala 3000kr. Resterande 2000kr blir aktieinvesteringar.
Sommarstugan preferensportföljen fortsätter att tuffa på och när jag avslutar den i Oktober så kommer jag att ha ett kassaflöde av 500kr varje månad året runt. Som jag har skrivit om innan så får den portföljen sköta sig lite själv. Den kommer naturligvis inte att driva vind för våg om ni tror det, nej nej, självfallet så kommer jag varje månad att återinvestera utdelningarna MEN jag kommer inte att tillföra något nytt kapital, åtminstone inte på ett bra tag. Återinvesteringen får ändå en bra snöbollseffekt och dessutom så blir det ju i en vanlig aktie för att "inflationssäkra" portföljen en aning. Krasst räknat så blir det 2018 60st nya aktier i Hemfosa som portföljen genererar. Dessa i sin tur genererar 2 nya aktier som ger utdelning. Det ska bli så kul och spännande att följa denna portföljens utveckling!


Index då, hur går mina vanliga aktier gentemot index? Ja ärligt talat så skiter jag högaktningsfullt om jag ligger +10 eller -20% mot index. Jag är bara intresserad av att företagen går bra och att jag får mina aktieutdelningar. Det är ju ändå det som räknas för mig som utdelningsinvesterare.

Om 10år kan jag troligen luta mig tillbaka och se på mina fonders tillväxt med välbehag och konstatera att jag gjorde rätt när jag investerade i dessa. Om 10år kommer troligen både Axfood och Swedbank, Swedish Match och övriga innehav i min portfölj ha glatt mig många gånger om med både utdelningar och tillväxt. Om 10år är det kanske dags att fundera på om jag ska fortsätta att ha preferensaktier i min portfölj men fram tills dess finns det inget annat vettigt raketbränsle som jag kan tanka min investeringsraket med.


Nu blev det nästan poetiskt flummeri, åter till augusti och vilka inköp jag gjorde under månaden:


Preferensportföljen:
K2A = 25st
Hemfosa = 1st


Aktieportföljen:
Axfood = 10st
Swedish Match =10st
H&M = 15st
Castellum = 20st


Fonder: 100kr
DNB global index


Hur investerade du under Augusti månad?



onsdag 30 augusti 2017

Uppdatering

Preferensstugan är uppdaterad....
Känns bra att det börjar närma sig slutet på denna satsning. Ett par månader till sedan är jag i hamn med denna portföljen.

torsdag 24 augusti 2017

Reflektioner i en dusch..

Nu på morgonen kliver jag in i duschen för att, just det, ta en dusch. Jag har ett viktigt möte med banken senare och då vill man ju inte lukta svettig björn. Strålarna värmer skönt mot min nakna hud och jag sträcker mig upp mot den lilla hyllan där vi har schampo (tänkte först skriva Sampo men det hade varit för magstarkt för en investerare som mig) Jag får rota runt innan jag äntligen hittar min dubbeldusch. När jag nu står där och tvålar in salamin så slår det mig att vi har ganska många olika sorters shampo. Ja inte jag personligen, jag har bara en flaska som den enkla man jag är, utan det är snarare kvinnan i huset som tycker att fem olika sorter är helt normalt. Troligen är det så. Inte för att hon behöver det. Hon har en naturlig skönhet som jag älskar. Hon sminkar sig aldrig, möjligen till bröllopp eller så men inte i den normala vardagen. Till skillnad från många andra jag möter på jobbet. Unga kvinnor som totalt har missuppfattat sin egen roll som människor. De har sprutat in medel som förstorar deras läppar så de ser ut som ett babianarsle i fejset. Jag är förundrar över skevheten i dessa ideal. Ok det blev lite utsvävning där men åter till duschen. Jag får en ide och plockar ner en av flaskorna för att läsa mig till vem som tillverkat undermedlet. Nej jag känner inte igen namnet men det är tillverkat i Belgien. Nästa flaska har en minst lika obskyr tillverkare men inte heller där känner jag igen företaget. Tredje flaskan får mig att dra på smilbanden, Unilever. Det känner jag igen! De två sista flaskorna går samma öde till mötes som de två första, aldrig hört talas om dessa namn. 
Men refektionen jag gör är alltså att det måste gå åt in jäkla massa schampo under ett år i en helt vanlig familj. Jag har knappt koll på min egen förbrukning under ett år men det är nog inga större mängder. En flaska räcker säkert en månad eller två för mig. Efter duschen snabbt upp och slår på datorn och söker på Unilever.


Jag är mest intresserad för att se vilka andra märken Unilever tillverkar som jag känner igen. DOV, AXE, Sunsilk, VOS är schamposorterna. Förutom detta så hittar jag även Knorr kryddor, Vim skurmedel, Pepsodent tandkräm, Comfort sköljmedel och flera andra. Favoriten blir Lipton. Jag dricker te varje morgon och Liptons Earl gray är favoriten sedan många år tillbaka. Och så tänker jag att alla som bor i vår stad säkert har två eller fler av Unilevers produkter hemma. Jag tänker Sverige, Europa och världen. Det måste gå åt en rent ut sagt en helvetisk mängd shampo VARJE DAG! vad blir det på ett år? På fem och tio år är det nästan oöverskådligt. Det dricks te och det skuras golv, man lagar mat och tar en glass. 
Jag har inte läst några rapporter eller gjort någon fundamental analys av företaget men medge att det ser imponerande ut. Jag tror att detta är ett företag som kommer att gå bra oavsett vilket börsklimat som råder. Med ett sådant paraply av fina varumärken som folk världen över använder dagligen borde det vara en stabil inkomstkälla alltid. Om jag någon gång tar steget och satsar på utländska aktier så kommer Unilever att ligga högt på min önskelista. Man måste ju duscha en o annan gång eller hur....




onsdag 23 augusti 2017

Balders Balle!

Balders balle!
Fastighetsbolaget Balder kommer med stor säkerhet att lösa in sina preferensaktier. Det avslöjar man idag på bolagets hemsida:
http://www.balder.se/pages/pressmeddelande.aspx?id=DB3D600F3ABAA118


Läser man texten så är det till förmån för en hybridobligation. Allt för att stärka kreditvärdigheten hos bolaget. Hybridobligationer är inget nytt. Vattenfall använde sig av samma upplägg 2015. Som jag läser det så gynnar det företaget av två skäl. Det första är redan nämt, kreditvärdigheten ökar och man får då låna mer pengar om man vill. Andra skälet går lite in i det första. Man betalar ju runt 6% i utdelning på preferensaktier men med obligationer sjunker det till runt 3% skulle jag tippa. Det ska bli spännande att följa hur de tänker sig fortsättningen. Blir det möjligt för privatpersoner att teckna obligationerna eller är det bara andra företag och banker förunnat?  


Har man preferensaktier i Balder (vilket jag har) så kommer dessa att lösas in automatiskt för 350kr/st. Jag kommer förutom utdelningarna jag fått hittills att cacha in ytterligare en liten slant eftersom jag har ett GAV runt 338kr. Men jag måste ändå tycka att det är lite tråkigt att skiljas från denna stabila aktie. Nu får jag hitta någonting annat att lägga över pengarna på. Jag har redan hunnit fundera och troligen blir det Klövern och Hemfosa som jag köper upp istället. Jag vill ju fortsätta att ha mina kvartalsutdelningar i samma storlek och i samma månad. Det spelar egentligen ingen roll men jag trivs med jämna siffror i protokollet. Sådan är jag. Således, den enda förlusten jag kan se i detta är att jag måste betala nytt courtage när jag köper nya preffar. Inlösen för Balderpreffarna är däremot gratis. 



måndag 21 augusti 2017

I feel the need.....

Utan att fuska, kan du komma på från vilken film följande cittat kommer? " I feel the need, the need for speed!
Många av er har sett filmen men vem lägger sådana trivialiteter på minnet. Då får man ju nästan vara lite flygnörd eller som i mitt fall sett filmen fler gånger än jag orkar räkna. Till mitt försvar så var det delvis ofrivilligt. Inte första gången men de 35 följande.  Sista gången jag såg den var det av rent nostalgiska själ helt frivilligt alltså. Jag har lärt mig att älska den av olika anledningar men jag ska inte hålla er på varmt grillgaller längre. Filmen är alltså Top Gun med bla. Tom Cruise i huvudrollen. Och för att knyta an ännu mer till flygtemat så var jag och besökte Eksjö och flygets dag där i söndags. Många fina fototillfällen på lite udda flygplan och höjdpunkterna för min del blev ljudupplevelsen av en Spitfire. Engelsmännens motmedel i slaget om luftherraväldet under andra världskriget.
Wow! det ljudet får håret på armarna att resa sig!
Jag är inte någon plainspotter dvs flygnörd men jag gillar om tillfälle ges att gå och se flyguppvisningar. Någon slags pojkdrömm finns det säkert som får lite näring när man ser piloter som rattar de olika flygplanen. Känslan av att sitta själv och vara herre över en sådan mäktig maskin måste vara otrolig. Jag såg många piloter som var bra till åren kommna men som fortfarande var aktiva och det finns säkert en bra anledning till det. Det är ingen billig hobby det ska man ha klart för sig och dessutom måste du flyga ett visst antal timmar varje år för att kunna behålla ditt cert. Men de flesta som håller på verkar tycka att det är värt det.
Vad har då ekonomi och investeringar med flyg att göra? Först tänkte jag skriva absolut ingenting men sedan kom jag på att man kan ju köpa aktier i ex. SAS och Lufthansa. Köpenhamns lufthavne finns också om man är hugad spekulant. 
Lockheed martin är ett stort företag som tillverkar flygplan både civila och militära samt annan krigsmateriel. AA är kanske inte obekant- American Airlines och inte att förglömma Boeing en av världens största flygplanstillverkare där du kan investera om intresse finns. Nu känner jag personligen att flygplansindustrin kanske är lite utanför min bekvämlighetszon när det gäller att köpa aktier. Det känns riskfyllt men det kan vara att jag är allt för dåligt påläst. Jag vet inte om man blir aktieägare i en JAS om man köper SAAB-aktier men vad jag däremot vet är att jag gärna hade tagit en åktur i vårt fina svenska toppmoderna JAS eller varför inte (i drömmarnas värld) få styra det helt själ precis som jag gör med min egen ekonomi. Jag är Top Gun pilot över mina investeringar!


Musik i världklass!







torsdag 17 augusti 2017

Varför Ratos heter Ratos..

Nu har jag läst klart boken: Svenska förmögenheter skriven av Göran Hägg.
Jag ger boken rakt av 5 av 5 möjliga. Jag kan heller inte annat än rekommendera dig att läsa den! Man får reda på så många saker både rent historiskt men även sakligt och faktabaserat på ett rakt och utan omsvep övertygande sätt med inslag av humor. Göran Hägg måste vara hatad av många rika släkter då han inte räds att skriva om både tjuvaktiga beteenden och om ointillegenta och även rent sinnesjuka personer som förekommer här. Att flera av grundarna till dessa förmögna släkter inte drog sig för någonting för att uppnå makt och rikedom är säkert en nyhet för många av oss. Ett utstuderat fifflande med räkenskaper för att undgå skatt kan få dagens skattefifflare gröna av avund. Finurligheten visade inga gränser. Att Investors grundare var en av de främsta i detta gebit var för mig en total nyhet och nu ser man med lite andra ögon på dessa berg av pengar som företaget/stiftelsen förfogar över.

Andra förmögna familjer och hur de lyckades tjäna dessa, ibland även hinna med att förlora dem, som tas upp är bla. Bonniers, Ax.son(axfood) Kempe, Kruger och flera andra..
Vissa av dem var redan aristokrater födda i goda förhållanden medan andra jobbade sig upp från två tomma händer ur fattiga förhållande
Några andra mer kuriosa saker jag lärde mig är varför Investmentbolaget Ratos heter just Ratos. Det är så enkelt att grundarna Ragnar och Torsten Söderberg tog de två första bokstäverna i sina förnamn. Ra i Ragnar och To i Torsten samt att man satte dit ett S som är första bokstaven i efternamnet Söderberg. Tillsammans bildar det namnet Ratos. Enkelt men vem visste detta? Inte jag i alla fall. Flera liknande exempel finns i boken och jag vill inte "spoila" allt för mycket utan tycker att du ska ta och läsa boken.
Tyvägg gick Göran Hägg bort 2015 men han hade hunnit med att skriva ett 40-tal böcker och jag kommer nog att låna några till i andra kategorier. Han har gjort mig nyfiken.

Lite mellanperiod just nu men nästa vecka är det lön och då är det dags att investera igen. Fler positiva signaler var ett meddelande från företaget att löneförhandlingar är klara. Från och med oktober blir det löneförhöjning och även en del som då blir retroaktiv från april, så det kan trilla in en extra slant då. Inte mig emot för när surhösten närmar sig så behöver man små glimtar av hopp för att jobba vidare med sina ekonomiska mål.



torsdag 10 augusti 2017

Inga genvägar

Man kan bli rik långsamt men fattig snabbt om man är korkad. Det svåra ligger i det enkla, med det menas att det är enkelt att plocka ut 10-12 aktier som man sedan håller sig till. (om inget drastiskt händer med företaget) Fortsätta att investera i de fina bolag du valt och hålla sig till planen.
Jag vet inte hur många av världens bästa inveterare som i sina böcker påpekar detta och VARFÖR skulle man inte följa ett sådant råd? Har du investerat under 30-40år och tjänat ihop 50 miljoner utan att ha förlorat några pengar?
Inte, i så fall: -Shut the fuck up!
Det finns inga vettiga genvägar med låg risk till att bli rik på börsen. Det tar tid och är oftast tråkigt, det är därför man skaffar sig en blogg :-)
Det svåra är att hålla sig till planen istället för att irrar runt och köpa hit o dit o sälja så fort en aktie stiger lite. Man ser kanske ett läge i en annan aktie man också haft span på och bestämmer man sig plötsligt för att sälja någonting ur sin portfölj till förmån för någonting annat. Tuvhoppande kallar jag dettta förfarande. Inte för att jag lägger någon personlig vikt vid vad andra investerare hoppar mellan, jag försöker bara inte hoppa så förbannat mycket själv. Jag är den ultimate tråkmånsen! Jag skulle nästan vilja ändra mitt bloggnamn från procentpanik till aktietråkmånsen eller något liknande.
Ok, läs det här inlägget med lite ironi i tonen men ni fattar vart jag vill komma.


Så för att verkligen understryka min tråkighet extra mycket så passade jag på att handla lite aktier idag. Om nu någon tror att jag så här i slutet kommer att knorra till det lite (förlåt mig snålgrisen) och slänga in en ny aktie i portföljen så tror ni fel. Procentpanik överraskar sällan sig själv eller andra läsare. Fem tråkiga aktier inhandlades till den tråkiga portföljen.


10st Axfood  
10st Swedish Match
15st H&M
20st Castellum
20st K2A


Mycket tråkigare än så här kan det inte bli....



tisdag 8 augusti 2017

Det ingen pratar om...

Väldigt sällan läser jag bloggare som redovisar vad man betalar i courtage på ett år. Men jag återkommer till detta. Först en kort och koncis förklaring till vad courtage är och vad det kommer ifrån. Följande kan man läsa på Wikipedia:


"Courtage är den avgift som en fondkommissionär debiterar sin kund vid handel med värdepapper som till exempel aktier. Begreppet är skapat från det franska uttrycket för mäklare och mäklarfirma, courtier respektive société de courtage."
Vanligtvis så betalar du alltså en avgift både när du köper och säljer aktier eller börshadlade fonder sk. ETF:er (Exchange traded fund) Det finns andra sorters värdepapper, certifikat, warranter, terminer, optioner, räntebevis, obligationer
osv. men jag vet ärligt talat inte hur det ligger till där med courtaget? Det är inget som intresserar mig heller så antingen får någon barmhärtig samarit upplysa mig om det (jag är för lat för att ta reda på det själv eftersom jag inte handlar med dylika ting) eller så får jag helt enkelt leva i denna okunskap.


För vanliga fonder betalar du däremot inte courtage och det är åtminstone något jag gläds över. Både Avanza och Nordnet har avgiftsfri handel till du når upp till 50 000SEK i Avanzas fall och 80 000SEK hos Nordnet. När du nått upp till dessa summor gäller det att välja courtageklass. Åtminstone hos Avanza finns det 5 olika courtageklasser men det är inte så svårt att välja rätt. Hur mycket handlar du normalt för en månad? Spana in vilken klass som passer dig bäst och välj den. Ett gott råd är att läsa på om cortage på ex. Avanzas hemsida.


Nu åter till min frågeställning om oredovisade courtagekostnader. Själv har jag har en kolumn i min aktiedagbok där jag för in vad jag betalat i courtage för varje affär jag gör. På så vis har jag full koll. (Jag skulle naturligvis kunna gå in på Avanza och ta fram courtaget för varje transaktion jag gjort) Jag kan redovisa min egen blygsamma kostnad för årets första 6 månade till 324kr. Tittar jag på helåret för 2016 så uppgick det till 415kr. Troligen kommer jag att överskrida 2016 års notering detta året eftersom jag köper mer aktier nu än jag gjorde då. Det var mest fonder jag investerade i och de är ju som sagt avgiftsfria i courtagehänseende. Skulle jag dela upp courtagekostnaden i köp och sälj skulle det se ut på följande vis.
2016 Köpcourtage: 401kr Säljcourtage: 14kr
2017 Köpcourtage: 276kr Säljcourtage: 48kr  (årets första 6 månader)


Vad säger siffrorna egentligen? Ja att jag köper betydligt mer än jag säljer och det är ju bra om man ska vara långsiktig. Det säger också att jag gör relativt små affärer och det är ingen hemlighet att jag har ett månadssparande på Avanza om 5000kr. Ibland när det finns lite extra slantar så för jag över och köper lite till. Naturligvis så återinvesterar jag utdelningarna jag får från aktierna och då bidrar det till ökat courtage men det kommer man inte ifrån.
Banken ska ha sitt på ett eller annat vis. Gör man manga köp/sälj så på tio år blir det nog en rejäl slant man lagt ut.


Har du koll, och vad betalar du i courtage på ett år?

måndag 7 augusti 2017

Personligt rekord..

Semestern är slut. Fyra veckor av mitt liv swichade förbi som om det vore en enda vecka. Jag gjorde de saker jag förutsatt mig att göra nämligen ingenting. Räknar man arbete i någon form så sträcker det sig till 5-6 timmar en enda dag i trädgården då lite buskar och träd fick sätta livet till annars har jag tagit det lugnt. Små utflykter och lite längre sådana. Dagsetapp på 65 mil som längst. Det kommer snart att bli fler resor i september och oktober så vi sparade in på flera längre turer.


Jag fick av en slump en bok av en kompis, Peter Lynch, One up on wallstreet, på engelska. Den har jag betat av som kvällslektyr och jag gillade den.
Jag ger mig inte på en recention av boken då många andra bloggare redan fyllt ut detta ämne utan konstaterar bara att den är klart läsvärd och rekomenderas!
(mannen på bilden är såklart Peter Lynch och inte på min kompis, även om jag inte hade haft något emot att vara kompis med Mr: Lynch)


Idag var jag åter på biblioteket för att se om de hade något läsvärt men jag hittade inget nytt, jag har läst alla deras börs/investeringsböcker. Däremot hittade jag en annan bok som jag lånade hem, Svenska förmögenheter skriven av Göran Hägg. Inte vet jag vad den kommer att ge mig men förhoppningsvis någon form av ny information eller insikt.
Jag lyckades med ett personligt rekord under semester. Jag loggade bara in på Avanza en enda gång under dessa fyra veckor! Den 27 Juli hade jag fått in lön och överföring till Avanza. Investera pengar, det tar inte semester! Jag visste redan innan vad jag skulle lägga pengarna på och det löper enligt plan. Det blev "suprice" preferensaktier. Tråkmåns. Jo jag vet. Men långsiktig investering är lite småtråkigt om man inte får utdelningar flera gånger i månaden som man kan återinvestera och jag har en bit kvar innan jag är där. Så, den uppdaterade planen är att jag så fort som möjligt ska nå utdelningsnivån på 500kr/ månad från mina preferensaktier. Detta kommer jag att klara av inom 5 månader och sedan kommer jag inte att tillföra mer pengar till portföljen sommarstugan. Den kommer att få sköta sig själv. Utdelningen från den lilla portföljen är då 6000SEK om året och jag har nått långt över mitt mål som jag satte upp att den skulle täcka elräkningen i sommarstugan.
Dilemmat jag har just nu när det gått så bra att nå målet är om jag ska fortsätta att återinvestera utdelningarna från preferensaktierna eller om jag ska börja plocka ut vinsten och låta den betala stugan på riktigt? Just nu säger magkänslan att jag ska fortsätta att bygga något år till innan jag låter portföljens pengar komma till nytta i den "riktiga världen".
Man ska inte ha bråttom med sådana beslut så jag suger väl lite på den karamellen och låter det bero. Det känns ändå rätt ok med sådana angenäma problem :-)