tisdag 6 september 2022

Det går aldrig......

Jag vet inte hur ni andra har det men själv räknar jag tydligen som en kratta! Jag ska förklara. När jag började investera så gjorde jag en utdelningsprognos för fem år framåt. Jag hade inte en siffra rätt, inte ens första året! När de första fem åren passerat satte jag upp fem nya år, ja ni fattar. En prognos är ju ingen exakt vetenskap utan mer som ett rikmärke. Eller egentligen så var det ju ett utdelningsmål som jag satte upp. Ett estimat för hur mycket jag skulle få i utdelningar. Inför varje år så gör jag en ny lite mer exakt för just det kommsnde året. Och i ärlighetens namn, inte en enda gång har jag prickat rätt! Det blir aldrig som jag tänkt mig. Det positiva är att jag alltid räknar fel på plussidan. Alltså, jag har lyckats få mer pengar totalt på ett år än jag räknade med. Till och med under skitåret 2020 när ett flertal utdelningar ställdes in så gick det bätre än prognosen och bättre än året innan.

 

Så vad är problemet egentligen? Vad är det för fel jag gör eftersom jag lyckas räkna så illa? Man kan tänka sig att jag sätter mina mål för lågt? Jag har analyserat detta och det kan ligga någonting i det men bara de första fem åren. Då trodde jag nog inte att jag skulle få någon exponentialeffekt utan satte utdelningsökningen linjärt till 5000kr mer i utdelning varje år. Det fjärde året höjde jag till och med ribban till 6000kr för att komma så nära sanningen som möjligt. Idag är ribban lagd betydlig högre.

Jag är heller ingen världsmästare på att räkna eller snarare försöka gissa vad, nu kommer ett krångligt ord, utdelningshöjningseffekten blir. Iblande höjer bolagen sina utdelningar väldigt lite, ibland så väljer bolagen att höja mer än vad koncensus har trott, Vissa år blir det ingen höjning alls och ibland när alla stjärnor står rätt så kommer det en extrautdelning. Det finns bolag som sänkt sin utdelning med 50%! Till ovanligheterna hör att bolag helt ställer in utdelningen men det kan hända och 2020 så beslutade riksdagen att alla bolag som hade fått stöd(lån?) från staten inte skulle betala någon aktieutdelning och därmed höll bolagen inne utdelningen, många hela året. Det gjorde ju inte saken lättar att beräkna utdelningarna det året. Eller året efter när utdelningarna och extrautdelningarna sedan väl kom. Extrautdelningarna från vissa bolag kan vara rejält tilltagna, tack Boliden, tack Tele2, Tack Swedish Match. Men det ställer mina prognoser på ända. 


Bolag som blir uppköpta eller går i konkurs eller som självmant väljer att avnotera sig från börsen är ett annat otyg som ställer till det. Det har hänt ett antal gånger att jag "blivit av med" bolag på detta viset. Man har då ex vid årets början tänkt och räknat in dessa bolags utdelning men så blir det inget av med det. Man får placera pengarna i andra bolag och inte säkert att man då får samma utdelning som man planerat.

Det finns en faktor till som jag är glad att jag drabbas av. En o annan gång så händer det att min arbetsgivare delar ut bonus till oss anstälda. Jag tillhör de lyckligt lottade som inte behöver 20-50 tusen extra för att klara livhanken så bonuspengarna har jag nästan oavkortat investerat direkt, kanske någon enstaka tusenlapp som jag behållit men annars har allt investerats. Detta kan vara en av faktorerna som gör att mina uträkningar blir felaktiga? Vissa månade förbrukar jag väldigt lite pengar och det blir någon eller några tusenlappar extra jag kan påta in i pengamaskinen. På ett år händer det nog flera gånger. Skatteåterbäringen är en annan faktor men de sista åren så har det gått jämnt ut eller svagt minus. Åter andra kan få många sköna tuselappar tillbaka från skatten.

Så att exakt räkna ut hur mycket utdelningen kommer att bli för ett år är helt omöjligt att göra. Kanske någon har invändningar mot detta? Jo, jag kom faktiskt på ett sätt men då får kan man bara ha preferens eller D-aktier i portföljen. Då går det för de utdelningarna är ju fastställda. OM nu inte OM hade funnits... Preferensaktier kan bli inlösta i förtid...

Summa summarum, Visst tusan är det trevligt att överträffa sina mål. Jag har försökt att sätta mål som är nåbara. Det får inte vara för enkelt men inte heller totalt utflippat. Det ska ju vara så verklighetstroget det bara går och för den som ska sluta jobba och leva på utdelningar är det extra viktigt att veta när går i mål. Det får inte slå på flera år. Fast å andra sidan, när jag tänker efter, så gör det mig ingenting om jag jag skulle räkna ett helt år fel, bara det blir på rätt håll! Dvs, att jag kan sluta ett år tidigare än beräknat.

Mvh //PP





4 kommentarer:

  1. Jag är inte heller bra på att uppskatta utdelningar. Egentligen borde det ju inte vara så svårt, det finns ju både yoc och aktuell da att tillgå. Slå på en tillväxt på 4-5% och där borde man vara i mål.

    För mig har väl den stora felkällan varit att jag inte har en exakt investeringsplan som säger hur mkt pengar jag ska gå in med enskilda år. Den nivån har varierat mycket beroende på börsläge. Den senaste tiden har jag tex inte köpt mycket i USD och är därtill ganska "fullinvesterad" just nu och väljer att behålla en större buffert istället.

    Sedan är min läggning åt det försiktiga hållet i detta fall. Förhäver mig inte, räknar hellre lågt än högt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.
      Nej jag har inte heller haft någon exakt investeringsplan när det gäller pengar som ska investeras varje år. Jag har varje månad haft avsättningar men det är bara ett golv men ofta blir det mer än så och då sabbar man ju årsplanen också( om man nu haft en). Ja det viktiga i slutändan är ju ändå att det alltid har gått åt rätt håll och det borde vara ett kvit på at man gör någonting rätt.

      Mvh // PP

      Radera
  2. Kul men svår räkneövning. Du tar ju upp massor av problem med att förutse vilka utdelningar man ska få framåt i tiden. Ytterligare ett, valutaförändringar om man har utländska innehav kan ställa till det ytterligare.

    Jag har ett kalkylark där jag matar in alla aktier jag har och vilken är deras senaste betalda utdelning så får jag helt enkelt uppdatera den när ett nytt utdelningsbeslut kommer. Det blir så nära det går på någon form av rullande basis. Men visst, exakt blir det ju inte, men gott nog.

    SvaraRadera
  3. Hej JB.
    Kul att du kommenterar och plussar på ytterligare en faktor att ta hänsyn till. Nej det är nog precis som jag satte inläggets rubrik till. Det går aldrig att exakt räkna ut eftersom det är så många okända faktorer att räkna med så man få väl bara inse att det räcker med "good enough"

    Mvh // PP

    SvaraRadera