tisdag 15 februari 2022

Varning! Bankerna rånar dig!

På den gamla goda tiden, när jag växte upp, gick det filmer och serier som handlade om vilda western. Pistoldueller och bankrånare samt naturligtvis inslag av indianer.  Alias Smith &Jones, Bröderna Cartwright osv. Det var vad vi tyckte var kvalitetsprogram. Att bankerna rånades var mer eller mindre ett måste och gick nästan alltid till på liknande vis. Man gick in på banken, drog sina pistoler och bad om "hands up"!  Sedan var det ofta en klen liten glasögonprydd stackare till kassörska (ibland en fager kvinna men oftast en man) som fick länsa kassan och stoppa i tygpåsar. Snabbt ut och upp på hästarna och iväg. 

I dagens näst intill kontantlösa samhälle hade man inte blivit fet som bankrånare med dessa metoder. Nej nu är det tvärt om, det är bankerna som rånar oss och skickar oss till kronofogden, allt enligt AB:s skribent Cervenka. Han skriver följande: " Bara fem av de största kreditbolagen skickade förra året 157 000 människor till Kronofogden". I nästa meningEn betalningsanmärkning är i Sverige ungefär som att förses med en ofrivillig ansiktstatuering". Nu är detta lösryckta meningar ur sitt sammanhang men det visar ändå på vad skribenten uttrycker. Det är sammhällets fel att folk drar på sig skulder som de inte klarar av att betala. Som individ har du inget egenasvar. Nu gissar jag bara men nog är det så att innerst inne så vet man redan innan man lånar pengar att man kan betala tillbaka eller är folk så korkade så man hoppas på tur? Det finns naturligvis ett fåtal människor som verkligen har det eländigt utan egen förskyllan men alla har inte otur jämnt. Att jämföra en betalningsanmärkning med en ofrivillig ansiktstatuering är också rätt magstarkt. Det är ju bara du, banken och kronofogden som vet om att du har en anmärkning. Det är väl ingenting som står skrivet i din panna inför allmänheten. Korkat uttalande om du frågar mig.

Han har iofs rätt i att bankerna lånar ut pengar ibland för lättvindigt men du har fortfarande ett ansvar som individ. "Bland de som får problem med att betala finns en stor andel unga. Och att Generation Z fått intrycket av att det är normalt att låna till semestern eller ett par nya skor är inte konstigt". Varför är inte detta konstigt i Cervenkas ögon? Är dagen ungdomar mer korkade än vad vi var på min tid? Knappast. Är tiderna annorlunda nu, ja helt klart men fortfarande så måste man väl inse att om jag lånar pengar så måste jag betala tillbaka, varför är det ett nytt påhitt att slippa undan?

Det vinklas också till att många nischbanker och Klarna är banditer och att ägarna som tjänat sina mångmiljader på andra aningslösa fattiga människor. Ja visst, så länge du inte betalar inom utsatt tid men detta förhållande gäller ju din vanliga elräkning också. Åter igen, DU HAR ETT EGET ANSVAR att kolla upp vad som gäller. Räntor kan vara skyhöga för lån i nischbanken eller SMS-lån och därför, oavsett hur enkelt det är att låna, måste sådant kollas upp INNAN!

Här är nästa mening som jag retar mig vansinnigt på: "Ett litet antal personer har med statens hjälp byggt upp stora förmögenheter på att bedriva en cynisk rovdrift på unga människor". Alvarligt, Har han läst boken Sveriges nya miljardärer? Där får man ju en inblick i hur dessa grabbar jobbar 60-80timmar i veckan för att förverkliga en ide eller drömm de hade. Ingenting om att svenska staten hejjat på och uppmuntrat till att det ska bedrivas rovdrift på unga människor. Men vill man se konspirationer kan man nog se det precis överallt.

Åter igen en skribent som gjort det till sin uppgift att skriva för skrivandets skull och gärna med sympatier för att elaka staten och kapitalet ligger bakom det mesta och onda i vårt samhälle. Och att vi som individer har ett ansvar finns inte på kartan......

Påminner om en historia jag höde en god vän berätta. Hans morfar var superkommunist och en gång påpekade min kompis någonting han sa att det kunde väl ändå inte stämma? svaret var: -Jo det stod i tidningen och då är det sant!

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/k6PrqL/cervenka-om-den-svenska-lanecirkusen-en-cynisk-rovdrift-pa-unga-manniskor-finansierad-av-staten


Mvh // PP

2 kommentarer:

 1. Jag läste också artikeln. Cervenka har ofta ganska bra poänger och han är sjukt kunnig, men han är också ofta ganska sur! Han skrev väl för SvD förut och han kanske inte ska skriva klickjournalistik för Aftonbladet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin.
   Det är mycket möjligt att han är "sjukt kunnig" men inte i avseendet att han vet hur man blir miljardär. Att försöka få det till att staten aktivt bidrar till detta är ju bara rent nonsens. Man kan ju tolka allt i efterhand mmen faktum är att väldigt få entreprenörer som blivit miljardärer har haft pengar som drivkraft. Det stora kapitalet har kommit då marknaden och andra företag intresserar sig och ser en möjlighet i deras ideer. Nej några mer klick från mig får han då inte oavsett rubrik.

   Mvh // PP

   Radera