tisdag 14 februari 2023

Four fucking years!

 Den 20:e februari 2019 skrev jag ett inlägg med rubriken: Keep calm-its only Swedbank

https://procentpanik.blogspot.com/2019/02/keep-calm-its-only-swedbank.html

Det har med andra ord snart gått tre år sedan det inlägget skrevs. Jag fick både rätt och fel. Mest fel om vi ska vara krassa. Jag trodde inte att skandalen med penningtvätt skulle få sådana stora följder som det faktiskt, i slutändan, ändå blev. Det tog alltså nästan tre år innan Swedbanks aktiepris var tillbaka på samma nivåer som innan skandalen. Jag trodde själv på 6 månader. Aktien var ner över 100kr och mer än 50%. Det är ganska mycket! Och jag vet att jag själv köpte nya aktier runt 105kr. Jag tyckte det var ett fyndläge. Jag hade väl aldrig några tvivel på att banken skulle repa sig och dess kassaflöde var ju intakt. Bolånekunder är ofta obenägna precis som telefonbolags kunder, att flytta eller byta. I varje fall hos äldre kunder. Nu har det kanske svängt och den som är ekonomiskt intresserad ser ju till att få bästa räntan och byter både bank och telefonbolag. Mest skraj var jag för det där med att de inte skulle få handla med dollar. Dåvarande VD Bonnesen klarade sig ur åtalet mot henne. Det var åtal på flera olika punkter men nu är alltså den historien överspelad vad det verkar...

Jag sålde alltså aldrig några aktier i Swedbank utan har köpte fler och fler under olika perioder. Har det varit en bra affär? Jag vet inte hur jag ska räkna på det? Jag kunde sålt med förlust men det är inte säkert att någon annan bank hade gått bättre. SEB fick ju en släng av sleven och blev anklagade de också (minns inte exakt vad det var men aktien dök rejält). Jag har i vart fall fått utdelningar från Swedbank som tröst om än en klen sådan. Men nu är de i alla fall tillbaka och jag tror att VD och ordföranden fått ordning på det mesta. Ska man vara elak kan man ju alltid säga att det nu bara är att invänta nästa bankkrasch eller bankskandal....Historien har ju en tendens att upprepa sig.


Mvh // PP 

12 kommentarer:

 1. Det blir ju så där ibland. Vissa bolag kan man fundera över om de någonsin kommer tillbaka. Se på H&M eller Telia. Banker av Swedbanks dignitet känns som att återhämtning kommer. Om inte på 6 månader så på 3 år.... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Tja Telia är ju skräckexemplet men H&M är inte mycket bättre. Jag har Telia och har lovat mig själv att om de någonsin kommer upp mot 38-39kr igen så ska jag sälja. Förlustbias....eller något liknande.
   Swedbank har kommit tillbaka och det tvivlade jag heller aldrig på, kassan och kassaflödet är ju bra men trodde ändå inte det skulle ta så lång tid för dem att repa sig.

   Mvh // PP

   Radera
 2. 4 fucking år blir det väl 🤪

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ja det har du helt rätt i. Jag lever tydligen fortfarande i 2022. Tack för rättelsen.

   Mvh // PP

   Radera
  2. Om du vill så kan du skriva "years" istället för "ears" i rubriken !!

   Hör du mig nu ? ;)

   Radera
  3. Full, ordblind och korkad är ingen bra kombination :-) Tack för påminnelsen.

   Radera
 3. > Det var åtal på flera olika punkter men nu är alltså den historien överspelad vad det verkar...

  Bra tajming. Idag meddelade åklagaren att de överklagar på alla punkter till hovrätten.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/aklagaren-overklagar-friande-dom-mot-tidigare-swedbank-vd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, jag tror det går troll i detta inlägg! (dock inte du Daniel) Inte en siffra rätt. Ärligt talat så hoppas jag att Haggan åker dit om hon är skyldig.
   Tajmin är mitt mellannamn ;-)

   Mvh // PP

   Radera
 4. Då är man back in town again! Kul att det verkar gå framåt för dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej hej, ja det var ett tag sedan du var aktiv :-) Jo det går bra och jag är nöjd.

   Mvh // PP

   Radera