fredag 24 februari 2023

En tappad sug

Jag vet inte, just nu är jag inne i en period av energiläckage. Har liksom tappat sugen lite. Jag är inte sjuk eller så bara lite less, mest på jobbet faktiskt. Och bara det är ju en underlig känsla då jag trivs bra på mitt jobb. Men jag har mina misstankar om vad det kan bero på. Att jag har skådat ljuset och stirrat allt för länge och för långt in i tunneln. Där i slutet ser jag mitt ljuva avslut på min jobbkarriär. Ja Karriär skulle jag inte vilja kalla det egentligen men finner inget bra ersättningsord för det. Och när jag inser att jag har två år kvar att jobba är det lite som en pyspunka. Helst av allt skulle jag vilja kliva av redan idag eller ännu hellre just nu! Trots att det blir ljusare dygn och en stundande vår som inte ligger allt för långt borta så bara längtar jag tills min sista arbetsdag är gjord. Att helt och fullt själv få bestämma vad jag ska göra om dagarna och frihetskänslan som kommer med på köpet. Det kanske hjälper en smula att skriva av sig lite här på bloggen vem vet? 

Den bistra sanningen är att jag måste bita ihop. Det finns inget alternativ egentligen eller? Vad skulle hända om jag sa upp mig redan idag? Jag skulle inte ha så mycket skulder. Jag har ett torp-lån det är allt. Jag skulle kunna sälja den fastigheten och inte ha några lån alls men då skulle jag också gå miste om en sak som ger mig mycket mervärde i livet. Att sitta där uppe och filosofera på en stubbe är fantastiskt härligt. Ja visst, man kan filosofera på vilken stubbe som helst i vilken skog som helst men då skulle inte stubben vara min och för mig så har det ett värde att veta att jag äger stubben. En något snurrig metafor för att äga en lite fastighet i skogen. Så att sälja är inget jag vill i nuläget. Om några år kanske jag tänker annorlunda men just nu ger det mig odlarglädje och en frihetskänsla att vara där på torpet. Jag skulle inte få speciellt stort ekonomiskt utrymme om jag hoppade redan idag och det är den största anledningen. Min framtida pensionsutbetalning skulle bli allt för knapp och mina utdelningar för små i förhållande till vad jag kostar i månaden. Jag vill ju kunna förverkliga mina drömmar och de drömmarna kostar tyvärr en del pengar. Så kontentan är att jag får kämpa på till jag blir 60. TINA.

Rapportsäsongen har varit hygglig även om ett bolag helt ställt in utdelningen 2023, Ja vi är många som äger Castellum och jag har tagit beslut om att INTE sälja. Nu idag kom besked om nyemission och det var ju inte heller så trevligt men jag förstår orsakerna och förhoppningen är att bolaget går starkt ur krisen och står stadigt i framtiden. Vi får se hur/vad tilldelningen blir. Jag har ju redan nått mitt antalsmål och är inte jättesugen att öka men blir det vettigt pris på emissionsaktierna så tankar jag nog så mycket jag kan. Men jag behåller i alla fall de jag redan har om inget ännu mer dramatiskt sker, fram till 2025. Har man inte börjat med utdelningar igen tills dess så åker de ut! 

PEAB sänkte från 5 till 4kr i utdelning. Ingen ko på isen där heller, De flesta bolag i dessa branscher har lite svajig utdelning. NCC sänkte för några år sedan så jag räknar inte med att just PEAB ska ha en obruten utdelningsökning. Jag har köpt PEAB i omgångar sedan förra utdelningen så jag får ändå mer därifrån i utdelning än förra året, någon form av tröst men så är det att investera på börsen. Inte mycket som man kan förutse.

Fastpartner halverar sin utdelning. Det var lite trist måste jag erkänna och ingenting jag hade räknat med. Visserligen ett litet innehav men irriterande ändå. Det blir en tusenlapp mindre uträknat på ett år. Åter igen, ingenting som är livsavgörande för mig eller min ekonomi, mest bara irriterande.

Glädjeämnen då? Tja, Axfood som är en stabil pjäs i min portfölj ökade sin utdelning men jag hade hoppats på mer där. Lite snålt kan tyckas men ökade omkostnader även för dem och de har alltid varit lite försiktiga för att alltid ha tillgång till eget kapital. De kommer fortsätta expandera lite varje år. ICA som ju avnoterades från börsen har tydligen fått rejält på pälsen. Folk har insett att det är Sveriges dyraste mataffär och att det går att handla billigare på annat håll. Minskad omsättning är nog inget de är glada över.

Cibus tuffar på även om de inte övertygar. Jag tycker de har lite för hög skuldsättning och gör korstecken på att de ska klara av att betala sina obligations och banklån utan strul. Stabila hyresgäster borde vara ett bra underlag att stå på så det gäller bara att Sverker och  Pia sköter sina kort rätt. Idag den 24:e februari presenterades årsrapporten. Det var både plus och minus i den. Glädjande att skuldsättningen minska något. Intäkterna något högre men driften dyrare och kontentan blev att Cibus minskar sin utdelning lite. Tråkigt men jag förstår förutsättningarna och tänker behålla mitt innehav.

Swedbank ökade sin ordinarie utdelning med 0.5kr från 9.25 till 9.75. Det borde finnas utrymme för en liten bonusutdelning kan man tycka. 2022 blev det till slut 11.25 i utdelning. 2021 var det 10.20 och en utdelning till från 2020 på 4,35 (som betalades ut 2021) Så jag är inte förvånad om de har lite kassa att leka med att dela ut till oss aktieägare. Det är väl mest våra politiker som håller på och gaggar om återhållsamhet i utdelningar annars hade vi nog haft 14kr direkt, nu ser det inte lika illa ut om man delar ut lite mindre två gånger istället. Göran P har skrivit på för ett år till som ordförande.  

SEB Gjorde också en snikhöjning på 0.75kr från 6 till 6.75kr. Även här har man starka finanser och det borde finnas utrymme för en liten bonusutdelning. Fast historiskt sett så har SEB varit mer återhållsamma med extrautdelningar än Swedbank. Vi får väl se..

Billerud är väl den största överraskningen hittills! Man höjer den ordinarie utdelningen med 1.20kr och drämmer till med en bonusutdelning på 2.0kr. Den såg jag inte komma kan jag säga. Man gjorde ju ett ganska stort förvärv i USA och att det redan har fått genomslag är förvånande. Det brukar ju ta lite tid innan det rent organisatoriskt sätter sig och om det nu finns några synergier att få genomslag. Nej, jag är helt klart förvånad måste jag säga. Trots detta så har aktiepriset gått ner lite! Jag kommer nog aldrig att fatta hur Mr: market tänker.

Sammanfattningsvis så är det som vanligt. Vissa bolag höjer utdelningen, andra sänker och några ligger kvar. Men totalt sett för min del så blir det ändå en ökning och det är ju alltid positivt :-)Mvh // PP11 kommentarer:

 1. Känner igen det där. Har lite längre tid en dig kvar men det känns som det blir jobbigare och jobbigare ju kortare tid det är kvar. Har skrivit en lång rad med siffror, motsvarande antal månader som är kvar, och tejpat upp på sidan av ett skåp på jobbet. Klipper av en siffra varje månad, den minskar iallafall. Vi har också en stuga, i fjällen, säljer vi den kan vi sluta mycket tidigare. Men det är ju där vi vill tillbringa mycket av vår fria tid, vinter, sommar, höst. Så det är bara att stå ut. Snart är vi där. Tänk bakåt, vad du gjorde för 2 år sen och tänk vad fort den tiden har gått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Ganska lustigt, jag har också ett ark där mina månader kvar på jobbet kryssas av. Nej saker som tillför glädje i ens liv vill man ju inte gärna göra sig av med oavsett om det är stuga, båt, osv. Jag har en jobbarkompis som snart varit 50år! på samma företag. Han säger samma sak att tiden ändå går rätt snabbt och att två år bara sischar förbi. Själv minns jag inte ens vad jag gjorde för två år sedan :-)
   Tack för din kommentar.

   Mvh // PP

   Radera
 2. Svar
  1. Hej PB.
   Jo så är det, jag brukar faktiskt ha en liten period under sommaren av alla årstiden när jag blir lite dränerad på energi. Just nu är det inte relaterat till årstid utan mer det där med att jag ser ett slut och ja, bara det är häftigt.

   Mvh // PP

   Radera
 3. Kommer ihåg för ett år sedan när jag trodde mig vara nära arbetslivets slut. Ibland kändes det bra, men även ibland osäkert och stor trötthet. Inte bara fysiskt utan även psykiskt. Vet att jag funderade mycket över det som skulle komma och hur det skulle bli. Sitter faktiskt med ett oavslutat blogginlägg från den tiden som jag nu börjat kika på igen.

  Sedan blev naturligtvis ingenting som det var tänkt.

  Jag tror inte att du ska sälja torpet. Om du nu inte har något annat på gång. Man behöver ett ställe att dra sig undan till ibland.

  Min ega energinivå varierar oxå kraftigt nuförtiden. Men det är klart, det har även naturliga orsaker. Nu uppe och jobbar heltid i 6 veckor, svårt att orka med fritiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej NLI.
   Nej det är säkert så att mycket inte blir som man tänkt och planerat. Det finns saker vi kan påverka och sådant vi absolut inte kan göra ett skit åt. I min plan så har jag räknat på både längden o tvären men det är med tänkbara saker. Jag har inte tagit med ex. en större sjukdom eller liknande. Det får man ta om/när det händer.
   Nej Torpet är tänkt att jag ska behålla till jag inte orkar med det längre. Det var mest en tanke jag hade för att kunna gå ännu tidigare och bolla lite med egna tankar.
   Så du är uppe i heltid nu. Var det stor skillnad mot att bara jobba 4 timmars? Jag har en jobbarkompis som jobbar 3 dagar i veckan. Detta är något jag själv har svårt för att tänka mig, när jag hoppar så hoppar jag för gott "utan att passera gå". I min värld så skulle jag erbjudas deltid skulle jag ju ändå inte vara helt fri. Men alla är vi olika.

   Mvh // PP

   Radera
 4. Det är väldigt mycket dåliga saker som pågår just nu och det känns ibland som om de dåliga nyheterna aldrig kommer att ta slut. Inte konstigt man känner sig allmer dränerad. Ekonomin är viktig och när den går ner då går människan bakom den ner. Sen en tid tillbaka möter den lilla människan det ena eländet efter det andra och det borde varit nog för längesedan. Att maktens personer misskött sina sysslor grovt är det som påverkar den lilla människan mest. Det pågående kriget och dess eventuella 3:e världskrig höjer knappast heller energinivåerna.När snabbspolar vi till 2024?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.
   Ha ha, ja en snabbspolningsknapp hade varit fint att ha! Ja visst är det mycket skit som händer och man kanske blir påverkad undermedvetet? Jag märker själv att man blir blase´ och hoppar över krigsnyheter o annat skit, man orkar bara ta in en viss mängd sedan stänger i vart fall min hjärna av tråkigheterna. Lite projekt i icke arbetsliv och längre ljusare dagar gör väl ändå att man känner att det går åt rätt håll.

   Mvh // PP

   Radera
 5. Känner igen mig. Energin kommer och går, men se också till vad du åstadkommit hittills. Behåll nuvarande kurs, lägg undan pengar - det tänker jag göra. Jag har inget förtroende för att staten kommer att hålla mig under vingen när det är dags för mig att gå i pension. Tror vi får fortsatt peppa varandra.

  Med vänlig hälsning, VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Jag tror detta är ett fenomen som alla mer eller mindre drabbas av. Jag tror inte någon människa jämt är på topp. Ja för att nå mitt mål så måste jag fortsätta med mitt investerande och det har jag tack o lov fortfarande glädje av! Det blir lite som rockefeller (tror jag det var) som skrev att utdelningar är det enda som ger honom glädje. Riktigt så illa är det inte i mitt fall :-)
   Tack för peppen!

   Mvh // PP

   Radera
  2. Du har fler meddelanden från mig, fast någon annanstans ;)

   Radera