torsdag 22 september 2022

Axfood

Axfood torde vara ett innehav som väldigt många svenska investerare har i sin portfölj. Jag tror att man i detta bolag ser en stabil spelare som funnits i många år och har en utdelning som oftast ökar. Det är ingen dramatik direkt att äga Axfood. Det lunkar på i maklig takt ungefär som att sitta på ryggen på en elefant som sakta tar sig fram. Man vet att man kommer fram och det är inte mycket som sätter stopp för en elefant! Visst, det kan finnas mindre gropar eller vattendrag att ta sig över men inte ens en lejonflock är beredda att försöka fälla en vuxen elefant.

Axfood är ett välskött bolag och VD:n Klas Balkow styr det på ett bra sätt. Man har fortsatt sin expansion i lagom takt och tar inte för mycket risk. Dagligvaruhandeln är som så många gånger skrivits någonting vi inte kan undvara. I någon mån så måste vi människor äta mat om vi sedan köper den på ICA eller Lidl är en annan sak. 


I min sinnevärld så finns Axfood kvar om 50år och troligen bra mycket längre. Med ägarfamiljen i ryggen så borgar det för att man kör på med sådant som visat sig fungera. Investor i all ära men var tror du att familjen Wallenberg måste göra, jo ät mat, precis som alla vi andra. Skulle inte förvåna om någon av dem ibland smiter in på Willys för att handla lite billigare :-)

Att Axfoods aktie strax efter Ryssarnas invationskrig mot Ukraina har haft en abnorm utveckling och att aktiepriset de facto inte speglar dess verkliga värde är en omständighet som sätter myror i skallen på många. Är det läge att sälja av delar eller inte? Några tycker säker att sälja med vinst är en bra affär och man hoppas att man en dag kan köpa tillbaka Axfood betydligt billigare. Jag tänker inte råda någon att göra varken bu eller bä. Jag kan bara berätta hur jag själv tänker och agerar.

Jag säljer inte Axfood för att de gått upp 50%. Jag tycker själv att aktien ska handlas runt 200-230kr och att den då är en ok investering men inte direkt billig. Men när är bra bolag billiga, sällan är det enkla svaret. Så att i dagsläget köpa den för runt 300kr är för min del uteslutet. MEN, om kriget och inflationen blir långvarig så finns det ingenting som säger att inte Axfoods aktie plötsligt kan stå i 400kr eller mer! Åtminstone momentant. Det finns så många exempel på företag som sprängt gränser man inte trodde var möjligt. När stora fondbolag "måste" köpa så skiter de i vad priset är. Detta i sin tur kan driva upp priset (efterfrågan) till sjuka höjder.

Jag tänker behålla mina Axfood, jag ser inte att jag är så skicklig att jag vågar byta till något annat för den vinsten, det kan istället bli skit av det hela och jag vill inte förlora några pengar. Under tiden så fär jag nöja mig med fina utdelningar två gånger om året. Skulle aktien däremot komma ner till vettiga nivåer så tänker jag fortsätta att köpa på mig för jag vill verkligen fortsätta att ha Axfood som en av hörnstenarna i portföljen. Och jag vil äga Axfood länge, väldigt länge.

Noterade även att Magdalena Andersson i tv sa KRIGSVINTER , Va fan vet hon om krigsvintrar? Nu hör man istället uttrycket KRISVINTER, man har liksom släppt lite på alvarlighetsgraden....

Oavsett så blir det säkert tufft för många hushåll. Skönt då att veta att de flesta bloggare i investerarkollektivet har reservkapital och buffertar att ta av om det skulle knipa.


Mvh // PP 

6 kommentarer:

 1. I dag är det i alla fall 7% billigare, kanske värt att fylla på ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historiskt sett är det fortfarande inte billigt men vem vet, aktien kanske aldrig mer kommer ner till de nivåer jag önskar? Vi får se, man får ju vara som en krigsgeneral och ta beslut efter hand som det utvecklas.

   Mvh // PP

   Radera
 2. Min taktik med väldigt många innehav vilket ger en låg procentuell andel för enskilda bolag medför att jag väldigt sällan behöver överväga SÄLJ. Det enda jag behöver fundera på är om det är dags för KÖP igen i ett befintligt eller nytt innehav.

  Nackdelen kan ju vara att en massiv KURSÖKNING inte märks av dess mer på totalen. Å andra sidan märks en massiv KURSMINSKNING av lika lite.

  Likt en tråkig utdelande global diversifierad ETF stävar min pensionsfond sakta vidare uppåt utan andra avgifter än courtage. Å jag begär inte heller mer än så....

  SvaraRadera
 3. Ja det finns som sagt många olika taktiker eller filosofier man kan använda sig av. Våra är verkligen helt olika. Jag har väldigt få enskilda innehav medans du har extremt många.
  Min riskspridning globalt har jag i fonder eftersom jag tycker det är lättare och att köpa 1500 utländskabolag på ett bräde och jag kan koncentrera mig på de få svenska jag äger direkt.
  Det finns för och nackdelar med bägge fiosofierna precis som du påpekar. Jag har valt det som passar min personlighet. Jag funderar sällan på, och gör det lika sällan, att sälja någonting numera. Jag tror ingenting blir bättre av det. Det måste vara en katastrofal negativ utveckling i bolaget om jag ska hoppa av. Att kursena går upp och ner är en del av "spelet" och man får lära sig att leva med det. Det kan hända mycket under en tioårsperiod minsann.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 4. Sålde 1/3 av mitt extremt lilla innehav i förrgår. Jag är fortfarande i ett rätt tidigt stadie i uppbyggnaden så kan jag ta hem en tusing i vinst och omfördela till bolag som inte går lika starkt så gör jag det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Ja då får vi hoppas att det du satsar vinsten i går bra. Det är alltid ett vågspel och man tar de beslut man tar och så får man leva med följderna. Jag önskar dig en fortsatt bra utveckling på din investeringsresa.

   Mvh // PP

   Radera