fredag 21 oktober 2016

Det tråkiga namnet fond..

Om man ska diskutera ekonomi och hör namnet fond får man associationer till en nytapetserad fjärdedel av ett rum som är i en helt annat mönster eller färg än övriga rummet. Fult tycker vissa, supersnyggt tycker andra. Det började bli modernt för några år sedan och övergick sedan i att man skulle ersätta tapeten eller färgen på fondväggen med panel, helst liggande.
Modernt och modernt förresten, titta in i ett orenoverat hus i från 70-talet så fanns där ofta grovsågad eller hyvlad panel på väggarna i gillestugan, det var modernt då och all modernitet går i cykler.

Bankernas fonder som vi kan investera i är heller inget nytt eller modernt. Det har funnits i minst 20år troligen ännu längre. Är man lite äldre så mins man kanske allemanfonderna. Fonder är ett bra sparande om man inte är så intresserad av aktier och börsen och risken är mindre om man satsar i en globalfond än en spetsfond. Att ha flera olika fonder är också en strategi för att öka spridning och maximera tillväxt.

Mina egna fonder då, hur ser det ut där? Jo jag har spridit ut riskerna på två olika globalfonder men samtidigt går Sverige bra och därför har jag även satsat på hemmaplan samt att jag valt en fond på tillväxtmarknader. Vägen hit var kantad av räntefonder och obligationsfonder någon guldfond och Avanza zero. Men utvecklingen var inte så god, visserligen plus på alla fonder utom guldfonden men som sagt jag tyckte de utvecklades alldeles för långsamt.
Nu efter 9 månader känns det som om jag har hittat en stabil väg och jag känner mig trygg med mina innehav. Fördelningen procentuellt är kanske inte optimal så jag har redan börjat omviktningen till mer globalt. Procentsatserna är ungefärliga.

DNB global indeks                35%         mål 30%       GLOBALT
Spiltan global investment      10%         mål 25%

SPP aktiefond Sverige          20%         mål 15%       SVERIGE
Spiltan aktiefond invest.        25%         mål 15%

Länsf. tillväxt. index              10%         mål 15%       TILLVÄXTLÄNDER

För närvarande har jag pausat DNB global då den uppnått ett andra delmål och månadssparandet övergår till Spiltan global invest istället.
Spiltan aktiefond invest är också pausad, den har också nått sitt andra delmål samt att det är en svensk fond och viktningen behöver gå över till mer globalt.

Men den stora frågan är väl ändå, hur har fonderna gått? Ja det stämmer. Jag tycker inte man ska fortsätta att spara i en fond som inte går bra. Det finns så många bra fonder så det finns ingen anledning att inte vara lite aktiv och byta om en fond i flera år går dåligt, ut med skiten och in med bra fonder istället!  Nedan redovisas dagens (16-10-21) utveckling.

DNB global indeks                 + 6,5%   (650:- i  avkastning)
Spiltan global investment       + 1,8%   (18:- i avk. nystartad 16-10-04) 

SPP aktiefond Sverige           + 8,7%   (620:- i avk.)
Spiltan aktiefond invest.         + 7,8%   (780:- i avk.) 

Länsf. tillväxt. index               + 9.8%   (696:- i avk.)

Trots lite kringelkrokar så på 9 månader ligger jag plus 2764:-
Satsat belopp är 4000:-/mån dvs 36 000:- totalt i år.

Det är kul när det går bra! Kanske inte lika roligt då börsen går dåligt och fonderna minskar i värde men den dagen den sorgen...

 








5 kommentarer:

  1. Alltid roligt med en ny blogg. Även jag trycker hårt på indexfonder eftersom jag tycker att dessa utgör en bra bas. Det är aldrig för sent att börja spara. För min del var det minusräntan på banken som drev mig mot nätmäklarnas alternativ, och det har gått bra för min del. Jag har aktivt läst om aktier sedan i våras, men innan dess var det bara fonder som gällde. Pengarna växer snabbare så fort man bara passerar 100 000:-

    Keep It Up

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Tack för uppmuntran! Nej jag tror att om jag håller mig till den utstakade strategin så kommer det nog att bli bra. Fin blogg du har, kommer att kika in på den då och då för att se till att du sköter dig :-)

    SvaraRadera
  3. Tänkte börja med fonder. Har ett kapital på 30.000 kr som jag skulle vilja sätta in på fonder. Men hur ska jag tänka när jag börjar. När jag köper aktier så ser jag ju vad kursen är i och kan se historik mm. Men fonder brukar jag bara köpa har aldrig tittat på någon graf om den ligger bra att köpa. Hur ska jag tänka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emelie.

      Först vill jag gratulera dig till ett bra val! Fonder är bra att satsa i som ett komplement till aktier.

      Jo fonder har också grafer du kan följa. Klicka in dig på en specific fond så hittar du graf précis som för en aktie. plus att du kan läsa VAR fonden satsar dina pengar, vAD den kostar, VILKA aktier som ingår i fonden, RISK osv.

      Det finns tyvärr inget enkelt svar på din fråga.
      Jag kan inte tala om hur du ska tänka av olika anledningar.
      Man ska inte lyssna till vad andra människor säger (inom börsvärden, speciellt inte bloggare :-)) Du måste bilda sig en egen uppfattning om vad som kan vara bra för dig.
      Alla är vi olika i hur vi lägger upp vår strategi.Och med strategi menar jag: Hur lång tid har du tänkt att dina pengar ska vara placerade och hur stor risk är du villig att ta med dessa pengar.
      Ok, så långt kommet så kan jag bara tala om hur jag själv gör. Eftersom jag vet att mina pengar kommer att stå I fonderna under minst 10-12 år troligvis ännu längre så har jag vägt in en viktig faktor och det är FONDAVGIFTEN. Den måste vara låg eftersom jag sparar så länge. Det finns minst två fonder som är helt gratis. Om de är bra eller dåliga råder det delade meningar om. Jag tittar efter hur stor risk fonden har, skala 1-7 där 7 är högriskfond. Jag väljer stabilitet och långsiktighet. De fonder jag själv äger har låg fondavgift men ändå bra utveckling.
      RISKSPRIDNINGEN: Se till att välja så du investerar på olika områden, globalfond,sverigefond,tillväxtmarknadsfond, kanske någon "spetsfond" i ett enda land, ex.USA. Är du försiktig så kanske spiltan räntefond är något? Du sprider riskerna helt enkelt.
      Jag skulle rekomendera dig att läsa lite på Avanzas akademi på deras hemsida, där får man många bra tips om vad man bör tänka på när man väljer fonder. Det är nästan omöjligt att koka ihop ett bra svar till dig på några meningar här.
      Det finns egentligen inga genvägar utan man måste läsa på lite själv och bilda sig en egen uppfattning.

      Lycka till och återkom gärna med hur du satsade dina pengar.

      Radera
    2. Tack för att du tog dig tid att svara :) Mkt snällt. Ska fundera lite till hur jag ska göra med pengarna.
      Jag lovar att återkomma :)

      Ha nu en trevlig helg.

      Radera