tisdag 16 augusti 2022

På spaning, aktier, aktier ,aktier

Just nu är det lite mellanperiod för min del. Det är första veckan på jobbet igen efter en lång men tyvärr inte allt för rolig semester. Det är inga utdelningar på väg in denna veckan och det är inte lön förrän nästa vecka. Så, vad kan man då roa sig med? På Avanza finns en flik som heter Min ekonomi. Under denna rubriken finns en flik som heter Analys. Klickar man på på den så kan man bla se hur mycket man har fått i utdelningar från olika bolag. Man kan bestämma vilken portfölj man avser (om man har flera) och vilket år eller mellan vilka år och hur mycket du fått i utdelning. Det som slog mig när jag scrollade ner i listan över bolag var att många bolag äger jag inte längre och det var ju intressant. Varför gör jag inte det? Varför köpte jag dem? Av någon anledning så fick de lämna portföljen. Vi tittar på dessa bolagen i detta inlägget.


Det första som dyker upp är ICA (gruppen)  Ja vi som ägde ICA ända in i kaklet vet ju att den tyvärr avnoterades från börsen. Utan egen förskyllan brukar man kalla det. Jag blev alltså av med dem trots att jag inte ville. Jag sålde dem över börsen precis innan avnoteringen.

Nästa aktie var Hemfosa. En aktie och ett bolag som jag verkligen gillade och som gick från klarhet till klarhet. Tyvärr så blev de uppköpta av SBB. Hemfosa var en kvartalsutdelande aktie om jag minns rätt.
Nordea bank var ett helt ok bolag att äga och de hade bra direktavkastning men så började Svenska myndigheter att bråka med storbankerna och bestämde sig för bankskatt och att man skulle ha en väl tilltagen "buffert" för att inte behöva bli räddade av staten om skiten träffade fläkten igen. Nordea valde att flytta sitt huvudkontor till Finland och därmed unvika det man tyckte var orättvis behandling. Jag hade Nordea på Avanza och var inte intresserad av sälja dem och köpa tillbaka dem i Nordeas eget KF utan valde att sälja dem och investera i annat, jag har för mig att jag köpte mina första SEB för pengarna.

Akelius preferens var en annan stabil aktie jag gillade. Bättre vilkor än dagens D-aktie och den tjänade mig väl ända tills den löstes in. Jag gjorde en bra affär på dem vid inlösen eftersom jag köpte dem betydligt billigare.

Heimstaden pref var också en aktie jag gillade men den gick samma öde tillmötes som Akelius. Bolaget  löste in den och ersättare blev D-aktier.

iShares S&P/TSX composite high div ETF (ticker XEI) Jag hade en mindre post på 12 000-13 000kr i denna denna Kanadensiska ETF när EU i Januari 2018 bestämde att NEJ, det är för lätt att köpa och för lite information till kunder enligt EU:s regelverk (ungefär så). Alltså, ett fortsatt investerade var omöjligt och jag hade då inga planer på att öppna en KF i Avanza. Jag sålde och köpte Swedish Match istället.

Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF. (ticker VTI) Denna ETF rönte exakt samma öde som iShares ETF. Den åkte ut för att jag inte längre kunde investera i den. Jag hade för lite antal för att det skulle vara lönsamt. Jag bestämde mig bara någon månad senare att göra ett försök med Nordeas KF trots att jag bara hade hört (och som det senare skulle visa sig vara sant) negativt om deras internetsida för aktieköp. Krångligt och lite bökigt att föra över pengar mellan olika konton. Det blev något lättar när man väl vant sig men någon smidighet och översyn som man har på Avanza lär man aldrig få se röken av på Nordea. Jag har påtalt för deras kundtjänst flera gånger om förbättringar de borde göra. Alltid samma svar: -Tack för input, vi jobbar på det......

Klövern preferens Hyggligt stort innehav men de blev uppköpta av Rutger Arnhults Corem. Numera äger jag Corem istället för klövern även om det inte är en lika stor post.

Balder preferens en liten favorit ända tills Erik Selin bestämde sig för att blåsa oss aktieägare på den sista utdelningen. Smart och helt lagligt dessutom. Tja Balder löstes alltså in och jag köpte Öresund för pengarna.

Öresund. Här var planeringen att äga dem över väldigt lång tid troligen för alltid. Men redan efter två år så tröttnade jag på Öresunds ständiga vandring i sidled och dessutom så gjorde Kvibergs bolag en förfärligt massa transaktioner! Det såldes och köptes i parti och minut så man blev vimmelkantig. Ingenting jag förknippar med ett långsiktigt ägande investmentbolag. Jag tappade förtroendet och varför ska jag äga aktier jag inte har förtroende för, Jag är inte gift med mina aktier.

Cloetta. Deras godis älskar jag men bolaget har en förmåga att aldrig riktigt överträffa sig själva utan lunkar på i samma spår. Tyvärr så ser jag ingen utveckling ens på lång sikt i bolaget. Det går mestadels stadigt i sidled. Samma här, jag tappade till slut förtroendet och sålde. Idag är Cloetta lågt prissatta men det kanske finns en anledning till det?

NCC. Egentligen gillar jag NCC och det är en av de få aktier jag ångrar att jag sålde. Jag hade haft dem sedan 2018 men jag fick väl panik när de 2019 sänkte sin utdelning med 50%. Jag behöll dem visserligen ytterligare ett halvår men till slut så brast mitt omdöme och jag lade pengarna på XACT högutdelande istället. Bra eller anus? Så här i efterhand har jag svårt att avgöra om det var en smart affär men jag var i vart fall mer diversifierad. Men äpplet faller inte långt i från päronträdet. 2020 så började jag i smyg köpa PEAB istället. Jag hoppas och tror mer på mig själv och de analyser jag gjort. Här kommer jag att behålla är tanken och så länge inget veritabelt händer i bolaget så fortsätter jag att köpa PEAB lite då och då.

Det finns faktiskt två bolag till som jag en gång äde. H&M och Kopparbergs. Jag gjorde liten förlust i H&M då jag hade köpt på 240kr år 2017. Aktien backade och jag hade inte nerver nog att hålla fast vid den. Det såg inte bra ut och alla analytiker tyckte bolaget hade stora problem. i början av 2018 sålde jag rubbet. Kopparbergs kom jag på efter ett tag att den var rätt dyr i courtage (tyckte jag då) och skulle jag bulla på med ett rejält innehav hade det kostat en snåljåp svåra magsmärtor. Kopparbergs ökade inte heller sin utdelning året efter och då passade jag på att sälja. Idag känner jag ingen ånger över att jag tog de besluten.

Idag vet jag så in i norden mycket mer än jag gjorde 2016. Jag har lärt mig otroligt mycke börsrelaterat och med snart 30 lästa investerings/ekonomi/börspsykoligiska böcker och tiotusentals lästa blogginlägg/Vbloggar och videos så tänker jag lite annorlunda än då. Ändå, jag har så otroligt mycket till att lära mig. Vissa egenskaper hos mig själv har jag förbättrat. Jag har inte längre ett "trigger happy finger" när det gäller köp och sälj. Jag kan verkligen sitta på en aktie även om det ser dåligt ut, kolla bara swedbank. Så länge fundamenta finns kvar så borde det inte vara någon ko på isen.

Mitt intresse för börs och aktier har däremot inte svalnat det minsta men däremot så har jag lättare för att stänga ute brus och ovidkommande info. Det känns ändå som att min investeringsfilosofi har satt sig och att köp och behåll är det som passar mig och mitt lynne bäst. 


Mvh // PP


3 kommentarer:

 1. Hej PP och tack för ett mycket läsvärt inlägg.
  Som jag tidigare har skrivit blir jag glad att läsa hur väl du utvecklat den mentala och psykologiska aspekten av investeringar. Gläds verkligen med dig!

  Allt gott,
  Cristofer

  SvaraRadera
 2. Hej Crisofer!
  Det är alltid lika roligt när du tittar inom min lilla blogg och kommenterar, det värmer mig i hjärtat ska du veta. Jo det är definitivt en både yttre och framför allt en inre resa man gör om man läser och tillgodogör sig innehållet i böcker, inte minst dina egna börspsykologi böcker där ditt bidrag var välkommet och uppskattat.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 3. För några dagar sedan fick jag en online gratis konsultation med Dr.oduduwa, jag kommunicerade med honom oro och han tar tillbaka min ex kärlekspartner efter att vi har skilsmässa i nästan 6 år nu, jag är mycket tacksam och glad att dela med mina vänner det nya sätt jag upptäcker att få tillbaka ex kärlekspartner även efter så många års separation, de kommer fortfarande att tänka på din kärlek och de kommer tillbaka för att be om ursäkt till dig utan att du ber dem eller ringa dem att återvända, det här är en bra kärleksstava Charm inkantationsböner som fungerar riktigt bra och snabbt.
  Få gratis konsultation nu via Dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera