tisdag 11 oktober 2022

Mödan värt?

Är det verkligen värt att snika o snåla under lång tid?  Vi pratar om långt mer än tio år men för de flesta mellan femton till tjugo år innan man når målet. Det är inte bara det där med att lägga undan pengar, uppskjuten konsumtion, som det populärt kallas, utan du tar ju inte bara en risk utan flera. Är det verkligen värt det? Tänk om du dör, vilket onödigt jobb som lags ner till ingen nytta.


Jo men man kanske får leva och vara frisk till 85-90 och då är det ju faktiskt värt det eller hur. Jag tror att många brottas med filosofiska frågor. ALLT KAN HÄNDA och vi kan inte förutse vad eller när. Man kan inte leva sitt liv med filosofin att allt kommer att gå åt helvete ändå och att det inte finns någon mening med någonting. 

Att man mår bra är nog en utgångspunkt att börja i. Jag tänker både fysiskt och psykiskt. Är man överviktig så är det en stor bidragande orsak till att sjukdomar och död  kan komma tidigare. Men det finns ingen som tvingar dig att motionera och äta bättre kost. Detta måste du ta tag i själv! Det finns inga quick fix eller bantningspiller som gör underverk. Men lite enkel vardagsmotion däremot. Jag har en kompis som aldrig för sitt liv skulle betala för ett gymkort. Att träna utomhus är gratis är hans devis. Fullt förståeligt och jag anammar detta själv. Lite gå-rundor i snabbare takt och cykling, där hittade jag det som passar mig. Det finns naturligtvis ingen garanti för att jag får hålla mig frisk men jag har i vart fall gjort min bit och det jag kan påverka. Att må dåligt psykiskt är nog någonting man behöver professionell hjälp med. Jag har noll erfarenhet och kan inte uttala mig men det måste vara eländigt att lida av och jag hade i vart fall försökt att få hjälp.

Livet ändrar sig i faser som jag ser det. Jag tänker och tycker inte lika som jag gjorde för säg tio eller tjugo år sedan. Det händer saker som får mig att ändra uppfattning (och tur är väl det). Jag kanske läser en faktabok om något intressant där forskning kommit fram till nya bevis och jag får ändra ståndpunkt. Man hinner ändra sig många gånger under ett liv vill jag lova. Politiskt, religiöst, ekonomiskt osv. Medvetenheten ökar och för inte så läng sedan så insåg jag att det där talesättet att: ju mer jag vet, desto mer inser jag att jag inte vet. Från världsmästare (ja nästan i alla fall) till gröngöling. Den insikten svider men likafullt är den sann.

Så vad handlar det här inlägget om egentligen? Är det mödan värt heter ju inlägget och syftar på om det är värt att lägga ner energin, tiden och pengarna på att få det bättre ekonomiskt. Mitt entydiga svar är JA! Det är värt det. Jag har nog aldrig haft det så bra i mitt liv som jag har det nu. Den tryggheten jag själv har skapat genom sparande är värt uppoffringen. Ta bara den pågående krisen som vi alla drabbats av. Den kan pågå bäst den vill men den påverkar inte mitt liv i någon större omfattning. Ja jag vet att det kan låta raljant men faktum kvarstår. Visst bränslepriserna och elpriset kan få den mest härdade att haja till. Men oavsett om elpriset blir 10kr/KWh och bränslet kostar 30kr/L så kommer jag att överleva. Jag kommer att klara mig ekonomiskt och allt är tack vare att jag började spara och investera. Jag säger inte att det inte är tufft och att många människor har ett elände men jag beskriver ju min egen situation. Och som ekonomisk så drar vi ner på en del även om vi inte skulle behöva det men man behöver ju inte kasta pengar i sjön. Hade jag inte haft den ekonomiska buffert och kapital investerat så hade jag nog tänkt och tyckt annorlunda, ja detta inlägg hade inte ens varit i min tankevärld då. Så det är alltså stora fördelar med att vara snål under en tid av sitt liv.Mvh // PP

8 kommentarer:

 1. Håller med, det är värt det. Samtidigt är alla olika och för många är det nog inte alls värt det. För många av oss insatta i fire görs mycket med enkelhet och utan nämnvärd kraft som för många andra skulle vara nästan totalt dränerade, det är jag ganska övertygad om.

  Inom fire finns olika grader också och jag själv ligger långt ifrån de mer extrema vilket passar mig för livet kan ändras snabbt och brutalt vilken dag som helst.

  SvaraRadera
 2. Hej Kalkyl.
  Ja vi är verkligen olika som människor och det som en person inte tycker är så stor uppoffring kan en annan tycka är värsta misären. Jag har flera gånger i mina inlägg skrivit om att man måste hitta den balansen som man trivs med i sitt sparande. Men det finns få jobbande människor i Sverige som inte kan eller skulle kunna spara undan 50,100,200 eller 500kr i månaden. På några års sikt så har man då åtminstone skaffat sig en liten buffert för att klara de värsta kriserna. Jag är själv ett levande (skräck)exempel på hur man inte ska göra ända fram till för 10 år sedan. Tur ändå och glad över att jag till slut insåg hur jag INTE vill ha mitt liv.

  Tack för din kommentar.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. Man hör ofta den där kommentaren, om att ”om man dör, då är ju allt förgäves”, men om man vänder på det, om du skulle dö, skulle du klappa dig själv på axeln för alla meningslösa prylar du köpte eller all onyttig mat som kanske rentav helt eller delvis blev din död? Om man dör innan man får nöjet att njuta av sina slantar så kommer man knappast gräma sig över det, man är ju död och har inga problem längre. Men man kanske kan göra livet lite tryggare för dem man lämnar efter sig, vilket nog känns som en vacker tanke, om en död nu kan ha några tankar. :)

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Ja det finns människor som inte finner någon större mening med någonting och jag tycker det är en lite tråkig o trist inställning. Att fylla sitt liv med mening är upp till dig själv. Varje person har ju sina kriterier för vad det tycker är viktigt och meningsfullt och får väl agera därefter. Döden är oundviklig och då gäller det väl att fylla ut sina daga med att göra saker man trivsmed och omge sig med folk man tycker om kan jag tycka. Jag personligen skulle definitivt klappa mig själv på axeln för alla bra och praktiska och roliga saker jag köpt och omger mig med, lika med god mat i trevligt sällskap som jag inmundigat. Jag tänker inte spara in på någonting sådant jag anser vara trevliga saker som fyller mitt liv med glädje. Den dagen jag dör så dör jag men fram till dess så tänker jag att jag och min omgivning ska må så bra som möjligt. Jag försöker sprida glädje och kärlek i min vardag och vara en bra medmänniska. För mig är det inte svårare än så.

  // PP

  SvaraRadera
 5. Helt klart värt det! Det jag sparar till är en längre tid av slutet av mitt liv där jag helt äger min tid själv, alltså FIRE-tid + ålderspensionärstid.

  Då måste jag framöver optimera mina odds för att bli gammal. All tid fram till nu och mina gener kan jag inte göra något åt. Garantin har i alla fall gått ut nu sedan jag fyllde 50 år vilket jag märker då personer i min ålder jag känner faktiskt numera dör av sjukdomar.

  Dessutom ska den ekonomiska nivån för denna egenägda tid vara på en acceptabel nivå där jag inte ska behöva oroa mig för mycket.

  SvaraRadera
 6. Hej.
  Ja jag skulle inte vilja byta med mitt 25 åriga jag när det gäller ekonomiskt tänk. Kroppsligt så kanske men jag känner mig lika uthållig även om muskelmassan sakta minskar. Jag är dock precis som du glad att jag, fast i mitt fall,sent om sider, tog tag i sparandet och började investera. Jag ser fram emot den dagen när jag helt bestämmer över mitt eget liv!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Ja och det behöver inte vara stora summor man sparar för att att hitta lite trygghet ekonomiskt. Om alla bara kunde börja lägga undan en lite slant varje månad, investera och se hur det växer.

  Att jag började fokusera på sparande 2016 har skapat en oerhörd trygghet idag.
  Jag sitter inte på några stora summor pengar idag men tillräckligt för att jag, precis som du, ska känna mig trygg. Trots mörka ekonomiska tider. Vår familj har spara mellan 10-20% varje månad och då har vi kunnat resa och göra mycket annat kul. Trots att vi inte är särskilt högavlönade. Det går att kombinera.

  Tack för ett peppinlägg PP!

  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
 8. Hej PB.
  Nej det behöver inte vara några stora summor man sparar, det viktiga är att det är konsekvent och över tid så kommer det att finnas pengar. Alla behöver pengar och är man inte född med silversked i hand så är det någonting man alltid kommer att sakan tillräckligt av. OM man nu inte sparar och får ihop till en buffert. När man nått så långt så är det som du säger, man oroar sig mindre och kan även unna sig saker man vill.
  Ja detta borde vara ett obligatoriskt ämne i högstadiet eller gymnasiet!

  Mvh // PP

  SvaraRadera