fredag 30 september 2022

Ditten o datten...

September månad är till ända, ja det är ju sista dagen idag och det finns 12 timmar kvar om man ska vara nogaräknad. Jag vet ingen som är överlycklig över börsutvecklingen i september? Själv tar jag det med ro. Det är en allmän (hela världen?) nedgång, alltså, i stort sett alla bolag har backat och det är ingenting bolagspecifik med det jag äger. Jag må vara en usel stockpicker men till och med min globalfond som har över 1500 bolag har backat 11% så.... så jäkla kass är man nog inte i detta fallet. Ja det här ämnet vänds det ut o in på i alla medier, man kan bli lite trött på det....

September är en "mellanmånad" i min portfölj dvs den är inte stark men inte heller svag. Det har blivit utdelningar på 4164 kr.  Historiskt så har september ändå varit en hygglig utdelningsmånad som pendlat mellan 4000-5700 de sista åren. Något bolag, tror det var Castellum har flyttat/ändrat utdelningen och därav svängningarna. 

Jag har fått utdelningar från SBB, Cibus, Axfood, K2A och XACT.

September var ju också sista månade som jag förde över pengar från lönen. (första gången sedan 2019 som jag inte får full lön. Jag blev ju som bekant inlagd på sjukhus och opererades under slutet av min semester) Portföljen den får klara sig med enbart återinvesterade utdelningar. Jag valde att investera i PEAB, Cibus och XACT nu under september. Sedan kunde jag helt enkelt inte hålla fingrarna från syltburken utan avrundade mitt lilla innehav i SBB-B till 500st. Jag hade lovat mig själv att inte öka där men ni vet det där med att jag inte pallar att se udda tal i mina innehav ställde till det. När SBB den 20:e sep var nere på 12.80 så kunde jag inte låta bli utan slog till på 45st för 577kr. Men den största posten gick till XACT högutd. Där jag slog till på 80st. XACT köpte jag först gången 2018 efter ett tips från Petrusko. Tack ska du ha Petrusko! Jag hade redan året innan utländska ETF:er men det sket sig ju med fortsatta investeringar där pga lagändringar och då var jag lite vilsen i vad jag skulle investera i istället. Då läste jag om XACT och fastnade för riskspridning i nordiska bolag och att det var en utdelande fond. Jag har för mig att den då också bara betalade utdelning en gång om året och det var i maj. Numera har den utdelning fyra gånger om året.

Oktober som vi snart är inne i nu kommer att bli en stark utdelningsmånad. Den har seglat upp till att bli den tredje starkaste och det är ju riktigt trevligt att ha fina utdelningar på hösten men detta återkommer jag till i ett inlägg lite längre fram.


Avdelning icke investeringsrelaterat:

På torpet har jag skördat det sista som ska skördas för året. Det blev inte på något vis något jubelår där heller. Mina två 1000L vattentankar som jag har till bevattning stod i nästan hela augusti tomma då det inte föll något regn. Detta påverkar natrurligtvis utvecklingen av majs, morötter, rödbetor, gurka, potatis och allt annat vattenkrävande. Jag har en brunn på tomten men vill inte springa med två 15l hinkar fram och tillbaka som en skottspoling. Jag har hittills varit för snål för att investera i en jetpump som skulle kunna förse trädgården med vatten. Fortsätter klimatförändringarna med o-regniga sommrar får jag nog tänka om.


Här är det majsen som står i blomm i en av odlingsbäddarna

Här är tre bäddar halvskördade,  morötter, rödbetor, purjo och gurka

Jag tar bara hem så mycket potatis som går åt på ett par veckor i taget.
Juste denna sorten heter Bintje men jag har även King edvard och Zoe,





Här är det rödbetor som ska kokas. Gul och orange morot för färgeffektens skull..




Så här ser en ofullgången majskolv ut. Sent sådda som det inte hann bli något av.


Gigantisk Västeråsgurka! Sparad för att ta nya frö ifrån.
En snusdosa är 7cm i diameter.


Ibland blir det knäppt!


De sista pyttesmå 3-5cm stora gurkorna inlagda. Den rosaröda burken är picklad rödlök.


En del av årets egenodlade gurkor inlagda. Tack IKEA för att ni säljer syltburkar billigt.

Torpet är min ventil i livet och att vistas i trädgården är läkande för själen. Att det blir lite arbete är ingenting jag har något emot. Många gånger när jag är där så roar jag mig bara utan att lyfta ett enda finger för arbete. Men slutresultatet med egenodlat som jag senare under vinterhalvåret kan äta är mycket tillfredställande.



Mvh // PP

7 kommentarer:

  1. Snygga odlingar !! Det märks att det är lättare att få det gröna att frodas där nere hos dig. Här uppe är det kärvare, tur att det finns Willys. Min egen Globalfond har gått ungefär som den där med 1500 innehav i år. Mycket tack vare den utländska valutan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack.
      Jo jag är nöjd med mina "lådbyggen". Odlingslådorna ger mig ett övertag, lätta att sköta då de är 90cm höga, diskbänkshöjd, man blir inte trött av att böja sig och tanken är att jag ska kunna odla även om jag blir 85! Sniglar slipper till stor del, tror jag hittade en enda i år som tagit sig in i en av lådorna.
      Jo det är stor skillnad bara på 15-20 mil i Sverige. IGMR odlar ju en del och jag ser alltid avundsjukt på när hans grödor kommer upp och mina fortfarande inte visat några livstecken. 2-3 grader varmare gör mycket så skillnade mot norra Sverige måste vara riktigt stor.
      Har du någon gång räknat på var du betalat i växlingsavgifter för dina utländska innehav. Klart att om man har tid på sig att det inte spelar någon roll men jag har allt för kort tid på mig så det lönar sig knappast för mig, därav mitt bloggnamn :-)

      Mvh // PP

      Radera
    2. Det mesta utländskt köps så att växlingsavgift stannar på 0,25%. Dessutom, med min 99% buy and hold strategi, så blir det bara en engångsavgift.

      Vanliga simpla indexfonder betalar man ju årliga avgifter på oftast och behåller kanske även dessa länge. Därför blev det för mig intressantare att skapa en egen kontantutdelande Globalfond utan dessa återkommande avgifter.

      Jag har inte räknat på vad jag betalat i växlingsavgift :)

      Radera
  2. Liknar så mycket det jag vill ha i Småland när jag ser och läser i ditt inlägg:
    1. Regnvattenuppsamling med elpump från tank
    2. Upphöjda planteringsbäddar
    3. Konservering och förvaring på olika sätt fram till nästa år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.
      Ja jag har ju två 1000L tankar som jag direktbevattnar med. Regnvatten från takavvattning = gratis. Att tänka på så du inte gör samma tabbe som jag gjorde, köpte vanlig 1/2 tums trädgårdsslang och kopplingar. Helt värdelöst tryck trots att tankarna står 2m över marknivå. Fick byta till 3/4 tums för att få vettigt tryck men i framtiden skulle jag mycket väl kunna byta till 1 tums slang om jag hittar extremt billigt någonstans.
      Jo bäddarna är byggda med tryckt 3 och 4 tums regel samt gamla takplåtar i aluminium som jag hittade bakom hönshuset i stugan. Trots detta så kostade den första baljan runt 700kr att bygga. Rostfri skruv naturligtvis till alla baljor, galvade har en tendens att börja rosta efter ett tag. Ett tips här är att dubbelt sorksäkra botten! Annars tar de sig upp och äter upp alla grödor de gillar.
      Jag har som regel mina basgrödor men att ge mig på en ny göda varje år tills jag lärt mig hur man ska göra för att lyckas bäst. Man lär sig otroligt mycket. Naturligtvis så vill jag ju kunna ta om hand det mesta och olika lagringsmetoder är också något jag praktiserar. Det är en sak att ha sett min mor göra det många gånger men en helt annan att göra det själv helt från grunden. Inte bara det. Jag har lärt mig att ta om hand egna fröer från olika grödor så jag är just nu självförsörjande livet ut på morötter, majs, potatis, lök och purjo. Pågår experiment med rödbetor och gurka. Summa summarum, det finns hur mycket som helst att lära sig och man gör det inte på ett år... det tar ett tag.

      Mvh // PP

      Radera
    2. Tidigare var vatten billigt men priserna tror jag lokalt gick upp 40-50% bara i år och det är inte slut med det. Vore skönt att ha gratis vatten (efter en investering). Jag behöver elpump i stället för bara självtryck då jag inte kan ha tankarna högt. Antar du har 2 st så kallade IBC-tankar som verkar bäst. Såg någon som kopplat in ett högt placerat uttag av vatten från stuprör och sedan grävt ner 1" slang bort till tanken i ett avskilt hörn i trädgården - så vill jag ha det! För bevattning sedan borde 1/2" funka om man har pump? Kanske vatten från båda takhalvorna, garage och uterum och flera seriekopplade tankar?

      Upphöjda planteringsbäddar finns det många av på Youtube och jag gillar bäst de helt i trä eller de med plåt som du har. Klart det kostar en del och mer om man måste köpa plåten. Sork är inget problem där huset finns utan fåglar och sniglar är nog det värsta. Kör du friland också? Mitt framtida FIRE-boende har ett friland på kanske 80 m2 som har använts flitigt men nu mest har jordgubbar och potatis.

      Hela trädgårdsbiten tar tid att lära sig och det ser jag som en mycket större utmaning än fiske som jag ju skrev om häromdagen. Ta hand om egna fröer är ju på nästa nivå!

      Radera
    3. Jo det är IBC tankar. Men jag läste om en bloggare i veckan ( https://www.youtube.com/watch?v=95Q3wJLALlU) Som skulle bygga ett nytt hus med massor av smarta lösningar bla en vattentank under eller strax bredvid huset på 8000L som fylldes på av takbevattning(regnvatten) och skulle gå till toaletter och diskmaskin. Gratis vatten. Han hade många smarta lösningar och det var intressant att se hans youtube video.

      Ja jag har ett friland också men det blir aldrig bra där även om det sköts om på samma vis som mina bäddar så nästa år ska jag skrota det och bara köra mina upphöjda lådor. Dessutom ska jag bygga en till. För någon dag sedan snackade jag med min granne och han hade fått hela skörden förstörd av sniglar så han hade noll potatisar inför vintern. Han har ändå odlat friland i 50år...
      Jo friland har ju funkat i tusentals år och kommer att fortsätta göra det men jag vill ha det praktiskt även när/om jag blir gammal.
      Ja frösamlandet är en egen avdelning men samtidigt inte. Det ingår ju liksom och man får det på köpet, det gäller bara att man tar tillvara det som ändå kommer naturligt istället för att springa till affären varje vår och köpa fröpåsar. Det är ärligt talat inte mycket jobb med det och dessutom är det roligare att skörda från det man har satt själv istället för köpta fröer.

      Mvh // PP

      Radera