måndag 17 oktober 2016

Att verkligen lära sig av sina misstag!


Det finns ett skönt uttryck som Einstein tros ha myntat det lyder ungefär så här: Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat.
Alltså, vem har inte suttit vid datorn och tryckt på samma tangenter och hoppats på ett annat resultat?
Jag ser det dagligen på mitt jobb. Folk som slår in sina lösenord men nekas slår in exakt samma lösenord igen och misslyckas naturligvis igen och sedan undrar man vad som är fel? Första gången det händer så är det oftast pga av osäkerhet, slog jag verkligen in rätt bokstäver/siffror? Andra gången så är det datorns fel. Tredje gången är det säkert systemfel eller någon server som krånglar.
Ibland kan det vara så men oftast är det vi som har glömt att antingen byta lösenord eller slår in ett gammalt lösen. Misstaget var alltså vårt eget.
Vad har då detta med börsen och investeringar att göra?
Jag har precis lärt mig en läxa jag inte kommer att göra om. Det var som sagt läge på Kopparbergs då jag trodde att den dök tillfälligt och att 260:- var ett riktigt bra läge. Eftersom jag har följt aktien under en längre period och tyckte att det var "billigt". Jag trodde verkligen inte att den skulle bli långvarig på den nivån och definitivt inte att den skulle sjunka ytterligare. Eftersom jag följt den ett tag så visste jag om att den visserligen kunde dyka många kronor på kort tid men att den alltid återhämtade sig relativt snabbt. Nu har det inte blivit så. Alltså, aktien föll ytterligare och där satt jag med skägget i brevlådan! Eftersom mitt nybörjarmisstag denna gången var att köpa för hela månadspengen i ett enda köp kunde jag inte forsätta att handla då aktien gick ner ytterligare.
Nu lipar jag mig till sömns för att jag inte kan plocka upp aktien runt 245:-
Nästa gång, och det är här det fina i kråksången kommer, så vet jag hur jag ska bete mig. Jag köper för kanske 1/2 eller 1/3 av min kassa och inväntar om aktien sjunker ytterligare. Gör den det så köper jag ytterligare en post och gör den inte det så är jag nöjd med det jag handlade i ett första skede.


Lärdomen av detta kommer jag att utnyttja i fortsättningen av min aktiekarriär. Jag kommer inte likt en galning att göra samma sak igen och förvänta mig ett annat resultat :-)


Att höra fel och göra fel är två vitt skilda saker.
För er som gillar hårdrock/metal har jag en liten historia. På Primal fears CD från 2007 New religion finns en låt som heter Psyko.
Ha ha, jag hade i flera års tid trott att de sjöng Psyko-millionaire!
När de i själva verket sjön Pyko-in the air..... Men lyssna på refrängen och avgör själva.2 kommentarer:

  1. En klassiker jag får höra allt för ofta. "Vad hade jag för lösenord här" ?... Vet du det? :-S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den kommentaren är vanlig, speciellt efter semestern...

      Radera